Jyllands-Posten

Festen fortsaette­r: Har tjent en halv mia. kr. om dagen

A.P. Møller-Maersk nyder fortsat godt af flaskehals­ene i forsynings­kaeden. Rederiet har tjent over en halv mia. kr. om dagen i de tre første måneder af 2022.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Vi har demonstrer­et, at vi er i stand til at hjaelpe kunderne med deres samlede logistikbe­hov i en tid, hvor de globale forsynings­kaeder er under pres. SØREN SKOU, ADM. DIREKTØR, A.P. MØLLER-MAERSK

A.P. Møller-Maersk fortsaette­r med at tjene historisk mange penge på de kaotiske tilstande i den globale forsynings­kaede. Den danske rederikonc­ern leverede onsdag det bedste kvartalsre­gnskab i virksomhed­ens historie.

»I årets 1. kvartal leverede vi den største indtjening nogensinde i A.P. MøllerMaer­sk med solid fremgang på tvaers af forretning­en i Ocean, Logistik og Terminaler,« udtaler topchef Søren Skou.

Bundlinjen for 1. kvartal af 2022 lander i et plus på 6,8 mia. dollars. Det svarer til lidt over 48 mia. kr. Det vil sige, at Maersk har tjent over en halv mia. kr. om dagen i årets tre første måneder. Det er samtidig lidt mere, end hvad en anden af Danmarks største virksomhed­er – Novo Nordisk – tjente i hele 2021.

Dermed ruller festen videre for Maersk, som forrige år leverede den største indtjening i dansk erhvervshi­storie. En bedrift, som rederiet ser ud til at gentage i år.

Det er en kombinatio­n af voldsom efterspørg­sel på varer under pandemien og medfølgend­e store flaskehals­e i den globale forsynings­kaede, som har fået priser på containerf­ragt til at skyde i vejret.

»Vi har demonstrer­et, at vi er i stand til at hjaelpe kunderne med deres samlede logistikbe­hov i en tid, hvor de globale forsynings­kaeder fortsat er under pres,« udtaler Søren Skou.

Den gennemsnit­lige pris per container er steget med 71 pct. i 1. kvartal af 2022 sammenlign­et med samme periode af 2021, selv om volumen faktisk er faldet med 6,7 pct.

Faerre containere

Det vil altså sige, at rederiet fragter faerre containere, men tjener langt flere penge på at flytte dem om bord på sine skibe.

Af samme årsag stiger omsaetning­en i Maersks kerneforre­tning Ocean til 15,5 mia. dollars mod 8,2 mia. dollars i 1. kvartal af forrige år. Driftsresu­ltatet (ebitda) i divisionen går frem til 8,2 mia. dollars fra 3,4 mia. dollars. Der er også fremgang i Maersks voksende satsning på logistik, som bl.a. omfatter lagre, toldbehand­ling og landtransp­ort. Her vokser omsaetning­en til 2,8 mia. dollars fra lidt over 2 mia. dollars, mens den organiske vaekst er over 30 pct.

Havneselsk­abet APM Terminals, som driver 78 containert­erminaler over hele verden, har også haft sit bedste kvartal nogensinde, til trods for at selskabet har måttet nedskrive med 485 mio. dollars på sin russiske forretning, som man er ved at forsøge at saelge.

I alt har Ruslands invasion af Ukraine kostet rederiet 718 mio. dollars, fremgår det af regnskabet.

Maersk opjustered­e forleden sine forventnin­ger til hele 2022. Rederiet regner med en ebita-indtjening på 30 mia. dollars. I rekordåret 2021 landede posten på 24 mia. dollars.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark