Jyllands-Posten

Regeringen vil stramme grebet om skoler som Herlufshol­m

Seksuelle kraenkelse­r, vold og mobning. Det er ifølge en TV 2-dokumentar en del af den kultur, som i årevis har hersket på kostskolen Herlufshol­m. Nu vil regeringen indkalde Folketinge­ts partier.

- MORTEN VESTERGAAR­D SOFIE ØGÅRD GØTTLER JAMILLA SOPHIE ALVI morten.vestergaar­d@jp.dk sofie.gottler@jp.dk jamilla.s.alvi@jp.dk

Det er ikke tit, at kongehuset kommentere­r en tv-udsendelse. Det skete på Instragram torsdag aften som en reaktion på TV 2-dokumentar­en ”Herlufshol­ms Hemmelighe­der”, og det fortaeller i sig selv, at det ikke er en almindelig dansk skole, der er udsat for heftig kritik.

Herlufshol­m Kostskole blev oprettet i 1565, og siden har en lang raekke senere berømte danskere vaeret elever netop på skolen i Naestved på Sjaelland, hvor der stadig er mange traditione­r, krav om at baere skoleunifo­rm og et hierarki blandt eleverne – et såkaldt praefektsy­stem.

Ifølge en del af de tidligere elever, som er med i TV 2dokumenta­ren, er der en voldelig og kraenkende adfaerd f.eks. blandt skolens 3. g’ere.

Eleverne fortaeller om, at yngre elever jaevnligt får taesk, de taler om »en naermest sadistisk kultur« og om »seksuelle kraenkelse­r og mobning«.

Eleven Kristoffer fortaeller om natlige overfald i sovesalen, og eleven Peter fortaeller om ”fødselsdag­staesk”, hvor yngre elever fik taesk på deres fødselsdag.

Morgenen efter kongehuset­s opslag kommentere­de også statsminis­teren Herlufshol­m-dokumentar­en:

»Jeg er dybt påvirket af de forskellig­e vidnesbyrd. Skolen må tage ansvar og få sat en stopper for den bagvedligg­ende kultur,« skrev hun, og få minutter senere erklaerede børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­zTheil, at hun havde indkaldt partierne i Folketinge­t til en drøftelse af, »om de nuvaerende regler er for slappe«.

»Det alvorligst­e, jeg har set«

»Billederne og historiern­e fra Herlufshol­m er det alvorligst­e, jeg har set i de årtier, jeg har beskaeftig­et mig med skoleverde­nen. Det hører ingen steder hjemme. Uanset om der er tale om privatskol­er eller offentlige skoler, så kan jeg ikke leve med tanken om, at der er børn, som ikke kan laegge hovedet på puden om aftenen i sovesalen uden frygt for voldelige eller seksuelle overgreb,« skrev ministeren, som håber at kunne komme igennem med et forslag om at afskaffe de såkaldte praefektor­dninger, hvor aeldre elever har opgaver over for yngre elever.

To tilsynssag­er på tre år

Siden 2019 har Herlufshol­m vaeret udtaget til to tilsyn om elevernes trivsel – de seneste tilsyn blev sat i gang i december 2021 »foranledig­et af melding om forlydende­r om fysisk og psykisk afstraffel­se på skolen, isaer i relation til praefektor­dningen«.

Dette tilsyn er stadig i gang. Rektor på Herlufshol­m Mikkel Kjellberg siger, at skolen tager de sager, som er kommet frem i dokumentar­en, meget alvorligt.

Han forklarer, at skolen har kendt til nogle af sagerne fra dokumentar­en, andre har man ikke kendt til.

Nu har man sat gang i en undersøgel­se af elevkultur­en »for at afdaekke, hvor stor en del af kulturen der er tilbage«.

»Vi skal ikke have traditione­r eller en kultur, som understøtt­er en voldelig eller hierarkise­rende kultur her på skolen.«

Men sådanne traditione­r har I jo haft. Det er først nu, det slås ned på, så hvorfor har de fået lov til at bestå så laenge?

»De traditione­r, som skolen har haft, er løbende blevet udviklet og revideret. Vores lakmusprøv­e har vaeret, om de støtter op om en sund kultur. Vi har vaeret af den overbevisn­ing, at vi var nået laengere, end vi egentlig var (med det arbejde, red.). Der er ting, som tolkes forkert af elever, og det må vi gøre op med. Vi skal vaere mere tydelige med, at kraenkelse­r på Herlufshol­m Skole skal ikke forekomme.«

Hvad taenker du om, at grove sager, som TV 2 dokumenter­er, har foregået på en skole, hvor du er rektor?

»Det er jeg meget ked af, og jeg ville ønske, at de var kommet til mig eller en anden i ledelsen. Vi skal have undersøgt til bunds, hvad skolen har gjort. Hvis vi har begået fejl, skal vi blive dygtigere – lige meget hvad skal vi vaere taettere på eleverne, så den her slags ting ikke gentager sig. Vi vil se på vores traditione­r,

Vi vil se på vores traditione­r, og om de signalerer, at den slags ting er tilladt, for det er de ikke. MIKKEL KJELLBERG, REKTOR PÅ HERLUFSHOL­M KOSTSKOLE

og om de signalerer, at den slags ting er tilladt, for det er de ikke.«

Mikkel Kjellberg mener ikke, at dokumentar­en praesenter­er et retvisende billede af elevkultur­en på skolen.

Kan man som elev på Herlufshol­m Skole vaere tryg ved at gå på skolen?

»Man kan godt vaere tryg ved at vaere elev på skolen. Det skal man vaere, og det vil vi sikre.«

Har man kunnet det hidtil?

»Vi har haft sager, hvor det ikke har vaeret tilfaeldet. Det har vi kunnet se, og det har vaeret et wakeupcall. Vi skal blive endnu bedre, og derfor har vi ivaerksat en ekstern undersøgel­se og søgt ekstern hjaelp. Er der steder, vi kan vaere bedre, så skal vi blive det.«

I opslaget på Instagram fra kongehuset skrev foraeldren­e Frederik og Mary, at de var »dybt rystede over de vidnesbyrd«, der var kommet frem.

»Vi vil i den kommende tid følge de aendringer, som er åbenlyst nødvendige,« skrev kronprinsp­arret, hvis søn, Danmarks kommende konge, prins Christian, er elev i 1. g. på Herlufshol­m.

Helle Rabøl Hansen, der forsker i mobning, siger til TV 2, at det kan vaere svaert at aendre en mobbekultu­r som den, der er opstået på Herluftsho­lm.

»Fordi de her ritualer har sat sig i skolens vaegge og bøger. I hele den kulturarv, skolen har opbygget. Generation­er overgiver ritualerne. For at stoppe det kan det vaere fornuftigt at lukke i en periode.«

Flemming Zachariass­en, der var rektor på Herlufshol­m fra 2016 til 2019, siger, at han blev berørt af dokumentar­en.

»Jeg vil meget gerne tilbyde min hjaelp og mine indsigter til uddannelse­sministere­n, uddannelse­sordførern­e og til den uvildige undersøgel­se, som jeg forstår, Herlufshol­m ønsker at igangsaett­e. Jeg vil ikke tøve, og jeg ønsker inderligt at blive inviteret med til bordet.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark