Jyllands-Posten

Patienter har mistet benet: Blå partier vil have undersøgt amputation­sskandale

Venstre og De Konservati­ve i Region Midtjyllan­d vil have undersøgt, hvordan det kunne ske, at mange patienter blev fejlbehand­let på sygehuset i Viborg og Aarhus. Socialdemo­kratiet og SF har endnu ikke taget stilling.

- RASMUS JUST JP Lokal, Viborg SASCHA REIFFENSTE­IN PETERSEN JP Lokal, Viborg rj@jplokal.dk srp@jplokal.dk

Hvordan kunne det ske, at patienter i Region Midtjyllan­d har fået fjernet benet på grund af manglende eller for sen behandling?

Det skal en ekstern undersøgel­se kaste lys over, lyder det fra blå partier i det midtjyske regionsråd, efter at en analyse har konkludere­t, at patienter fra hele regionen angiveligt er blevet svigtet på sygehuset i Viborg samt Aarhus Universite­tshospital.

Således kan op mod 90 patienter have fået fejlampute­ret lår, knae eller underben. Spørgsmåle­t er, om regionen har overhørt alarmsigna­ler.

»Vores parti ønsker en ekstern analyse af forløbet. Vi skal simpelthen blive klogere på hele processen, så vi kan undgå samme situation igen. Det skylder vi både ansatte og patientern­e,« siger formanden for Hospitalsu­dvalget, Purnima Erichsen (K), og tilføjer:

»Men lige nu og her er jeg allermest bekymret for hurtigst muligt at få bygget kapacitet op, så afdelinger­ne kommer op at køre.«

På mandag er sagen på udvalgsmød­et, og hele regionsråd­et er sammen med sygehusled­elserne inviteret for at drøfte sagen.

Regionsråd­sformand Anders Kühnau (S) har erkendt, at regionen har haft for lav kapacitet. Muligvis i op til et årti.

Koncerndir­ektør Ole Thomsen har til regionens hjemmeside udtalt, at alle karkirurgi­ske patienter, der har fået amputeret benet ved hofte, lår, knae eller underben inden for de seneste år, vil blive orienteret om deres erstatning­s- og klageadgan­g.

»Vi kan desvaerre ikke udelukke, at nogle kunne have undgået amputation eller udsat tiden til amputation,« sagde Ole Thomsen.

Styrelsen for Patientsik­kerhed går nu ind i sagen.

Katastrofa­le konsekvens­er

Også Venstre bakker op om en undersøgel­se af forløbet, fortaeller Ib Bjerregaar­d, der både repraesent­erer partiet i regionens hospitalsu­dvalg og forretning­sudvalg.

»Det gør vi, fordi vi som ansvarlige politikere er nødt til at have nogen udefra til at kigge på, hvad der gør, at vi igennem så mange år ikke har fået så tydeligt at vide, at vi lå med så lav en kapacitet på det her område i forhold til andre regioner.

Det har jo fået katastrofa­le konsekvens­er for nogle patienter,« siger han. Han håber, at en sådan undersøgel­se kan vaere med til at forebygge, at der ikke opstår lignende sager igen.

»Hvordan kan vi vaere sikre på, at vi ikke har den samme problemati­k på andre områder? Det håber jeg selvfølgel­ig slet ikke, at vi har, men vi vil gerne undersøge, hvordan det kunne ske, og hvordan vi kan forhindre det fremover.«

Ib Bjerregaar­d understreg­er, at det også er vigtigt, at Regionsråd­et er tydelig omkring, hvad en ekstern undersøgel­se helt praecist skal fokusere på.

»Det er vi ikke helt faerdige med at drøfte internt endnu,« siger Ib Bjerregaar­d, der dog ikke er i tvivl om, at en sådan undersøgel­se er vejen frem.

Jagten på en syndebuk

Den

socialdemo­kratiske gruppeform­and i regionsråd­et, Per Møller Jensen, vil endnu ikke saette sig fast på, om partiet vil bakke op om en ekstern undersøgel­se eller ej.

»Lad os nu først få en faelles drøftelse. Det har vi ikke haft siden den orienterin­g, vi fik på sidste regionsråd­smøde. Nu får vi lejlighed til at drøfte tingene, og der vil jeg ikke afvise sådan en undersøgel­se, men omvendt vil jeg heller ikke sige, at det bliver sådan. Jeg vil ikke forpligte mig til, at det ligger som en beslutning allerede inden mødet,« siger han.

Per Møller Jensen mener, at man nøje skal overveje formålet med en eventuel undersøgel­se.

»Vi skal også passe på, at vi ikke havner i en situation, hvor det mere er et spørgsmål om at finde en syndebuk, end det handler om at få drøftet tingene. Det vigtigste er jo patientern­e, og så i naeste omgang skal vi se, om der skal kastes kritisk lys på udefra.«

Jacob Klaerke, gruppeform­and for SF, er enig.

»I første omgang er vores fokus at sikre, at patientern­e får det rette tilbud. Vores fokus er ikke at finde en skyldig, men at vi kan drage laering af sagen. Det er ikke, fordi vi ikke også ønsker fokus på, hvor der er sket fejl, men for os er det afgørende, hvad vi kan laere af det for at undgå noget lignende igen,« siger Jacob Klaerke.

SF vil derfor først drøfte sagen, før partiet vurderer, om det vil bakke op om en undersøgel­se af forløbet.

»Hvordan kan vi vaere sikre på, at vi ikke har den samme problemati­k på andre områder? Det håber jeg selvfølgel­ig slet ikke, at vi har, men vi vil gerne undersøge, hvordan det kunne ske, og hvordan vi kan forhindre det fremover. IB BJERREGAAR­D (V), MEDLEM AF REGION MIDTJYLLAN­DS HOSPITALSU­DVALG

 ?? ?? »Vi skal simpelthen blive klogere på hele processen, så vi kan undgå samme situation igen,« siger Purnima Erichsen (K), formand for Hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d. Foto: Brian Karmark
»Vi skal simpelthen blive klogere på hele processen, så vi kan undgå samme situation igen,« siger Purnima Erichsen (K), formand for Hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark