Jyllands-Posten

Biden i farligt vand efter markant skifte i amerikansk udenrigspo­litik

USA’s praesident­s, Joe Bidens, mere massive støtte til Ukraine markerer et markant skifte i amerikansk udenrigspo­litik. Men der er farer i horisonten, advarer eksperter.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

De massive våbenlever­ancer og løftet om endnu flere milliarder kroner fra USA til Ukraine skal ses i et langt bredere perspektiv end blot at få russerne til at tabe i den nu krigshaerg­ede tidligere sovjetrepu­blik.

Faktisk skal det ses som en advarsel til diktatorer verden over om, at de ikke skal begive sig ud i lignende krigsevent­yr som det, Putin netop har gjort i Ukraine. Det skrev avisen Wall Street Journal i sidste uge og satte dermed atter fokus på det markante skifte, der lige nu foregår i amerikansk udenrigspo­litik som følge af krigen i Ukraine.

Det er ikke første gang, at de amerikansk­e aviser og udenrigspo­litiske kommentato­rer saetter fokus på USA’s praesident, Joe Biden, og hans linje i den amerikansk­e sikkerheds­politik. Men denne gang har ekspertern­e fået mere hold i deres beskrivels­er af det markante skifte, der de seneste uger er sket i Det Hvide Hus, i takt med at Ukraine effektivt har formået at holde de russiske tropper fra døren i flere af det krigshaerg­ede lands store byer som eksempelvi­s Kyiv og Kharkiv.

Og det er sejre som disse, der ifølge flere eksperter med kendskab til USA’s udenrigspo­litik har givet Det Hvide Hus blod på tanden til at engagere sig dybere i krigen i Ukraine, lyder det nu.

Bredere perspektiv

For nylig udtalte den amerikansk­e forsvarsmi­nister, Lloyd Austin, under et overraskel­sesbesøg i Kyiv, at meningen med USA’s støtte skal ses i et langt bredere strategisk perspektiv end kun krigen i Ukraine.

»Vi vil se Rusland svaekket i sådan en grad, at det ikke kan gøre sådanne ting mere, som det har gjort ved at invadere Ukraine,« udtalte han.

Og det er ifølge Wall Street Journal i det samme lys, man skal se den massive støttepakk­e til Ukraine på godt 234 mia. kr., som USA’s praesident, Joe Biden, for nylig annoncered­e. Med pakken følger flere og tungere våben til den ukrainske kamp mod den russiske overmagt. Herunder f.eks. de vestligt fremstille­de langtraekk­ende Howitzer-missiler, der kraever vestlig traening at bruge.

Det er også kommet frem, at

USA har vaeret involveret i krigen ved at give ukrainerne efterretni­nger, så de f.eks. har kunnet flytte deres missilsyst­emer, inden de blev bombet af russerne. Ifølge avisen New York Times har Ukraine også brugt amerikansk­e efterretni­nger til at slå russiske generaler ihjel. Ja, faktisk er amerikaner­ne begyndt at blive saerdeles åbne om deres mere og mere taette samarbejde med Ukraine.

Allerede i sidste måned afslørede CIA-chefen, William Burns, under en kongreshør­ing, hvordan USA, siden han selv i januar besøgte den ukrainske praesident, Volodymyr Zelenskij, har fodret ukrainerne med vaerdifuld­e efterretni­nger om det russiske militaer.

Her sagde han, at USA delte efterretni­nger med Ukraine »på daglig basis«.

Markant skifte

Den tidligere amerikansk­e ambassadør i Polen og chef for europaeisk­e anliggende­r i USA’s udenrigsmi­nisterium Daniel Fried fra taenketank­en Atlantic Council i Washington siger til Jyllands-Posten, at det markante skifte i USA’s tilgang til Ukraine er sket, efter at det langsomt er gået op for Det Hvide Hus, at det ukrainske militaer rent faktisk har en chance for at vinde krigen i Ukraine:

»Det tog et stykke tid for den amerikansk­e regering at nå til den konklusion, og nogle vil måske også sige for lang tid,« siger han og fortsaette­r:

»Men efterhånde­n som det begyndte at gå op for Biden og hans folk, at det var sådan, realiteter­ne var på jorden, skiftede man strategi til at involvere sig i langt højere grad, end det tidligere har vaeret meningen.«

Det samme gaelder for flere andre lande i Nato, siger han.

Et afgørende besøg i Polen

Ifølge Daniel Fried, der er kendt for sine taette forbindels­er til det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium, var det saerligt praesident­ens besøg i Polen i slutningen af marts, der gjorde udslaget:

»I Polen mødte Biden selv de mange flygtninge fra Ukraine, og det gjorde forskellen,« siger han.

USA’s tidligere ambassadør i Georgien og Kasakhstan William Courtney, der i dag arbejder for taenketank­en Rand i Washington, er enig:

»Lige nu handler det om at afskraekke russerne fra at gå ind i andre lande. Saerligt også i forhold til Belarus (Hviderusla­nd, red.). Derfor traekkerr USA og resten af Nato nu en streg i sandet,« siger han og pointerer, at det samme også gaelder i en mere abstrakt form over for Kina.

Selv har den russiske regering dog ikke lagt skjul på, at den har atomvåben, og at de vil kunne anvendes i tilfaelde af, at USA og andre Natolande bliver ved med at fodre Ukraine med våben.

Og det er bestemt en trussel, som Nato skal tage alvorligt, siger William Courtney:

»Men det er et sted, USA har vaeret før. F.eks. under Den Kolde Krig. Derfor er jeg sikker på, at de, der sidder lige nu og laegger vores politik, godt ved, hvad vi er oppe imod,« siger han.

Selv erkendte USA’s praesident i sidste uge under en tale i Det Hvide Hus, at det rekordstor­e bidrag til Ukraine bestemt ikke er billigt:

»Men at give efter for aggression­er vil vaere endnu dyrere,« sagde han.

I Polen mødte Biden selv de mange flygtninge fra Ukraine, og det gjorde forskellen. DANIEL FRIED, TIDLIGERE AMERIKANSK TOPDIPLOMA­T OG AMBASSADØR I POLEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark