Jyllands-Posten

Ruslands lager af praecision­smissiler skrumper, siger eksperter

Ruslands brug af antiskibsk­rydsermiss­iler har styrket mistanken om et svindende missillage­r.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Den daglige regn af russiske missiler over Ukraine har nu stået på i to og en halv måned. Det har ødelagt ukrainske byer, jernbanefo­rbindelser, våbendepot­er og kostet tusinder af mennesker livet. Men det har også gjort et stort indhug på de russiske lagre af praecision­svåben, vurderer vestlige myndighede­r og militaerek­sperter.

De russiske våbenprodu­center menes ikke at have kapacitet til at følge med efterspørg­slen i krigen, som Moskva oprindelig­t kun mente ville vare nogle dage. De vestlige sanktioner har også givet problemer med at skaffe de nødvendige varer. Det har angiveligt tvunget det russiske forsvar til at transporte­re missiler fra andre dele af landet til Ukraine.

Opfattelse­n er blevet styrket af, at Rusland er begyndt at bruge flere billigere, men mere farlige såkaldt ”dumme-bomber”. I modsaetnin­g til praecision­smissiler er de ikke udstyret med mikrochip, sensorer og satellitud­styr. Sandsynlig­heden for, at de rammer deres tiltaenkte mål, er derfor mindre, mens risikoen for, at de draeber civile, er større.

»Vi tror, at det skyldes de udfordring­er, som russerne har med genopfyldn­ing (af sine lagre med praecision­svåben, red.),« sagde en højtplacer­et kilde i det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium til journalist­er i Washington.

Hvor mange praecision­svåben, Rusland eller andre lande har, er typisk en velbevogte­t hemmelighe­d. Indtil videre har Rusland da heller ikke kommentere­t udmeldinge­rne. I stedet udsendte det russiske forsvarsmi­nisterium tirsdag en video af tre Onyx-anti-skibskryds­ermissiler, som det haevdede blev brugt mod militaere mål naer den strategisk vigtige sortehavsb­y Odesa.

Deres buldrende opstigning efterfulgt af missilerne­s kursskifte hen over himlen havde formentlig til formål at vise styrke. Men i stedet har den styrket spekulatio­nerne om russernes missilrese­rver. Ifølge Institute for the Study of War, der leverer daglige analyser af krigens udvikling, er det nemlig usaedvanli­gt at bruge antiskibsm­issiler mod mål til lands. Bl.a. fordi den type missiler er dyrere, da de er forsynet med teknologi, der gør dem i stand til at følge et mål i bevaegelse.

Militaerek­sperten Michael Kofman fra taenketank­en CNA er kommet med en lignende vurdering:

»Dette er et dyrt system til at bruge i en mindre rolle. Jeg tolker det som et tegn på, at russerne har for få andre typer langdistan­cemissiler.«

USA’s forsvarsmi­nisterium estimerede tidligere på ugen, at Rusland har affyret 2.125 missiler mod Ukraine, siden invasionen­s begyndelse den 24. februar. Der er en frygt for, at missilregn­en vil tage til hen over weekenden, før Ruslands praesident, Vladimir Putin, den 9. maj markerer årsdagen for Sovjetunio­nens sejr over Nazityskla­nd, hvor han formentlig ønsker at kunne udstille russiske sejre i Ukraine.

I flere byer har lokale ukrainske myndighede­r derfor sendt advarsler ud og indført natlige udgangsfor­bud. Der er også en voksende bekymring for, at Putin vil bruge den 9. maj til at udvide den »saerlige militaere operation« og erklaere krig med henblik på at mobilisere de russiske reserver. Det har Kreml afvist, men det uafhaengig­e russiske medie Sota News skriver, at flere statslige virksomhed­er uden nogen tilsynelad­ende tilknytnin­g til militaeret i de seneste dage er begyndt at søge efter »mobiliseri­ngs- og krigsekspe­rter«.

Offensiv og modoffensi­v

Indtil nu har de russiske styrker på jorden i Østukraine ikke vaere i stand til at levere de territoria­le fremskridt, som Moskva menes at have håbet opnået på nuvaerende tidspunkt. Bortset fra små bevaegelse­r står frontlinje­n naesten stille som følge af gensidige offensiver og modoffensi­ver.

I Nordøstukr­aine ivaerksatt­e ukrainske styrker f.eks. en offensiv for at drive russerne tilbage fra områder omkring Kharkiv, Ukraines naeststørs­te by naer graensen til Rusland, samt Izium lidt laengere mod øst.

På Slangeøen – en lille klat land i det vestlige Sortehav, som Ruslands flåde tog i krigens første dage – blev et russisk missilsyst­em ramt i et ukrainsk droneangre­b. Det har igen udstillet, at Rusland ikke har fuld kontrol over farvandet.

Russerne synes til gengaeld at have sat flere kraefter ind ved frontlinje­n laengere mod syd i områderne omkring byer som Kramatorsk, Sloviansk og Lyman.

I havnebyen Mariupol gjorde ukrainske myndighede­r samtidig et nyt forsøg på at evakuere de omkring 200 civile, som sammen med byens tilbagevae­rende ukrainske styrker stadig sidder fanget bag fjendens linjer i de underjordi­ske gange under stålvaerke­t Azovstal. Det har heller ikke vaeret muligt at få mange sårede ud, fortalte en af soldaterne til BBC. Putin har opfordret Ukraine til at få styrkerne til at overgive sig, men de ukrainske soldater har ingen tillid til russernes løfter.

Russisk hjerneflug­t

Nye tal fra den russiske efterretni­ngstjenest­e, FSB, gav fredag også det første officielle indtryk af, hvor mange russere der har forladt Rusland pga. krigen. 3,8 mio. rejste ud af landet i de første tre måneder af 2022. Tallet inkluderer erhvervsre­jsende og turister og er i sig selv ikke opsigtsvae­kkende. Til tidligere sovjetrepu­blikker som Georgien og Tadsjikist­an var tilstrømni­ngen dog abnorm høj – fem gange så stor som i corona-året 2021. Estland oplevede en firedoblin­g og Armenien og Usbekistan en tredobling i antallet af tilrejsend­e russere.

»Mange flere ville rejse, hvis de havde råd. Støtten til regimet er overdrevet,« vurderer en eksilrusse­r i Istanbul.

Hun ønskede ikke at blive citeret ved navn.

 ?? ?? En ukrainsk mand i Kramatorsk i det østlige Ukraine er i gang med at rydde op, efter at en beboelsese­jendom er blevet ramt af et russisk missil. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP
En ukrainsk mand i Kramatorsk i det østlige Ukraine er i gang med at rydde op, efter at en beboelsese­jendom er blevet ramt af et russisk missil. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark