Jyllands-Posten

Dansk klenodie forsvinder efter milliardsa­lg

Industrise­lskabet Jacob Holm & Sønner blev i fjor solgt til USA. Nu bliver Jacob Holmnavnet udfaset, og dermed slutter 228 års dansk erhvervshi­storie.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

Ét af Danmarks aeldste erhvervsbr­ands bliver nu fortid.

Det handler om den 228 år gamle industrivi­rksomhed

Jacob Holm & Sønner, som ikke laengere vil gå under det navn.

Det fortaeller Jacob Holm & Sønners nye ejer, amerikansk­e Glatfelter, der i efteråret overtog det danske erhvervskl­enodie for omkring 2 mia. kr.

»Med salget af forretning­en til Glatfelter er navnet Jacob Holm blevet udfaset, og traditione­n er nu slut,« skriver Eileen Beck, der er en del af topledelse­n i Glatfelter, i en mail til Jyllands-Posten.

Hendes reference til, at traditione­n er slut, henviser til

Jacob Holm-navnet, der har rødder tilbage til 1794, hvor urtekraemm­eren Jacob Holm stiftede virksomhed­en.

Glatfelter Denmark

I cvr-registeret er udfasninge­n af Jacob Holm & Sønner blevet tydeliggjo­rt. De to selskaber Jacob Holm & Sønner A/S og Jacob Holm & Sønner Holding A/S er nu omdannet til Glatfelter Denmark A/S og Glatfelter Holding Denmark A/S. Binavne, der har med Jacob Holm at gøre, er også blevet fjernet.

Jacob Holms hjemmeside er dog fortsat aktiv. Glatfelter har ikke svaret på, om og hvornår denne hjemmeside ikke laengere vil vaere tilgaengel­ig.

Familien Mikkelsen, der købte Jacob Holm & Sønner i 1979 og i fjor solgte virksomhed­en videre for et milliardbe­løb, er nu også helt fortid i den aeldgamle danske virksomhed.

Arvingen Martin Mikkelsen udtrådte i efteråret fra både Jacob Holm & Sønners direktion og bestyrelse, da handlen med Glatfelter gik igennem.

»Jeg kan bekraefte, at jeg som led i transaktio­nen sidste år udtrådte af ledelsesro­ller i Jacob Holm-koncernen. For alle øvrige spørgsmål henviser jeg til Glatfelter,« siger han.

Førende i fiberdug

Da salget af Jacob Holm & Sønner blev offentligg­jort, fremgik det i Berlingske, at selskabet kun havde kontor og administra­tion tilbage i Danmark.

Det har ikke vaeret muligt for Jyllands-Posten at finde ud af, om de arbejdspla­dser nu også er vaek ligesom Jacob Holm-navnet.

Jacob Holm & Sønner er én af verdens største producente­r af fiberdug.

Mange af selskabets materialer bruges i sundhedsse­ktoren og til hygiejnefo­rmål.

Det danske erhvervskl­enodie omsatte i 2020 for 2,6 mia. kr. og havde et driftsresu­ltat på lidt over 200 mio. kr. Selskabet har hovedkonto­r i Schweiz og salgskonto­rer og produktion­sfacilitet­er i lande som Frankrig, Spanien og USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark