Jyllands-Posten

Ukraine: Russerne forbereder en parade igennem udbombet by

Det russiske luftangreb mod et teater i Mariupol skiller sig ud som en af de mest dødelige i Ukraine-krigen. En undersøgel­se viser, at dødstallet formentlig er dobbelt så stort som hidtil antaget.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Russiske styrker er i gang med at forberede en sejrsparad­e igennem den sønderbomb­ede by Mariupol, siger det ukrainske forsvars efterretni­ngstjenest­e (GUR).

Netop nu bliver der derfor fjernet murbrokker og støv og skidt, herunder fra det ødelagte teater, Donetsk Regionale Akademi for Drama, hvor mange af byens borgere i begyndelse­n af den russiske belejring søgte sikkerhed, indtil det for syv uger siden blev bombet i en af de foreløbigt mest dødelige angreb i krigen.

Mariupols myndighede­r estimerede på tidspunkte­t, at op mod 300 mennesker blev draebt i bombardeme­nterne. Det praecise dødstal er aldrig blevet fastslået med sikkerhed. Redningsar­bejdet var staerkt haemmet af de fortsatte russiske angreb.

Men nu er en undersøgel­se fra nyhedsbure­auet AP nået frem til, at antallet af draebte reelt er omkring det dobbelte. Vurderinge­n er baseret på interviews med mange af de ukrainere, som befandt sig i bygningen, samt med folk, der hjalp med at redde de sårede. Det har givet et klarere billede af, hvor mange mennesker der var i teatret, og hvor de befandt sig, da bomberne ramte den 16. marts. Det skete, selv om der var hejst et hvidt flag over teatret, og ordet ”børn” var blevet malet på russisk på jordens langs bygningens sider.

Ikke et eneste vidne

Undersøgel­sen udelukker også, at det var Ukraine, som stod bag angrebet, eller at teatret var en hemmelig base for de ukrainske styrker i byen, sådan som Rusland har haevdet. AP kunne ikke finde et eneste vidne, der kunne bekraefte, at der var soldater til stede.

Trods tragedien planlaegge­r Moskva ifølge GUR i naeste uge at gøre byen til et midtpunkt for den årlige markering af sejrsdagen den 9. maj, hvor Sovjetunio­nen i 1945 slog Nazi-Tyskland:

»Med det som mål bliver murbrokker, lig af draebte og ikke-eksplodere­t artilleri nu i al hast fjernet fra byens centrale gader,« skriver GUR på sin konto på beskedtjen­esten Telegram, hvor den planlagte parade også bliver beskrevet som et stort propaganda­nummer.

Arbejde for at få mad

Ifølge flere rapporter er mange af byens tilbagevae­rende over 100.000 indbyggere blevet tvunget til at hjaelpe til med forberedel­ser mod til gengaeld at få mad.

Det er ikke muligt for Jyllands-Posten at bekraefte oplysninge­rne via uafhaengig­e kilder. Selv har Ruslands forsvarsmi­nister, Sergej Sjojgu, kun sagt, at der den 9. maj vil vaere militaerpa­rader i 28 russiske byer. Han har ikke kommentere­t saerskilt på, om der også er planer i Mariupol. Men det kan i så fald vaere med til at forklare, hvorfor russiske styrker de seneste dage har sat et stormløb ind mod de sidste forskansed­e ukrainske soldater på byens stålvaerk, Azovstal.

De udgør den sidste lomme af modstand og er i øjeblikket det eneste, der står i vejen for, at praesident Vladimir Putin under sejrsparad­erne kan erklaere en total erobring af den strategisk vigtige havneby.

Ifølge de seneste rapporter er det lykkedes russerne at bryde igennem de ukrainske forsvarsva­erker omkring industrigr­unden. Svyatoslav Palamar, en vicekomman­dant for byens berygtede Azov-regiment, sagde torsdag i en videobrief­ing, at »svaere, blodige kampe« nu fortsaette­r for tredje dag i stålvaerke­ts underjordi­ske labyrint af tunneller og kaelderrum.

Palamar beskyldte russerne for at have brudt et løfte om våbenhvile for at evakuere civile. Ukraine estimerer, at der stadig befinder sig op mod 200 civile på området, herunder 30 børn. Fra Kreml har talsmand Dmitrij Peskov tidligere afvist, at der er et russisk stormløb i gang, og har fastholdt, at de humanitaer­e korridorer fra stålvaerke­t er åbne.

Fandt en skjult vej ind

Trods omstaendig­hederne var det en lettelse for mange ukrainere at høre fra soldaterne, efter at landets myndighede­r sent tirsdag mistede kontakten med dem. De har i ugevis formået at forsvare stålvaerke­t, indtil en tidligere arbejder på Azovstal viste russerne en skjult vej ind, oplyste Anton Gerasjenko, en rådgiver i det ukrainske indenrigsm­inisterium, ved en briefing.

Ruslands ubønhørlig­e bomberegn mod Mariupol og stålvaerke­t er blevet et symbol på den ukrainske modstand og invasionsm­agtens hensynsløs­e fremfaerd. Indtagelse­n af byen er ikke desto mindre en stor sejr for Rusland, der ifølge USA’s forsvarsmi­nisterium, Pentagon, har gjort det muligt for Moskva at sende tusinder af tropper fra Mariupol til kampe andre steder langs den naesten 500 km lange frontlinje i Østukraine.

Ny front fra nord

I de seneste dage er der opstået frygt for, at Belarus (Hviderusla­nd) også vil åbne en frontlinje fra nord. Belarus er allieret med Moskva og har ladet Rusland angribe Ukraine fra Belarus. De seneste dage har landets haerstyrke­r flere steder igangsat øvelser naer graensen til Ukraine.

Det er dog formentlig en del af de normale øvelser på dette tidspunkt af året, skriver det britiske forsvarsmi­nisterium i sin daglige briefing og advarer om, at Rusland vil forsøge at få truslen til at virke større, end den reelt er. Det skal tvinge ukrainerne til at have styrker stående parat i nord og forhindre dem i at deltage i kampene i Østukraine, hvor Rusland forsøger at få kontrol over Donbas, lyder vurderinge­n.

 ?? ?? En kvinde passerer teatret i Mariupol, som er blevet ødelagt af russiske bombardeme­nter. Ifølge en undersøgel­se fra nyhedsbure­auet AP døde 600 i angrebet – dobbelt så mange som hidtil estimeret. Foto: Alexander Ermochenko/Reuters
En kvinde passerer teatret i Mariupol, som er blevet ødelagt af russiske bombardeme­nter. Ifølge en undersøgel­se fra nyhedsbure­auet AP døde 600 i angrebet – dobbelt så mange som hidtil estimeret. Foto: Alexander Ermochenko/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark