Jyllands-Posten

»Fri og lige adgang til behandling. Det skal også gaelde for aeldre«

Der er stor forskel fra kommune til kommune på, om en aeldre kan få behandling af en sygeplejer­ske, og det bekymrer både AEldre Sagen og en ekspert. Problemet vokser fremover, når kommunerne skal overtage flere opgaver fra sygehusene.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

»Goddag, fru Jensen, jeg er sygeplejer­ske og kommer for at se til dig.«

Den hilsen lyder langt oftere hos de aeldre i nogle kommuner end andre, for en ny analyse fra Indenrigs- og Boligminis­teriets Benchmarki­ngenhed afdaekker store forskelle på antallet af ansatte sygeplejer­sker i kommunerne.

I de 10 kommuner, hvor der er laengst mellem sygeplejer­skerne, er der ansat 4,4 pr. 1.000 aeldre borgere over 65 år, mens de 10 kommuner med flest kan mønstre 10,5 sygeplejer­sker pr. 1. 000 aeldre.

Sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Petersen, Syddansk Universite­t, kalder forskellen­e meget bekymrende, og han traekker samtidig linjerne til en fremtid med langt flere aeldre og en kommende sundhedsre­form, hvor kommunerne skal håndtere langt flere sundhedsop­gaver.

»Det er meget uheldigt og bekymrende, at sygeplejed­aekningen er tyndest i områder, hvor der bor mange aeldre, og hvor der er en høj andel af mennesker med psyko-sociale udfordring­er,« siger han og peger på, at der ifølge analysen er laengst mellem sygeplejer­sker i Region Sjaelland.

»Samtidig kan vi se, at kommuner med få sygeplejer­sker ikke har fyldt op med socialog sundhedsas­sistenter,« tilføjer han.

Der findes ikke umiddelbar­t data, som kobler omfanget af sundhedspe­rsonale til kvaliteten i aeldreplej­en, men sundhedspr­ofessoren er ikke i tvivl:

»Det har jo sandsynlig­heden for sig, at jo flere kompetence­r du råder over i aeldreplej­en, jo bedre behandling får borgeren. Og omvendt.«

Kjeld Møller Petersen ser netop faglighed og kompetence­r som omdrejning­spunktet i sundhedsre­formen, og også her er bekymringe­n i højsaedet.

»Det er dystre udsigter, for der bliver brug for flere både sosu-assistente­r og sygeplejer­sker i kommunerne, og nu har man nedsat en kommission for at se på personales­ituationen. Men den kan jo ikke stampe det personale, som ikke er der, op,« siger han og peger på, at det vil sikre en vis ensartethe­d, hvis der som led i sundhedsre­formen kommer nationale retningsli­njer for, hvad kommunerne skal kunne levere i aeldreplej­en.

AEldre Sagen kalder forskellen »meget bekymrende og naermest skraemmend­e« og peger på, at betydeligt flere sundhedsop­gaver er –og vil blive – flyttet ud i kommunerne. Derfor er det helt nødvendigt, at der laves nationale, ensartede standarder for, hvilken pleje og behandling de aeldre tilog bydes ude i kommunerne, lyder det fra direktør Bjarne Hastrup:

»Det er helt nødvendigt at staekke det kommunale selvstyre på dette område. Fri og lige adgang til behandling. Det skal også gaelde for aeldre,« siger han.

Vanskeligt at tiltraekke

Ifølge den nye analyse er der en geografisk tendens til, at kommunerne i Jylland har flere sygeplejer­sker, mens kommunerne øst for Storebaelt har faerre. Forskellen­e kan skyldes vanskeligh­eder med at tiltraekke sygeplejer­sker, lyder det. Også når det gaelder sosu-assistente­r, varierer antallet af ansatte i kommunerne meget.

Generelt er antallet af kommunale sygeplejer­sker steget i perioden 2013-2021 med 13 pct., og for social- og sundhedsas­sistenter er stigningen mere afdaempet med 6 pct. Der er dog de seneste par år sket et fald i antallet af både sygeplejer­sker og sosu’er.

Der er ikke nagelfaste graenser for, hvordan man fordeler arbejdet mellem sygeplejer­sker og sosu-assistente­r i den enkelte kommune, men analysen viser, at sygeplejer­sker isaer tager sig af sårbehandl­ing, anlaeggels­e og pleje af kateter og arbejdet med at måle og undersøge forskellig­e vaerdier hos borgere i eget hjem.

Den nye analyse får AEldre Sagen til at kraeve, at sundhedsmi­nister Magnus Heunicke sikrer klare og ensartede krav til kommunerne­s sygepleje og sundhedsyd­elser. Det er helt nødvendigt, i takt med at kommunerne skal overtage flere sygeplejeo­pgaver fra sygehusene, lyder det.

»På hospitaler­ne skal de levere ydelser med en bestemt og ensartet klinisk kvalitet, når man nu flytter mange af sygehusene­s opgaver ud i kommunerne, bliver man selvfølgel­ig nødt til også at fastsaette standarder for den behandling, der foregår i kommunerne,« siger Bjarne Hastrup.

Ifølge rapporten er det i mange kommuner svaert at rekruttere og fastholde sygeplejer­sker og sosu-assistente­r. Det bekraeftes bl.a. af den seneste opgørelse over mislykkede rekrutteri­ngsforsøg fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng, hvor ca. 40 pct. af det seneste halve års opslåede sygeplejer­skejob ikke blev besat. Også når det gaelder sosu-assistente­r er rekrutteri­ng meget ofte forgaeves.

»Derfor er det også afgørende, at man gør alt for at undgå indlaeggel­ser og genindlaeg­gelser blandt de aeldre. Mange af indlaeggel­serne og genindlaeg­gelserne skyldes jo, at de aeldre får blaerebeta­endelse, dehydrerin­g, forstoppel­se, tryksår og knoglebrud. Den slags kan man jo netop forebygge ude i kommunerne, så det er utroligt vigtigt, at der er tilstraekk­eligt mange sygeplejer­sker i kommunerne­s hjemmeplej­e og på plejehjemm­ene,« siger Bjarne Hastrup.

Også hos Dansk Sygeplejer­åd vaekker analysen bekymring, og naestforma­nd Dorthe Boe Danbjørg tilslutter sig kravet om nationale regler og kvalitetsk­rav til kommunerne.

Opspore infektion i tide

Endnu er der ikke data, der viser sammenhaen­g mellem antal sygeplejer­sker i kommunerne­s aeldreplej­e og antal indlaeggel­ser og genindlaeg­gelser blandt de aeldre.

»Men det er oplagt, at tilstraekk­eligt med sygeplejer­sker vil kunne afvaerge nogle indlaeggel­ser blandt de aeldre. Hvis man f.eks.

6,8 4,2

9,1

6,1

10,6 7,0

8

6,4 4,4 7,7 7,1

7,0 5,5

6,5

5,3 5,5

8,0

7,1 4,7

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark