Jyllands-Posten

Lars Kolind: »Det er ikke så nemt at vaere gift med sådan en som mig«

Lars Kolind fremstod engang som en af erhvervsli­vets rockstjern­er. Selv tilskriver han sin erhvervska­rriere spejderbev­aegelsen, som har vaeret en vigtig del af hans liv.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

På Lars Kolinds fødselsdag skal der ske to ting: Først vil han købe en stor buket blomster til Vibeke Riemer, hans kone gennem 50 år. Herefter vil han invitere hende på fisketur på Isefjorden.

»Det er ikke så nemt at vaere gift med sådan en som mig. Jeg er ikke nem,« lyder erkendelse­n.

»Det er noget af et kors at baere hele tiden at skulle høre om, at nu har jeg fundet på noget nyt. Jeg skylder min kone en stor tak for alt det, hun har holdt ud.«

Det er ikke, fordi Lars Kolind saetter sit eget lys under en skaeppe.

Han taler selvsikker­t om sine meritter og sin fortid som topchef i høreappara­tkoncernen Oticon, hans rolle som investor og ikke mindst hans bidrag til udviklinge­n af ledelse og organisati­oner, som under navnet ”Spaghetti Organisati­onen” har vaeret pensum på alverdens fineste universite­ter.

Men til spørgsmåle­t om, hvad han er mest glad for at have udrettet i sin karriere, peger han på et projekt, som har hans hustru som hovedperso­n.

»Jeg er allermest glad for mit bidrag til min kones fond, World Guide Foundation. Mit bidrag er at finansiere projektet gennem mit firma, fordi jeg har vaeret heldig at tjene nogle penge,« siger Lars Kolind.

World Guide Foundation har udviklet en metode, fortaeller Lars Kolind, så man for en udgift på 2 dollars kan få en pige i Afrika til at blive spejder. Det har indtil videre fået 1 mio. piger fra 12 afrikanske lande ind i spejderbev­aegelsen.

»Mit eneste bidrag er at skrive checks ud og klappe i haenderne,« konstatere­r Lars Kolind.

»Hvis man kan få en pige, som ellers ikke har en mulighed for noget som helst, til at blive spejder for 2 dollars, så kommer jeg gerne med 2 mio. dollars,« lyder rationalet.

Spejder for livet

Spejderbev­aegelsen har en naermest altoversky­ggende plads i Lars Kolinds liv.

Det var her, han mødte sin hustru for mere end et halvt århundrede siden, og det var her, han fik den første erfaring som leder for siden at blive en af landets største erhvervspr­ofiler.

»Som spejder får man ledererfar­ing i en meget ung alder, og jeg fik den tillid, der skal til,« siger Lars Kolind.

Han fremhaever blandt andet sin evne til at udnytte forskellig­e menneskers forskellig­e kompetence­r.

Lars Kolind blev spejder som ni-årig og er stadig aktiv i det internatio­nale spejderarb­ejde.

Han sidder i bestyrelse­n i fonden World Scout Foundation, hvor han af to omgange har vaeret formand. Fondens aeresforma­nd er den svenske konge, som Kolind har arbejdet taet sammen med i mere end 20 år.

Selvom Lars Kolind lige så godt kunne gå på pension og hengive sig til familieliv­et, som foruden hans kone taeller fire voksne børn og seks børnebørn, og sin interesse for naturen, er han stadig aktiv i erhvervsli­vet.

Naesen i gruset

Han taler begejstret om nye projekter og startupvir­ksomheder, han har investeret i, og selvom noget er gået skidt, er det meste gået godt.

Lars Kolind naevner virksomhed­en Conferize som en case, han »ikke er stolt af,« ligesom han heller ikke lykkedes med at redde 2M Invest.

»Jeg har haft naesen i gruset nogle gange, men heldigvis har jeg tjent mere, end jeg har tabt,« lyder det fra Lars Kolind.

Pengene er foruden investerin­ger i virksomhed­er blevet brugt på kaerlighed­en til flotte ejendomme. Fra 1996 til 2016 ejede Lars Kolind Løndal Gods syd for Silkeborg. Nu bor han i andre skønne omgivelser ved Bagsvaerd Sø i Villa Tusculum skråt over vejen fra Marienborg.

Her nyder Lars Kolind naturen såvel som arkitektur­en sammen med sin kone. Men han har ikke taenkt sig at gå på pension foreløbig:

»Jeg fortsaette­r, fordi jeg ikke kan lade vaere. Simpelthen.«

 ?? ?? Lars Kolind er stadig aktiv som investor. Når han har fri, tilbringer han gerne tid i naturen. Foto: Gregers Tycho
Lars Kolind er stadig aktiv som investor. Når han har fri, tilbringer han gerne tid i naturen. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark