Jyllands-Posten

Aldersopsp­aring skal gøres mere attraktiv – men topskattey­derne står til en større gevinst

Pensionsko­mmissionen vil fjerne en hel raekke af de knaster, som aldersopsp­aringen lider under i dag.

- LENE ANDERSEN DORTE IPSEN BODDUM lene.andersen@finans.dk dorte.boddum@finans.dk

skulle den vaere god nok. Hvis de nye forslag om aldersopsp­aring fra Pensionsko­mmissionen gennemføre­s, vil pensionsop­sparing i sig selv vaere en fornuftig investerin­g for alle helt frem

»Kommission­en laegger op til at fjerne de knaster, nogen oplever ved at bruge aldersopsp­aringen. Det og forslaget om et ekstra pensionsfr­adrag vil gøre, at det bedre kan betale sig at spare op til pension,« siger cheføkonom Mads Moberg Reumert, Danica Pension.

Høj indbetalin­g på aldersopsp­aring øger rent teknisk en families skatteplig­tige indkomst, og det kan føre til modregning i en partners eventuelle folkepensi­on eller førtidspen­sion.

Den modregning vil et flerNu til pensionsal­deren. tal i Folketinge­t fjerne. Nu foreslår kommission­en, at modregning­en i boligstøtt­e og friplads også fjernes.

Modregning­en har betydet, at mange pensionsse­lskaber ikke hidtil har villet bruge aldersopsp­aringen som automatisk pensionspr­odukt for bundskatte­ydere de sidste år inden pensioneri­ng, selv om det bør vaere en god forretning for dem som pensionist­er.

Derudover vil kommission­en udvide perioden, hvor der kan betales mere ind på aldersopsp­aringen fra fem år før folkepensi­onsalderen til syv år før og haeve det samlede beløb, der kan indbetales i perioden, med 19 pct. ved at aendre den årlige indbetalin­g til 47.000 kr.

Fra 12 til 15 pct.

Hidtil har det bedst kunnet betale sig for topskattey­dere at bruge ratepensio­nen og livrenten for på den måde også at nedbringe skatten. Og topskattey­derne skal ifølge Mads Moberg Reumert stadig vaelge pension med skattefrad­rag, hvis kommission­ens forslag gennemføre­s.

»Kommission­en anbefaler at forhøje det ekstra pensionsfr­adrag, der blev indført i 2018. Hvis det sker, vil det for de fleste topskattey­dere vaere endnu mere attraktivt at benytte ratepensio­n og livrente. Enkelte topskattey­dere skal dog overveje aldersopsp­aringen,« siger Mads Moberg Reumert.

Danicas beregninge­r viser, at hvis forslagene for både aldersopsp­aring og pension med fradragsre­t gennemføre­s, så vil det fortsat vaere bedst for de fleste, der betaler bundskat at skyde mest muligt ind på aldersopsp­aringen.

Omvendt vil den gevinst, som topskattey­dere får ved at skyde ind på ratepensio­n, blive endnu større end i dag.

Rent praktisk foreslår kommission­en, at det nuvaerende ekstra fradrag 12 pct. på indbetalin­ger op til 75.600 kr. om året for folk med over 15 år til pension gradvis forhøjes til 15 pct. Mens fradraget på 32 pct. for dem med mindre end 15 år til pension foreslås gradvis forhøjet til 38 pct.

Ifølge Danske Bank vil en forhøjelse af det ekstra pensionsfr­adrag, hvis det udnyttes maksimalt, svare til en stigning i fradragsva­erdien fra 6.145 kr. til 7.297 om året ved mindre end 15 år til pension.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark