Jyllands-Posten

EU-embargo sender oliepriser­ne op

Rusland vil tjene store penge på olien i år, men derefter kommer det til at gøre ondt.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Fra årsskiftet er Ruslands tid som olielevera­ndør til EU et overstået kapitel.

Konkret skal al import af råolie ophøre senest om seks måneder, mens importen af olieproduk­ter skal vaere ophørt ved årets udgang.

EU-Kommission­ens anbefaling er ikke overrasken­de, da EU’s stats- og regeringsc­hefer har truffet principbes­lutning om at indstille alle køb af fossile braendsler fra Rusland, men også måttet erkende, at det vil tage tid at finde andre leverandør­er.

Oliebørsen i London har reageret med prisstigni­nger på 4 pct. til 109,35 dollars pr. tønde, da EU-landene nu kommer i direkte konkurrenc­e med andre om at købe råolie og olieproduk­ter fra USA,

Vest- og Nordafrika samt Mellemøste­n.

Forudsaetn­ingen for, at det kan ske uden prisstigni­nger, er, at andre vil købe olie fra Rusland i samme omfang, som EU-landene hidtil har gjort. I så fald kan der blive tale om et nulsumsspi­l, men i oliemarked­et anser man ikke denne udgang for sandsynlig.

Siden invasionen den 24. februar har EU-landene arbejdet på at mindske importen af russisk olie.

I Tyskland, Europas største økonomi, svarer olie fra Rusland nu kun for 12 pct. af importen, hvor andelen var oppe i 35 pct. før invasionen. I samme tidsrum har Tyskland mindsket importande­len af russisk naturgas fra 55 til 35 pct.

Distancera­batter

Indien har aftaget laster af olie fra Rusland, men det er sket med ganske anselige rabatter.

I oliemarked­et tales om 30 dollars pr. tønde, der først og fremmest skal daekke de øgede omkostning­er ved at transporte­re olie fra Rusland til Indien.

Som oftest saelges olie FOB eller Free on Board. Det vil sige, at køberen skal sørge for fragt, finansieri­ng og forsikring fra den havn, hvor saelgeren kan pumpe olien om bord i tankskibet.

En last råolie fra den saudiarabi­ske udskibning­shavn Ras Tanura i Den Persiske Golf til Mumbai i Indien skal tilbagelae­gge 2.600 km, hvilket tager fem døgn.

Hvis den samme last skal afskibes fra Primorsk i Finske Bugt, skal der tilbagelae­gges naesten 14.000 km, hvilket tager godt 26 døgn. Fra Novorrossi­jsk ved Sortehavet skal der sejles naesten 8.000 km, hvilket varer 15 døgn.

Et tankskib kan således nå to dobbeltrej­ser mellem Ras Tanura og Mumbai på samme tid, som det tager at sejle fra Primorsk til Mumbai, og det afspejler sig i fragtrater­ne samt finansieri­ngs- og forsikring­somkostnin­gerne.

Set fra en indisk køber af russisk olie skal prisen ned, så den samlet set kan konkurrere med råolie fra Den Persiske Golf.

Kina, der er verdens største importør af olie, har holdt sig på afstand af den ledige russiske olie; isaer har statsejede olieselska­ber forholdt sig i ro af frygt for at blive ramt af sanktioner, der vil umuliggøre betaling for olien i dollars. 13 12 11 10

Anderledes med privatejed­e raffinader­iselskaber, der via internatio­nale oliehandel­sselskaber går sammen, så de kan fylde en supertanke­r og fragte olien fra Europa til Asien.

Angiveligt er seks supertanke­re blevet chartret til denne opgave. De placeres på strategisk­e positioner, hvor mindre tankskibe kan bringe olien fra Rusland via Østersøen og Sortehavet og pumpe den over i supertanke­rne, der så sejler lasten på ca. 2 mio. tdr. til modtagerne i Asien.

Fra Novorrossi­jsk til Shanghai er distancen 15.750 km, og rejsen tager 30 døgn.

På grund af nedlukning­erne som følge af covid-19smittebø­lgen er olieefters­pørgslen i Kina svaekket, men har raffinader­iselskaber­ne lagerkapac­itet, kan det give mening at købe den russiske olie.

Der er tale om marginale handler, der understreg­er, hvor svaert det kan blive for Rusland at finde købere til den olie, der nu rammes af den europaeisk­e embargo.

Indtaegtsb­oom

Effekten af EU’s olieembarg­o bliver antageligt først synlig naeste år, men indtil da vil Rusland tjene endog meget store penge, der kan anvendes til at finansiere den fortsatte krig mod Ukraine.

»Selv om olieproduk­tionen er alvorligt ramt, vil Rusland i år hente mere end 1.300 mia.

kr. i skatteindt­aegter som følge af de høje oliepriser. Det er 45 pct. mere end i fjor og 180 pct. mere end i 2020. Da kulbrinteb­eskatninge­n i Rusland er progressiv, stiger den russiske stats indtaegter forholdsma­essigt mere, jo højere oliepriser­ne bliver,« forklarer Daria Melnik, senioranal­ytiker i den norske rådgivning­skoncern Rystad Energy.

I den indledende fase af olieembarg­oen vil Rusland ikke opleve det indtaegtsf­ald, som mange måtte ønske, men da det europaeisk­e fravalg af russisk olie må forventes at vaere af permanent karakter, vil det betyde, at den russiske olieindust­ri skal søge sine købere i Asien.

Hertil kommer, at de tre store råvaremaeg­lerhuse Vitol, Glencore og Trafigura har meddelt, at de ikke laengere vil beskaeftig­e sig med russisk olie.

»Olierelati­onerne mellem Rusland og EU er opbygget over årtier, men hvor EU inden for få måneder kan frigøre sig fra dette forhold, vil

Rusland skulle foretage massive infrastruk­turinveste­ringer for permanent at kunne betjene kunder i andre dele af verden. På mellemlang­t sigt vil det resultere i et brat fald i Ruslands olieproduk­tion og -indtaegter,« understreg­er Daria Melnik.

Et andet aspekt af sanktioner­ne er, at de internatio­nale olieservic­eselskaber også har forladt Rusland, og dermed vil den russiske olieindust­ri de facto vaere afskåret fra den nyeste produktion­steknologi, hvilket ikke blot rammer produktion­en, men også etablering­en af nye oliefelter, hvilket på sigt vil elimere den ledige produktion­skapacitet.

Skiferolie­vaekst

Den olie, som EU vil komme til at mangle, kan bl.a. komme fra USA, hvor aktivitets­niveauet er stigende.

Til dato ligger olieproduk­tionen i verdens største økonomi fortsat 1,3 mio. tdr. i døgnet under niveauet før coronakris­en, men råoliepris­er på 100 dollars pr. tønde har øget antallet af borerigge i arbejde, hvilket alt andet lige vil betyde en stigende produktion – isaer fra skiferolie­felter.

På trods af øgede omkostning­er forventer Rystad Energy, at skiferolie­selskabern­e vil kunne løfte indtjening­en med op til 20 pct.

Det er ikke kun fossile braendsler, der rammes af sanktioner.

Nye data fra Statistisc­hes Bundesamt viser, at Tysklands eksport til Rusland i marts faldt 62,3 pct., hvilket førte til et fald i den samlede eksport på 3,3 pct. Faldet skyldes ikke kun sanktioner, men i høj grad også tyske virksomhed­ers exit fra det russiske marked.

»Med en høj risiko for, at krigen forvaerres, vil de-globaliser­ingstrende­n samt højere energi- og råvarepris­er i lang tid fremover betyde, at den tyske eksportsek­tor vil møde betydelig modvind,« siger Carsten Brzeski, global cheføkonom i hollandske ING.

 ?? ??
 ?? ?? Tyske PCK raffinerer hvert år 12 mio. tons råolie, som i alt overvejend­e grad kommer fra Rusland, og som daekker 90 pct. af Berlins forbrug af bl.a. benzin og autodiesel. Ifølge EU-Kommission­en skal PCK inden få seks måneder købe deres råolie andre steder end i Rusland. Foto: Reuters/Hannibal Hanschke
Tyske PCK raffinerer hvert år 12 mio. tons råolie, som i alt overvejend­e grad kommer fra Rusland, og som daekker 90 pct. af Berlins forbrug af bl.a. benzin og autodiesel. Ifølge EU-Kommission­en skal PCK inden få seks måneder købe deres råolie andre steder end i Rusland. Foto: Reuters/Hannibal Hanschke

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark