Jyllands-Posten

CO2-afgift bør øge jagten på grønne forretning­smulighede­r

Regeringen­s forslag til en grøn skatterefo­rm vil saette endnu mere skub i den grønne omstilling. Det er positivt og et udspil, erhvervsli­vet laenge har efterspurg­t.

- CHRISTOFFE­R HUSTED RASMUSSEN dansk landechef og partner, Kearney

I midten af april fremlagde regeringen den laenge ventede skatterefo­rm og praesenter­ede en mere ensartet CO2afgift, der skal vaere med til at sikre de nødvendige reduktione­r til at nå klimamålet i 2030.

For erhvervsli­vet er det positivt, at der kommer større klarhed om praecis de vilkår, toplederne skal navigere efter.

På tvaers af industrier og brancher er der en omfattende grøn omstilling undervejs, som, for at lykkes, kraever klare, tydelige mål fra såvel politisk side, fra bestyrelse­sniveauet og andre stakeholde­rs.

Samtidig er der brug for, at beslutning­stagere i erhvervsli­vet kender den specifikke spilleplad­e, de skal agere indenfor.

Baeredygti­ghed skal vaerdiansa­ettes, og det samme skal omkostning­erne ved passivitet, og heri spiller CO2afgifte­rne en central rolle.

Ved hjaelp af moderne evaluering­smodeller stiger transparen­sen, og ledere kan i langt højere grad se og måle effekten af grønne initiative­r eller manglen på samme.

Disse indsigter bør give anledning til at accelerere transforma­tionen, indarbejde baeredygti­ghed i alle hjørner af organisati­onen samt forfølge de muligheder omstilling­en indeholder. For ambitioner­ne må ikke stoppe ved en simpel justering af et enkelt produkt, hvor delkompone­nter udskiftes med et mindre CO2-udledende alternativ.

Visionen bør vaere større. Målet bør vaere at indlejre baeredygti­ghed i alle strategisk­e beslutning­er og i den daglige drift.

CO2-reduktion bør vaere et lige så vigtigt parameter for virksomhed­en som omkostning­sreduktion eller kvalitetss­ikring.

Ikke blot for planetens skyld, men for at gribe de forretning­smulighede­r og vaekstpote­ntialer, en langtidsho­ldbar, baeredygti­g forretning­smodel besidder.

Dette er naturligvi­s ikke nogen smal sag.

Det kraever modige topledere, som tør foretage investerin­ger i dag, som vi måske ikke ser effekterne af i en rum tid.

Det kraever formelle og uformelle partnerska­ber og vaesentlig­t mere samarbejde – både på tvaers af den enkelte virksomhed, med leverandør­er, med helt nye stakeholde­rs, med den offentlige sektor, og måske endda med konkurrent­er.

Det kraever nye produkter, ydelser og teknologie­r. Det kraever nye økosysteme­r, forretning­smodeller og strategier.

Dette er lettere i nogle sektorer end i andre, og snittet bør derfor laegges dér, hvor afgifter, skatter og baeredygti­g transforma­tion går hånd i hånd med konkurrenc­ekraft, vaekst og attraktive eksportmul­igheder.

Ikke desto mindre arbejder danske virksomhed­er over en bred kam målrettet på at saette strøm til de baeredygti­ge ambitioner­ne. For mens vi alle venter på morgendage­ns teknologie­r, kan det, der allerede er tilgaengel­igt, nemlig bringe os ganske langt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark