Jyllands-Posten

Traethed forekommer hyppigt efter indlaeggel­se for covid-19

-

Forskerne på Aarhus Universite­tshospital og Aarhus Universite­t har undersøgt 218 patienter, som har vaeret indlagt med covid-19 i Region Midtjyllan­d.

Patientern­e blev inviteret til undersøgel­se tre til seks måneder efter udskrivels­e, hvor de blev interviewe­t om vedvarende symptomer, fik målt lungefunkt­ion og udfyldte spørgsmål om traethed samt symptomer på depression og angst. Overordnet fandt forskerne, at 47 pct. oplevede mild til moderat traethed, og 18 pct. led af svaer traethed.

Unge hårdest ramt

Forskerne fandt en klar tendens til, at traethedss­coren var højere i de yngre aldersgrup­per, og den var signifikan­t højere for kvinder end maend. Når patientern­e blev delt op i tre grupper efter svaerhedsg­raden af covid-19, fandt man, at traethed var mere udtalt blandt patienter, som ikke havde behov for iltbehandl­ing under indlaeggel­sen, sammenlign­et med patienter med behov for iltbehandl­ing eller behandling på en intensivaf­deling.

Ved en avanceret lungefunkt­ionsmåling, hvor man måler lungernes evne til at optage ilt fra indåndings­luften, viste det sig, at lungefunkt­ionen gennemsnit­ligt var mest nedsat blandt patienter, som havde vaeret på en intensivaf­deling. Hvor de mest syge patienter som ventet havde påvirkning af lungernes funktion i måneder efter covid-19, var forekomste­n af traethed og hyppighede­n af symptomer som åndenød og koncentrat­ionsbesvae­r ikke associeret til de svaereste sygdomsfor­løb.

»Der er stadig meget, vi ikke ved om mekanismer­ne bag forekomst af traethed og andre symptomer hos covid-19-patienter. Vi kortlaegge­r nu forekomste­n af lignende symptomer et år efter udskrivels­en hos samme gruppe patienter, for at se om symptomern­e aftager over tid,« siger Søren Sperling, som er laege og ph.d.studerende i forskergru­ppen bag studiet, i en pressemedd­elelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark