Jyllands-Posten

Maersk har foreløbig taget et tab på 5 mia. kr. for at forlade Rusland

Maersks topchef mener, at danske virksomhed­er, der har valgt at blive i Rusland, løber en stor risiko.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

A.P. Møller-Maersks topchef advarer danske virksomhed­er om, at det kan gøre langvarig skade på deres omdømme at blive i Rusland.

»Det er ikke en triviel beslutning at blive i Rusland. Det kan godt få langtidsko­nsekvenser,« siger Søren Skou.

Han understreg­er, at han ikke vil gøre sig til dommer over andre selskabers valg, men han mener, at de skal vaere klar over, at det kan blive en kostbar beslutning at køre videre med den russiske forretning.

»Jeg tror, at man risikerer meget ved ikke at gå ud af Rusland,« siger Søren Skou.

Maersk besluttede som mange andre selskaber at begynde at lukke ned i Rusland, få uger tid efter at krigen brød ud. Omvendt har Ecco og Rockwool holdt fast trods hård kritik.

Det har indtil videre kostet Maersk over 5 mia. kr. at traekke sig ud af landet. Men krigen i Ukraine har ikke kun haft økonomiske konsekvens­er. Den har fået direktøren til at indse, at samhandel ikke nødvendigv­is fører til fred.

Det er en erkendelse, som tidligere direktør for Novo Nordisk og nuvaerende formand for Novo-fonden Lars Rebien Sørensen for nylig også har givet udtryk for.

»Vi tog fejl. Det er der, hvor vi er i dag. Til gengaeld kan vi så beslutte, at vi ikke vil have noget med det at gøre. Der er noget, der er vigtigere end at tjene penge, og derfor har vi valgt at forlade Rusland,« siger Søren Skou.

Etiske udfordring­er

I det hele taget mener Maersk-chefen, at der er sket et skred i omverdenen­s krav til virksomhed­er, som betyder, at de nu bliver afkraevet svar i etiske spørgsmål. Det betyder, at man som ledelse er tvunget til at tage stilling, når der opstår en svaer situation som krigen i Ukraine.

»Jeg vil sige helt generelt, at der i dag er en forventnin­g om, at store virksomhed­er gør de rigtige ting, og at man ikke bare gemmer sig bag lovgivning­en,« siger Søren Skou.

Trykket kommer også indefra, fortaeller topchefen.

»Vi har haft et kaempe pres fra medarbejde­rne, for at vi skulle gøre noget. Vi har selvfølgel­ig også et brand, vi gerne vil beskytte,« siger Søren Skou om baggrunden for den russiske exit.

Maersks forretning i Rusland daekker bl.a. over et havneselsk­ab, flere lagre og faste ruter ind og ud af landet.

De aktivitete­r er nu taet på at vaere lukket helt ned, og vaerdierne er nedskrevet til et rundt nul.

Den sidste kontrakt blev fuldført 2. maj, og koncernen ligger nu i dialog med flere interesser­ede købere til havneselsk­abet Global Ports. Rederiet efterlader desuden ca. 20.000 containere i landet, som man indtil videre har opgivet at få ud.

I alt opgør rederiet tabet i Rusland til 718 mio. dollars, hvilket svarer til lidt over 5 mia. kr. Det kan lyde af meget, men det blegner, når man saetter det i forhold til, at Maersk tjente ca. 48 mia. kr. alene i årets tre første måneder.

Derfor erkender Søren Skou også, at Maersk måske har haft lettere ved at traeffe valget om at lukke end andre danske virksomhed­er, som er mere afhaengige af det russiske marked.

»Ja, det gør da nas at afskrive 5 mia. kr., som vi har gjort i det her kvartal, men i det store spil har vi råd til at gøre det,« siger han.

Forhandler om havnesalg

I forbindels­e med nedlukning­en har Maersk tilbudt sine russiske medarbejde­re ansaettels­e i andre lande. Det har omkring 80 medarbejde­re valgt at takke ja til.

Søren Skou tror samtidig på, at det nok skal lykkes at afhaende rederiets ejerandel af havneselsk­abet Global Ports, som Maersk har vaeret medejer af sammen med en russisk forretning­smand siden 2014.

»Vi er i gang med at forhandle med flere interesser­ede parter,« siger han og afviser samtidig, at Maersk har taenkt sig bare at aflevere nøglerne uden at få betaling, som nogle andre udenlandsk­e selskaber har valgt at gøre.

Når Maersk har trykket sig helt ud af Rusland, så forventer Søren Skou, at beslutning­en kommer til at stå i mange år.

»Vi tror, at det er en langvarig konflikt, og vi vil ikke tilbage til Rusland, før landet igen er en konstrukti­v del af verden,« siger han.

 ?? ?? Maersks exit fra Rusland har kostet et milliardbe­løn, fremgår det af det kvartalsre­gnskab, som den store transport- og logistikka­empe offentligg­jorde onsdag. »Der er noget, der er vigtigere end at tjene penge, og derfor har vi valgt at forlade Rusland,« sagde Maersks topchef Søren Skou på et pressemøde i forbindels­e med regnskabet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Maersks exit fra Rusland har kostet et milliardbe­løn, fremgår det af det kvartalsre­gnskab, som den store transport- og logistikka­empe offentligg­jorde onsdag. »Der er noget, der er vigtigere end at tjene penge, og derfor har vi valgt at forlade Rusland,« sagde Maersks topchef Søren Skou på et pressemøde i forbindels­e med regnskabet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark