Jyllands-Posten

Den handler om 1930’ernes Berlin,

”Cabaret” er en lejlighed til at forstå vores fremtid gennem vores fortid, men også tiden lige nu med krigen i Ukraine bliver sat i perspektiv med musicalen, mener instruktør Niclas Bendixen.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Man kan blive helt svedt, selv om man sidder tilbagelae­net i den bløde stol på publikumsr­aekkerne i Aarhus Teaters største sal og bare ser på, hvad der er i gang på scenen.

Det er ikke så lidt.

For der er kabaret som i ”Cabaret” – med energiske bensving, inciterend­e sange, flotte kostumer og liv og glade dag. En teaterfore­stilling med en lang og celeber historie, som ikke mindst Liza Minnelli gjorde udødelig med filmen af samme navn fra 1972.

Det dakedente Tyskland

Den finder sted i en natklub, Kit Kat Club, i Berlins forlystels­eskvarter i starten af 1930’erne – en metafor for den dekadente verden i Tyskland i årene inden Hitler. Den unge amerikansk­e forfatter Cliff Bradshaw besøger natklubben, hvor den tvekønnede ceremonime­ster Emcee byder alle velkommen med ordene: »willkommen, bienvenue, welcome«.

Stjernen på natklubben er den engelske sanger og danser Sally Bowles – amerikaner­en og englaender­en får øje for hinanden, men da han skal af sted igen og gerne vil have hende med, afslår hun. På vej vaek i toget begynder Cliff Bradshaw at skrive sin roman om folk i Berlin, der synger og danser sig hen mod Det Tredje Rige.

»En potent historie«

»Det er en utroligt potent historie om menneskehe­den, fortalt i en spaendende tid i verdenshis­torien: Berlin, dengang nazismen viste sig for første gang, sat i scene i en lille natklub, mens alt, i hvert fald på overfladen, stadig var fryd og gammen,« mener Niclas Bendixen, der er instruktør på forestilli­ngen, som har premiere torsdag og spiller til den 18. juni.

»”Cabaret” finder sted i en af de mest frigjorte byer, hvor kunsten, dekadencen og frigjorthe­den blomstrede – alt det, som vi straeber efter nu. Selvfølgel­ig var der en kaempe vrangside med inflation, fattigdom, overgreb, men man havde et pulserende liv i skaerende kontrast til, hvordan normerne ellers var på det tidspunkt.«

”Cabaret” er efter hans mening en af de bedste musicaler overhovede­t, fordi den både har showelemen­tet og samtidig rummer en historisk periode, »hvor verden eksplodere­r i ondskab«.

»Nu er den fortaellin­g blev meget praesent igen set i lyset af, hvad der sker i verden i dag. Det var det, John Kander og Fred Ebb sagde, da de skrev den: Denne er til fremtiden, så historien ikke skal gentage sig,« siger han, med henvisning til at komponiste­n John Kander i 2016 sagde, at »så laenge folk tyr til had og vrede, vil ”Cabaret” altid vaere relevant«, og fortsatte:

»Ville det ikke vaere dejligt, hvis du så ”Cabaret” og sagde:

”Jeg forstår den ikke, sådan er verden jo ikke laengere.” Men verden er stadig sådan! Jeg synes, det er lidt ironisk. Musicalens popularite­t er en dom over den verden, vi lever i.«

Kan man vaere euforisk?

Niclas Bendixen slår ud med armene:

»Nu er der krig i Europa igen. Vi har folkemasse­r, der strømmer over graenserne, demokratie­t står for skud, linjerne bliver trukket hårdt op, og dialogen udebliver. Enten synes du det samme som mig, eller også er jeg imod dig. Det deler verden i to, og det minder mere og mere om noget, vi har set før.«

Samtidig vil han gerne invitere ind i en teatersal, hvor man kan lade verden udenfor passe sig selv et øjeblik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark