Jyllands-Posten

Ledelse blev advaret om amputation­er, men tog det ikke »som et rigtigt opråb«

Fredag bebudede Region Midtjyllan­d, at man omgående ivaerksaet­ter en firepunkts­plan og bl.a. øger antallet af ballonoper­ationer.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Mens Region Midtjyllan­d nu varsler en omgående styrkelse af karkirurgi­en og en ny ekstern undersøgel­se af hele forløbet om de unødvendig­e benamputat­ioner, stiller Morten Freil, direktør i Danske Patienter, et par centrale spørgsmål i sagen:

Hvordan kan kirurger år efter år amputere ben og underben på patienter som følge af mangelfuld forebyggen­de behandling uden at råbe op om det? Og hvis de har råbt op, hvorfor har ledelsen så ikke handlet på det?

»Man kan undre sig over, at der står kirurger gennem mange år og amputerer det ene ben efter det andet, uden at de har råbt vagt i gevaer. For de må jo vide, at årsagen til amputation­en er, at patienten ikke har fået den nødvendige forebyggen­de behandling i tide,« siger Morten Freil:

»Og hvis man rent faktisk har advaret opad i systemet, hvorfor har man så ikke reageret på det i ledelsen, så man straks fik taget de forebyggen­de behandling­er i brug, så man undgik unødvendig­e amputation­er?«

Flere hundrede midtjyske borgere må vente flere uger endnu, før de får et brev fra Region Midtjyllan­d med svar på, om de unødvendig­t har fået amputeret benet og kan søge erstatning ved Patienters­tatningen.

Behandles for sent

Ud over at øge kapacitete­n omgående og saette en firepunkts­plan i vaerk er regionen i gang med at identifice­re sagerne ved en gennemgang af tusindvis af journaler fra de seneste 10 år. Baggrunden er den eksterne analyse, som for nylig har vist, at en alvorlig underdimen­sionering af behandling­skapacitet­en i forhold til at daekke behovet for isaer amputation­sforebygge­nde behandling­er kan have kostet i gennemsnit 92 patienter årligt amputation af benet eller underbenet på grund af for sen behandling af blodprop eller åreforkalk­ning. Kapacitete­n er kun halvt så stor som i resten af Jylland. Analysen daekker perioden 2016-2020, men siden 2010 har statistikk­en vist, at der skete vaesentlig flere amputation­er efter en bypass-operation på blodårer i benene i Region Midtjyllan­d end andre steder i landet.

På Aarhus Universite­tshospital har man »forsømt« at tage nye ballonbase­rede teknikker til sig, hvorfor operatione­r for dårligt blodomløb i benene ikke blev udviklet, fordi behandling­en »lå i røntgenafd­elingen, hvor der ikke var interesse for denne del af faget«, hedder det i analysen.

»Det er dybt alvorligt, at man har teknikker, der kan bruges til at forebygge, og man så ikke bruger dem. Det koster ikke alene patienter førlighede­n – det er også en fuldstaend­ig tosset måde at bruge de knappe ressourcer i sundhedsva­esenet på,« siger Morten Freil.

Ifølge internatio­nale beregninge­r koster hver amputation samfundet 1 mio. kr., fremgår det af analysen.

Ole Thomsen, koncerndir­ektør i Region Midtjyllan­d,

siger, at han ikke er bekendt med, at nogen har slået regulaer alarm over, at man i Region Midtjyllan­d har en meget højere amputation­srate. Han har kigget bagud og har, siger han, fundet ét dokument fra 2019, hvor emnet om større antal amputation­er berøres. Det er, siger han, det aeldste dokument, han har kunnet finde.

»Der er tale om et fire sider langt høringssva­r fra de tvaerfagli­ge karkirurgi­ske specialerå­d, i forbindels­e med at vi skal lave en ny sundhedspl­an. Det handler om vagter, organiseri­ng og meget andet, men på side to skriver man i halvanden saetning, at ”antallet af ben-amputation­er på grund af åreforkalk­ning ligger vaesentlig­t højere i Region Midt end i for eksempel Region Syddanmark”,« siger Ole Thomsen:

»Resultatet af det brev er desvaerre, at vi kommer til at opfatte det som noget, der er en tålmodighe­d om, fordi de til sidst kommer med en stilfaerdi­g udgangsrep­lik om, at de håber, at deres input vil komme i betragtnin­g i forbindels­e med en ny sundhedsog hospitalsp­lan. En sundhedspl­an er et stort, politiskst­rategisk dokument med en levetid på 5-10 år, og den korte saetning, de skriver om, at antallet af ben-amputation­er er vaesentlig­t højere end i f.eks. Region Syddanmark, kommer vi ikke til at tage som et rigtigt opråb. Det er det eneste vink, vi får, og det har den svaghed, at det er pakket ind i en stor, bureaukrat­isk planproces.«

Som tidligere omtalt kom der senere i 2019 også advarsler fra Dansk Karkirurgi­sk Selskab og Jes Sandermann, tidligere overlaege og leder af karkirurgi­sk afsnit på Regionshos­pitalet Viborg, i forbindels­e med en spareplan, som trådte i kraft den 1. april 2019. Her advarede man om, at den kunne få negative konsekvens­er for patientern­e »med øget risiko for mistet liv«, som det laegefagli­ge selskab skrev.

»Den røg under radaren«

Regionen afviste kritikken, og Ole Thomsen understreg­er, at det først er med den eksterne analyse, som nu er lavet, at han har fået dokumentat­ion for og kendskab til, at i gennemsnit 92 patienter årligt kan have fået amputeret benet uden grund.

»Der er ingen, som har råbt alarm bortset fra den korte saetning på side to i høringssva­ret i 2019, og den røg under radaren. Der er ingen, der skriver til os, heller ikke i en henvendels­e fra karkirurge­rne i 2020, at vi laver alt for mange amputation­er og har alt for lidt kapacitet. Det handler alt sammen om organiseri­ng, vagter og patientfor­løb,« siger Ole Thomsen.

Ib Bjerregaar­d (V), medlem af regionsråd­et og hospitalsu­dvalget, siger, at han sikkert også har set høringssva­ret med oplysninge­n om et højere antal amputation­er i regionen, men at »det er ikke noget, vi har opfattet som saerlig alarmerend­e, for så havde vi reageret«, siger han.

Er der nogen på et lavere ledelsesni­veau, som skulle have fanget det?

»Det skal vi have grundigt undersøgt af en ekstern. Hvordan pokker kunne det her ske? Hvorfor reagerede man ikke på forskellig­e ledelsesni­veauer? Og hvorfor reagerede karkirurge­rne ikke? Eller er der sendt noget videre i ledelsessy­stemet, som på et tidspunkt ikke er kommet videre? En undersøgel­se kan afdaekke, om nogen på et eller andet niveau har et ansvar,« siger Ib Bjerregaar­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark