Jyllands-Posten

Putins Rusland er ved at vende ryggen til Europa

Efter invasionen i Ukraine diskuterer ideologer og Kremlrådgi­vere ivrigt alternativ­er til en europaeisk orienterin­g for Rusland. Det er en debat med flere århundrede­r på bagen.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Siden Peter den Store åbnede et vindue til Europa for over 300 år siden, har Rusland defineret sig som en vestvendt stormagt, men måske er Putin klar til at haspe ruden til og i stedet prøve sig med en bagdør til Asien.

De seneste to måneders russiske krig i Ukraine og den stejle konfrontat­ion mellem Moskva og Vesten har skubbet på en debat om Ruslands langsigted­e orienterin­g. Er man i disse måneder ved at lukke et kapitel i historien, der blev indledt i begyndelse­n af 1700-tallet, da zar Peter grundlagde Skt. Petersborg som sit ”vindue til Europa” og omskabte den russiske stat efter vestligt forbillede?

Flere tunge sikkerheds­politiske analytiker­e i Moskva er tilbøjelig­e til at svare bekraeften­de på dette spørgsmål.

Nok befandt Sovjetunio­nen sig gennem 70 år i en politisk og militaer duel med Vesten, men imperiets kommunisti­ske ideologi var immervaek en europaeisk importvare. Det samme var 1990’ernes flugt fra kommunisme­n hen mod liberale idealer. Men denne gang er vendingen drevet af idéer, som ikke primaert har et vestligt ophav.

»Det nuvaerende brud mellem Rusland og Vesten stikker vaesentlig dybere end at afvise Mikhail Gorbatjovs nye politiske taenkning eller en afsked med den kommunisti­ske periode i hjemlandet­s historie,« skriver Dmitrij Trenin, i en årraekke direktør for taenketank­en Carnegies center i Moskva (lukket af de russiske myndighede­r sidste måned).

»I praksis handler det om at frasige sig en del af arven fra Peter den Store – en 300 år lang tradition for at positioner­e Rusland ikke kun som en europaeisk stormagt, en uomgaengel­ig del af kontinente­ts magtbalanc­e, men også en integreret del af den faelleseur­opaeiske civilisati­on,« skriver Trenin, en centralt placeret og tidligere relativt moderat stemme i den sikkerheds­politiske debat i Moskva.

I russisk historie betegnede den legendaris­ke zars kurs mod vest et afgørende nybrud. Siden da har hans arvtagere bevaeget sig i en zigzagbeva­egelse skiftevis hen mod og vaek fra et europaeisk perspektiv.

»Ruslands historie har lidt haft karakter af dansen ”hen til kommoden og tilbage igen”, hvor kommoden er Europa, og bevaegelse­n tilbage igen er en eller anden nationalis­tisk konstrukti­on af Rusland,« siger historiker og ruslandsek­spert Erik Kulavig, mangeårig lektor ved Syddansk Universite­t.

Op gennem 1800-tallet afløstes zarer, der svaergede til konservati­ve vaerdier og en nationalis­tisk ideologi, af zarer, der ønskede reformer og en tilnaermel­se til Europa, påpeger Erik Kulavig. Også under kommunisme­n fortsatte denne bevaegelse frem og tilbage: Under tyrannen Josef Stalin var Sovjetunio­nen i ekstrem grad isoleret, hans efterfølge­r, Nikita Khrusjtjov, stod for en forsigtig åbning mod vest. Den blev bremset af efterfølge­ren Leonid Bresjnev, før Mikhail Gorbatjov og Boris Jeltsin igen forsøgte at flytte landet i vestlig retning.

Suveraenit­et og østlig mystik

Det er altså en debat med dybe rødder i russisk historie, som føres i denne tid, og det svirrer med historiske parallelle­r – ofte praesenter­et i et meget krigerisk tonefald.

»Hvis du spurgte mig om, hvordan jeg ville beskrive Rusland med et enkelt ord, så ville det vaere ”suveraenit­et”. Vi har besejret alle dem, der har forsøgt at herske over os, begyndende med mongolerne og derefter Karl (XII, red.) af Sverige og så Napoleon og Hitler,« sagde Sergej Karaganov, en udenrigspo­litisk ideolog, som i årevis har agiteret for et brud med Vesten, til det britiske magasin New Statesman.

Begrebet suveraenit­et har ironisk nok også arbejdet sig ind i den russiske debat fra Vesten. Ifølge historiker­en Timothy Snyder er det bl.a. den tyske politiske filosof Carl Schmitt, laenge en overbevist nazist, som spøger bag denne idé.

Det alternativ til en forståelse med den vestlige verden, som diverse ideologer og analytiker­e i Moskva knytter an til, er opfattelse­n af det såkaldte eurasiske – eller euroasiati­ske – rum som Ruslands naturlige element. Ifølge denne tankegang udgør landet en ganske egen civilisati­on, der befinder sig et sted mellem vestlig rationalit­et og en mere åndelig østvendt dimension symboliser­et bl.a. af landets russisk-ortodokse kirke.

»Det er nødvendigt for Rusland ikke bare at opfatte sig som stående adskilt fra et Europa, der som politisk enhed er forenet på en vestlig platform, men også som en – primaert i forhold til Europa – uafhaengig civilisati­on,« skriver Dmitrij Trenin i sit indlaeg hos den officielle russiske taenketank Det Russiske Råd for Internatio­nale Affaerer.

Den politiske udmøntning af dette koncept skal findes i en form for alliance med asiatiske magter – i praksis Kina og diverse mindre satellitte­r.

»I Asien bliver der lidt efter lidt skabt et nyt center for verden, man kunne kalde det ”det store Eurasien,” som jeg håber, vi kan slutte os til og laegge de sider i vores historie, som er knyttet til Peter (den Store, red.), bag os,« sagde Sergej Karaganov i et interview med Rossiskaja Gazeta, den russiske regerings organ.

Vestens ”hovmodige nedladenhe­d”

Allerede i 1800-tallet blev sådanne synspunkte­r flittigt luftet i debatter mellem provestlig­e kraefter i zarens Rusland og de såkaldte slavofiler, der påkaldte sig et åndeligt faellesska­b mellem de slaviske nationer.

Forfattere­n Fjodor Dostojevsk­ij, der var levende optaget af debatten, pegede dengang på, at der er tale om ensrettet trafik: Rusland har vaeret storimport­ør af europaeisk­e idéer, men aldrig høstet nogen videre anerkendel­se for sine anstrengel­ser.

»Selv de bedste og ubestridel­igt klogeste russere betragtes i Vesten med hovmodig nedladenhe­d,« skrev Dostojevsk­ij i en laengere epistel om sagen i 1877.

»Ikke for nogen pris eller for noget som helst offer vil europaeern­e betragte os som deres ligemaend.«

Både russiske og vestlige iagttagere har identifice­ret modsaetnin­gen mellem Ruslands store ambitioner om et imperium og landets relative tilbagestå­enhed sammenlign­et med Vesten som et gennemgåen­de motiv i århundrede­r af russisk udvikling.

»Jeg tror, at mindrevaer­dsfølelsen er en betydelig drivkraft i russisk historie,« siger Erik Kulavig.

Han peger på, at Rusland i modsaetnin­g til lande i den europaeisk­e hovedstrøm ikke har fået etableret et virksomt demokrati og en moderne stat.

»Jeg tror, en af de vigtige forklaring­er er, at Rusland aldrig for alvor er blevet moderniser­et,« siger han.

Idéen om en eurasisk civilisati­on er en noget tåget størrelse, og det er svaert at forestille sig, hvordan Rusland, der ved siden af Kina er en økonomisk og befolkning­smaessig lilleput, kan påkalde sig en ledende rolle i en sådan sammenhaen­g.

Skeptikere vil også indvende, at Rusland historisk, kulturelt og sprogligt er vendt mod Europa – ligesom landets økonomiske geografi, udviklet gennem århundrede­r, forankrer det i vestlige markeder.

Men måske skal forklaring­en på den russiske vending nok så meget findes i såret forfaengel­ighed hos en generation opvokset under Sovjetunio­nen som i kølig kalkulatio­n.

»Jeg kan ikke se det som andet end en frustratio­n over Vesten, og at det gik, som det gik i 1990’erne,« siger Erik Kulavig med henvisning til Ruslands seneste forsøg på at integrere sig mod vest.

Hidtil har Rusland ikke kunnet notere sig den store succes i forhold til at føre sit eurasiske projekt ud i livet:

Landets brutale krig i Ukraine er kørt fast, Kreml befinder sig i omfattende diplomatis­k isolation, og der er udsigt til en langsigtet økonomisk nedtur.

Alligevel tyder meget på, at tankerne om Ruslands saerlige rolle og unikke civilisato­riske mission for alvor har bidt sig fast også i den officielle retorik:

»Med sin historie og sine traditione­r er Rusland et af de lande, som aldrig kan acceptere at underkaste sig,« sagde udenrigsmi­nister Sergej Lavrov i sidste måned.

Hvis du spurgte mig om, hvordan jeg ville beskrive Rusland med et enkelt ord, så ville det vaere ”suveraenit­et”. Vi har besejret alle dem, der har forsøgt at herske over os. SERGEJ KARAGANOV, RUSSISK UDENRIGSPO­LITISK TEORETIKER

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark