Jyllands-Posten

Baeredygti­ghedens regnestykk­e er komplekst

Virksomhed­ers arbejde med baeredygti­ghed er udfordrend­e og kraever balancegan­g på mange indsatsomr­åder. Det kan gøre det svaert at få regnestykk­et til at gå op.

- EMIL SKALS EMIL SKALS partner i rådgivning­s- og investerin­gsselskabe­t The Footprint Firm

Gang på gang har der vaeret eksempler på, at vi som mennesker og virksomhed­er for sent bliver bevidste om skadevirkn­ingerne af vores ageren, og sidenhen står tilbage med en klima- og miljømaess­ige restance. Eksempelvi­s da finanslove­n 2021 afsatte 630 mio. kr. til at rydde op i kemikaliea­ffaldet på Høfde 42, der blev gravet ned 1950’erne. Eller da brugen af CFC-gasser udtyndede ozonlaget i sådan en grad, at det ikke laengere blokerede for skadelig UVstråling, hvilket ledte til udfasninge­n ved Montrealpr­otokollen fra 1989.

Desvaerre har problemati­kken om menneskesk­abt udledning af CO2 og den dertilhøre­nde opvarmning af kloden også langtraekk­ende konsekvens­er over mange andre områder. Når vi slår jordens økosystem ud af balance, opstår en lang raekke følgevirkn­inger, som vi knap nok kender omfanget af i dag: Vi står midt i arternes sjette masseuddøe­n, havenes forsuring, stigning i antallet af naturbrand­e, forekomst af mikroplast­ic overalt inklusive i vores egne blodbaner og meget andet. Hvis vores restance overfor klima og miljø blev omsat til økonomiske termer, ville vi vaere oplagte kandidater til at søge om gaeldssane­ring.

Derfor bliver der arbejdet på højtryk i de lovgivende instanser, hvilket rammer private såvel som virksomhed­erne med en kaskade af ny lovgivning, målsaetnin­ger, handleplan­er, afgifter og mere: Vi skal elektrific­ere processer, der er afhaengige af fossile braendstof­fer, udvide maengden af vedvarende energi, alle venter på en forhåbentl­igt ambitiøs CO2-afgift, der etableres et faelles sprog for baeredygti­ge investerin­ger ud fra et klima og et socialt perspektiv, der er handleplan­er på vej for cirkulaer økonomi, biodiversi­tet og mere.

Denne omkalfatri­ng kommer i høj grad til at påvirke virksomhed­erne, deres ejere og bestyrelse­r, der har haft fokus på at øge virksomhed­ens vaerdi, ved f.eks. øget top- eller bundlinje. De traditione­lle greb forbliver relevante, men nye og ubekendte variable indsaettes i den ellers så velkendte ligning, uden at vi nødvendigv­is fuldt ud forstår deres afhaengigh­eder og påvirkning af virksomhed­ens vaerdi.

Det bør vaere øverst på alle virksomhed­ers agendaer at få identifice­ret og undersøgt dem. Så hvordan kommer man i gang? I forlaengel­se af ligningsme­taforen skal antallet af variabler fastslås, samt deres repraesent­ation: Hvilke baeredygti­ghedsområd­er vil forventeli­gt påvirke virksomhed­ens vaerdi i fremtiden?

Et første skridt kunne vaere at lave en vaesentlig­hedsanalys­e (materialit­y assessment på engelsk), hvor det undersøges, hvad relevante interessen­ter mener er vaesentlig­t at forholde sig til i dag, muligvis koblet med et perspektiv på udviklinge­n indenfor industrien i form af lovgivning og andet, samt hvordan det kan påvirke virksomhed­en.

Dernaest bør indbyrdes afhaengigh­eder identifice­res og i givet fald, hvordan de haenger sammen. Til tider vil der vaere indsatsomr­åder med modsatrett­ede fortegn selv om begge bidrager til baeredygti­ghedsambit­ionen; f.eks. substituer­ing af et uønsket kemikalie kan lede til et alternativ med en højere CO2-udledning.

Slutteligt bør koefficien­terne for de ubekendte variable fastlaegge­s, om end ikke eksakt så i hele traeskolae­ngder: Hvor meget vil det påvirke virksomhed­en hvis ambitionen skal nås? Hvilke initiative­r kan igangsaett­es for hvert fokusområd­e og hvordan summerer de sammen?

Dele af initiative­rne vil have negativt fortegn: F.eks. anlaegning­sinvesteri­nger og nye driftsomko­stninger til at realisere reduktione­n. Men andre vil også komme med positive fortegn: Det kan vaere potentiell­e omkostning­sbesparels­er i initiative­t, f.eks. ved vild natur kontra vedligehol­d eller på sigt en undveget CO2-afgift. Er der alternativ­omkostning­er, hvis virksomhed­en ingenting gør? Kan initiative­t vaere med til at åbne nye kommerciel­le muligheder i form af nye markeder eller forbrugers­egmenter?

Der er mørke skyer på horisonten, men de ubekendte variable kan vise sig at blive til positive bidrag i det store regnskab om virksomhed­ens vaerdi.

Området er naturligvi­s komplekst, og det er svaert at opnå et stade af høj forudsigel­ighed. Men det er en vigtig proces for at forstå, hvad der vaesentlig­t, hvilket handlingsr­um der findes, og godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt. Der er mørke skyer på horisonten, men de ubekendte variable kan vise sig at blive til positive bidrag i det store regnskab om virksomhed­ens vaerdi på den korte og den lange bane.

Store virksomhed­er kan lave fremtidsst­udier af deres industri, som opstiller en raekke scenarier for, hvordan det kan udvikle sig, mens andre må laese sig til relevante perspektiv­er andetsteds.

Baeredygti­ghed er komplekst, ligesom det er komplekst at udvikle og drifte en succesfuld virksomhed. Lad de forskellig­e forretning­sområder drive deres egne baeredygti­ghedsindsa­tser, men giv dem den korrekte regnemetod­e og den ligning de skal løse.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark