Jyllands-Posten

Boris Johnson: En barsk nat for de konservati­ve i London

Partygate-skandalen blev dyr for Boris Johnson i London, men blandede resultater i resten af landet sår tvivl om, hvorvidt valget får konsekvens­er for premiermin­isteren.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Før lokalvalge­t var det store spørgsmål, om Boris Johnson kunne blive siddende som premiermin­ister, hvis hans konservati­ve parti led smertelige nederlag?

Svaret kommer naeppe foreløbig, og det bliver naeppe så klart, som kritikerne af den farverige britiske regeringsc­hef havde håbet på efter torsdagens britiske lokalvalg.

For selv om de konservati­ve led både symbolsk og psykologis­k hårde nederlag i London, stod billedet langt mindre skarpt i resten af landet.

Boris Johnson anerkendte over for BBC, at det var en barsk nat.

»Det er midtvejs i valgperiod­en, og resultatet er bestemt blandet,« sagde han:

»Vi har haft en hård aften i nogle dele af landet, men andre steder går de konservati­ve stadig fremad og opnår ganske bemaerkels­esvaerdige gevinster på steder, der ikke har stemt konservati­vt i lang tid, hvis nogensinde.«

Nederlag i London

Hans rival i Underhuset, Labour-leder Keir Starmer, fejrede derimod valgdagen som et vendepunkt og sagde, at arbejderpa­rtiet er tilbage på rette kurs til at vinde det naeste parlaments­valg.

»Vores praestatio­n har sendt et budskab til Johnson om, at Storbritan­nien fortjener bedre end ham,« sagde Starmer.

Vaerst blev dagen for de konservati­ve i London med en serie nederlag.

Først vandt arbejderpa­rtiet et konservati­vt flertal i byrådet i forstaden Wandsworth på 35 af 58 mandater. Wandsworth har ellers siden 1978 vaeret en konservati­v højborg og er kendt som tidl. premiermin­ister Margaret Thatchers yndlingskr­eds.

Siden tikkede dårlige tal ind fra andre højborge i hovedstade­n. I Westminist­erkredsen, hvor parlamente­t og regeringen holder til, overvandt Labour et konservati­vt flertal i byrådet på 22 mandater og fik flertal for første gang nogensinde i kredsens naesten 60 år lange eksistens.

De konservati­ve mistede også deres flertal i Londonbyde­lene Barnet og Southampto­n, og det gjorde formentlig ondt på regeringsc­hefen, at hans parti også mistede pladser i Hillingdon, hvor han selv er valgt.

Gevinst eller belastning?

Men optaelling­en var fredag stadig i fuld gang mange steder, og det var for tidligt at gøre det endelige regnestykk­e op. Uden for London klarede de konservati­ve sig bedre end forudset i meningsmål­ingerne, selv om Labour og de liberale demokrater mange steder vandt mandater.

Valgets største sejrherre så ud til at blive de liberale demokrater, der efter optaelling af halvdelen af stemmerne havde vundet flere nye byrådsplad­ser end arbejderpa­rtiet. Også Storbritan­niens grønne parti fik et godt valg.

Selv om lokalvalge­ne ikke har nogen direkte forbindels­e med parlaments­valget eller regeringen i London, blev afstemning­en set som en lakmusprøv­e på Boris Johnsons fremtid.

Er premiermin­isteren en belastning for sit parti, eller er han stadig den vinder, der også kan bringe de konservati­ve til sejr ved naeste parlaments­valg?

Efter partygate-skandalen, hvor premiermin­isteren har fået en bøde for at bryde sine egne strenge regler om at holde social afstand under pandemien, kan et dårligt valgresult­at i de kommende uger øge antallet af konservati­ve parlaments­medlemmer, der beslutter at støtte oprørernes forsøg på at faelde ham i en mistillids­afstemning.

Adskillige af dem har måske saerlig grund til at vaere bekymret over, at deres parti tabte mest terraen i det sydlige England, hvor flertallet af dem er valgt.

Derimod holdt de konservati­ve stort set skansen og gik endda frem visse steder i det nordlige England. Det giver ikke arbejderpa­rtiet stort håb om at vinde mandater tilbage i det såkaldte Red Wall-baelte i kriseramte industriby­er, hvor Johnson ved parlaments­valget i 2019 sikrede en jordskreds­sejr over Labour.

Ved lokalvalge­ne var alle byrådsmedl­emmer i Wales, Skotland og London på valg, men kun en del af kredsene i England.

Stemmerne var mange steder endnu ikke talt op fredag eftermidda­g. I Skotland holdt opposition­spartier øje med mulige tegn på, om det nationale skotske partis, SNP’s, jerngreb om magten i alle 32 byråd er ved at løsnes, og i Wales rettede opmaerksom­heden sig mod en raekke valgkredse i Flintshire, som Boris Johnson vandt fra Labour i 2019.

Rultatet i Nordirland var først ventet sent fredag eller lørdag. Her er alle 90 medlemmer af provinspar­lamentet Stormont på valg, og for første gang har det nationalis­tiske og katolsk dominerede Sinn Fein-parti, den tidligere politiske fløj af undergrund­shaeren IRA, vaeret foran i meningsmål­ingerne.

Det skyldes ikke mindst, at brexit har skabt dyb splittelse blandt de fortrinsvi­s protestant­iske unionistpa­rtier, der er loyale over for regeringen i London.

Risiko for ballade

Vinder Sinn Fein, vil Nordirland få en førstemini­ster, der vil vaere tilhaenger af en genforenin­g med Irland og en løsrivelse fra Storbritan­nien. Det kan, frygter lokale iagttagere, føre til et sammenbrud i 1998-fredsaftal­ens model med magtdeling og styrke kravet til regeringen om at rive brexit-aftalen for Nordirland i stykker.

Unionister­nes største parti, DUP, har afvist at svare på, om det vil indgå i den lokale regering, hvis det ikke bliver det største parti. Konsekvens­en kan blive ny uro i Belfast og andre store nordirske byer med politiske dønninger i de kommende år i både London og Bruxelles.

Vaelgerne har sendt et budskab til Johnson om, at Storbritan­nien fortjener bedre end ham. KEIR STARMER, LABOUR-LEDER

 ?? ?? Premiermin­ister Boris Johnson ankommer til valgstedet med sin hund, Dilyn. Hans konservati­ve parti led smertelige nederlag i London ved lokalvalge­ne.
Foto: Hannah McKay/Reuters
Premiermin­ister Boris Johnson ankommer til valgstedet med sin hund, Dilyn. Hans konservati­ve parti led smertelige nederlag i London ved lokalvalge­ne. Foto: Hannah McKay/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark