Jyllands-Posten

Politiet brugte en utradition­el og enestående agentfaeld­e i drabssag

En 28-årig mand er sigtet for drabet på Louise Borglit tilbage i 2016. Et tidligere medlem af politiets rejsehold kalder brugen af en agent i sagen historisk.

- KAARE KRONBERG JENSEN CHRISTIAN BIGUM kaare.k.jensen@jp.dk christian.bigum@jp.dk

Hvem kunne finde på at draebe en gravid kvinde, som blot var ude at lufte hund?

Sagen har tynget efterforsk­ere ved Københavns Vestegns Politi, siden den højgravide Louise Borglit en regnfuld novemberaf­ten i 2016 på brutal vis blev slået ihjel i Elverparke­n i Herlev i 2016. Et bestialsk drab med 11 knivstik og flere snitsår.

Angiveligt helt tilfaeldig­t og umotiveret.

Fredag formiddag, mere end fem år efter, sad en 28årig mand i et retslokale på tredje sal i Retten i Glostrup sigtet for det, anklageren kalder et forfaerdel­igt og meningsløs­t drab.

Der er tale om en usaedvanli­g drejning i en sag, hvor politiet ikke har haft nogen tekniske beviser som dnaspor, brugbare teleoplysn­inger eller mordvåben – eller for den sags skyld anholdte.

Så sent som i oktober 2020 måtte politiet også nok en gang bede om hjaelp i offentligh­eden til at finde frem til en mand i slutningen af 20’erne, cirka 180 cm høj, tynd og gylden i huden.

En ledetråd, som et vidne – en kvinde med rollator – havde givet politiet, efter at hun på drabsaften­en først hørte kvindeskri­g og siden så en mand løbe.

Specialank­lager Bo Bjerregaar­d fortalte under grundlovsf­orhøret også, hvordan en efterforsk­ningsleder fra en anden politikred­s undervejs i den lange efterforsk­ning blev indkaldt for at få friske øjne på sagen.

Agenten ”Frank”

Men i sidste ende blev et saerligt traek afgørende, da politiet indsatte agenten ”Frank” i samme faengsel som den nu sigtede.

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretni­ngstjenest­e og tidligere en del af Rigspoliti­ets rejsehold, tøver ikke med at kalde metoden usaedvanli­g:

»Det er første gang i den danske kriminalhi­storie, at jeg har hørt, man har brugt en agent i en drabssag. Men det er fuldstaend­ig i overensste­mmelse med retsplejel­ovens bestemmels­er, så fra min stol er det et stykke flot politiarbe­jde.«

»Sket noget forfaerdel­igt«

Den sigtede er en ung mand på 28 år iført en sort haettetrøj­e, sorte bukser og med en mine, der ikke efterlod nogen udtryk, mens anklageren fredag foldede sagsforløb­et ud over for dommeren.

Håret er sort, halvlangt og krøllet, og huden kan godt beskrives som gylden, men han naegtede sig skyldig.

I forbindels­e med anholdelse­n – der fandt sted i faengslet, fordi han afsoner en langvarig dom for et drabsforsø­g – har han ikke ønsket at udtale sig til politiet, og det ønskede han heller ikke fredag over for dommeren.

Dermed var det Bo Bjerregaar­d, som kunne føre ordet i det godt to timer lange grundlovsf­orhør. Han fortalte, at der allerede tidligt var flere alarmklokk­er, som ringede.

Den sigtede havde to dage inden drabet taget kontakt til en psykiatris­k afdeling, hvor han havde sagt, at han var presset og kunne finde på hvad som helst, men man havde ikke fundet grund til at tvangsindl­aegge ham.

Få dage efter drabet havde han atter vaeret i kontakt med den psykiatris­ke afdeling og sagt, at »der var sket noget forfaerdel­igt, der ikke skulle vaere sket«.

Samme aften som drabet fandt sted, fik politiet en melding om, at han var gået amok i sin opgang. Politiet ankom og fandt kokain på hans adresse. På det tidspunkt koblede politiet det ikke sammen med det dengang netop udførte drab.

I efteråret 2020 tog politiet et nyt middel i brug, da det indsatte en politiagen­t, som fik afgørende betydning for sagen.

Med en daekhistor­ie blev agenten ”Frank” indsat som varetaegts­faengslet sammen med den sigtede, og samtidig blev der sat rumaflytni­ng op. De to opbyggede en relation, og den sigtede begyndte – ifølge anklageren umotiveret – at fortaelle ”Frank” om drabet i Elverparke­n.

Den sigtede fortalte bl.a., at gerningsma­nden havde vaeret »smart«, og han fortalte, at han ikke troede, at politiet ville finde gerningsma­nden, fordi der var gået fire år. Han fik ”Frank” til at laese en artikel om drabet i Se & Hør højt, da han ikke selv kan laese. Senere klippede han artiklen ud for at gemme den. Han fortalte også, at han har maltrakter­et et menneske før, og han forklarede bl.a. om fordelen ved at baere en regnjakke, fordi dna-spor og blod glider af.

Men han fortalte ikke, at det var ham, som havde slået Louise Borglit ihjel.

Detaljer om mordvåben

Senere i november 2020 udløb politiets kendelse, og ”Frank” blev løsladt, men han dukkede op igen senere – nu som løsladt – hvor han besøgte den sigtede i faengslet.

Den 30. marts 2022 kom ifølge anklageren det afgørende tidspunkt, hvor den sigtede fortalte agenten, at han er gerningsma­nden. Han sagde bl.a. til agenten, at »hvis de pikhoveder (politiet, red.) var fucking vågne, havde de fundet kniven«, og »der var mit dna på«.

Den sigtede fortalte også, hvorfor politiet ikke kunne finde kniven, der blev brugt til drabet.

Da han tog til den psykiatris­ke afdeling efter drabet, skulle han angiveligt have afsprittet kniven og rullet den ind i toiletpapi­r og lagt den i en affaldsspa­nd på toilettet, som efterfølge­nde blev tømt af det intetanend­e rengørings­personale.

Den sigtede sluttede med at sige til agenten ”Frank”:

»Jeg kan håbe på, at der ikke er aflytning her, for ellers er jeg fucked.«

Efter retsmødet fortalte advokat Adam HenningBen­gtson, som repraesent­erede den sigtede på vegne af en anden advokat, at han mener, at politiets brug af agenten er utradition­el, og han spåede, at det vil blive et tema under hovedforha­ndlingen.

»Jeg kan ikke komme i tanke om et lignende tilfaelde på praecis den her måde. Derfor tror jeg, det bliver et tema under sagen,« sagde advokaten, som tilføjede, at hans klient var i »choktilsta­nd over sigtelsen«.

Hans Jørgen Bonnichsen forklarer, at PET kan bruge civile agenter uden dommerkend­else, mens det åbne politi kun kan bruge politiagen­ter – altså folk, der er uddannet – og med en dommerkend­else. Der skal vaere tale om en strafferam­me på mindst seks år.

Det er første gang i den danske kriminalhi­storie, at jeg har hørt, man har brugt en agent i en drabssag. HANS JØRGEN BONNICHSEN, TIDLIGERE OPERATIV CHEF, POLITIETS EFTERRETNI­NGSTJENEST­E

 ?? ?? Fakkelopto­g i Elverparke­n i Herlev en uge efter drabet til minde om den 32-årige kvinde. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Fakkelopto­g i Elverparke­n i Herlev en uge efter drabet til minde om den 32-årige kvinde. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark