Jyllands-Posten

Lukrative aftaler

-

elle priser på at få flyttet en container ad søvejen falder til langt under niveauet i de lange aftaler.

»Hver gang der har vaeret en optur, så har Maersk og de andre rederier forsøgt at låse priserne fast i laengere tid, og hver gang har de ikke haft den store succes med at håndhaeve aftalerne, når markedet går hurtigt ned igen,« siger Lars Jensen fra Vespucci Maritime.

Tal fra Xeneta viser, at det i øjeblikket koster knap 11.000 dollars at få sejlet en container fra Asien til Nordeuropa på en kort aftale, mens prisen falder til knap 9.000 dollars, hvis der er tale om en lang kontrakt.

På det seneste er spaendet dog snaevret ind, og konsulenth­uset forventer, at der allerede til naeste år vil vaere perioder, hvor det er billigere at booke en container fra afgang til afgang fremfor på en kontrakt, der løber over to år.

»Så vil nogle virksomhed­er forsøge at genforhand­le en lavere pris,« siger Xenetas chefanalyt­iker, Peter Sand.

Xeneta mener dog, at Maersk står staerkere i dag end tidligere. Det skyldes ikke mindst, at mange virksomhed­er er blevet så forskraekk­ede af pandemiens logistiske kaos, at de nu vaegter forsynings­sikkerhed højere end at få den laveste pris hos rederiet.

»Det har Maersk taget imod med åbne arme, og hvis de kan holde det, de har lovet deres kunder, så vil de stå meget staerkt i eventuelle forhandlin­ger. Når det er sagt, så er der selvfølgel­ig ikke nogen, der har lyst til at betale for meget,« siger Peter Sand.

Under pandemien har Maersk bundet langt flere af sine kunder i faste aftaler. 71 pct. af containern­e kommer nu fra lange kontrakter mod 46 pct. før udbruddet af covid-19 for to år siden.

Samtidig er det lykkedes at få flere og flere virksomhed­er til at laegge hele deres transport hos Maersk. Det vil sige, at rederiet også klarer deres landtransp­ort, toldbehand­ling og lageropbev­aring fremfor kun at stå for søfragten.

Den bredere palet af tilbud til kunderne betyder ifølge Maersk selv, at forretning­en er blevet mindre sårbar over for det evindelige prispres, som har praeget industrien i årtiet frem til coronakris­en.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark