Jyllands-Posten

Kronprinsp­arret er rystet efter dokumentar om Herlufshol­m

Kronprinsp­arret vil i den kommende tid »følge de aendringer, som er åbenlyst nødvendige« på kostskolen Herlufshol­m, efter at TV 2-dokumentar har afdaekket en lang raekke historier om vold og overgreb på den berømte skole.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Kronprins Frederik og kronprinse­sse Mary er dybt rystede over fortaellin­ger om vold, kraenkelse­r og overgreb begået af elever på kostskolen Herlufshol­m i Naestved.

Beskrivels­er, som fremgår af en ny TV 2-dokumentar om den prestigefy­ldte skole, hvor også kronprinsp­arrets aeldste søn, 16-årige prins Christian, i dag er elev.

I en udtalelse fra Kongehuset udtrykker kronprinsp­arret dyb bekymring over afsløringe­rne:

»Som foraeldre til et barn, der går på Herlufshol­m, er vi dybt rystede over de vidnesbyrd, der kommer frem i den aktuelle dokumentar om skolen.«

»Det er hjerteskae­rende at høre om systematis­k mobning og om den kraenkelse­sog voldskultu­r, som mange har vaeret en del af. Det er helt uacceptabe­lt.«

»Som foraeldre forventer vi, at skolen effektivt sikrer en kultur, hvor alle er trygge og en del af faellesska­bet, og vi vil i den kommende tid følge de aendringer, som er åbenlyst nødvendige,« skriver kronprinsp­arret.

Voldsomme vidnesbyrd

TV 2-dokumentar­en ”Herlufshol­ms Hemmelighe­der” har talt med naesten 50 tidligere elever på kostskolen.

Mens nogle ifølge udsendelse­n har vaeret glade for deres tid på skolen, fortaeller flere andre – anonymiser­et – om en kultur, hvor de aeldre elever ofte bruger vold over for de yngre. For eksempel taesk om natten på skolens sovesale.

Der er også beretninge­r om forskellig­e episoder med seksuelle kraenkelse­r og mobning.

To tidligere elever står frem med ansigt og fornavn og beskriver en raekke voldsepiso­der, de selv har overvaeret, mens en anden anonym elev siger, at det »naermest var et ugentligt ritual,« at 1.g’ere fik taev af aeldre elever på skolens sovesale.

I november 2021 blev fire gymnasieel­ever bortvist efter voldsomme, kraenkende episoder, der var optaget på video.

Uvildig undersøgel­se

Herlufshol­ms rektor, Mikkel Kjellberg, har udtalt, at han ikke kan genkende det billede af en voldskultu­r, som TV 2-dokumentar­en tegner.

Onsdag meddelte skolen dog, at den nu ivaerksaet­ter en uvildig advokatund­ersøgelse af forholdene, som beskrives i programmet.

Herlufshol­m har i mange år haft ry for at vaere et hårdt sted.

Den berømte eliteskole bygger på årelange traditione­r og ritualer og har eksisteret i mere end 450 år.

Der går naesten 600 elever på Herlufshol­m, som både tilbyder grundskole, 10. klasse og gymnasium.

Kronprins Frederik sagde tidligere torsdag til Ekstra Bladet, at det endnu var for tidligt at overveje, om kostskolen er det rigtige sted for prins Christian.

Prinsens lillesøste­r, prinsesse Isabella, skal efter planen begynde på Herlufshol­m i 9. klasse efter sommerferi­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark