Jyllands-Posten

Det skriger til himlen, at medierne har fået lov til at behandle Medina så groft gennem så mange år

Man skal kunne holde til meget, hvis man drister sig til at lave ørehaengen­de popsange i Danmark. Det kunne Medina, men heldigvis kun til en vis grad.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Man kommer måske ikke helt taet på kvinden, sangerinde­n og faenomenet Medina i Kasper Astrup Schröders dokumentar­serie om et af de allerstørs­te popikoner herhjemme, men ”Medina” postulerer heller aldrig at ville servere en kritisk undersøgel­se. I stedet tuner instruktør­en ind på de samme umiddelbar­e følelser, som kendetegne­r Medinas musikalske univers, og komponerer sin dokumentar­iske fortaellin­g som en let popsang med ofte tungt indhold.

Siden debuten i 2007 har Medina vaeret uomgaengel­ig i dansk popmusik og har med hits som ”Kun for mig”, ”Velkommen til Medina” og ”Dig og mig for altid” skabt et naesten insisteren­de banalt og ligetil popimperiu­m med unaegtelig følelsesma­essig resonans.

Man kan godt forstå, at Astrup Schröder er interesser­et i Medina og ikke mindst i at udfordre det billede, som er blevet skabt af hende gennem mediernes repraesent­ationer. Det er ikke så lidt, Medina har måttet laegge navn til gennem sine snart 15 år i dansk musik. De ofte fuldkommen tonedøve og grusomt perfide angreb fra saerligt den tabloide presse fremstille­s i overskrift­sformat, og de handler stort set alle om Medinas krop, udseende og valg eller fravalg af maend. Der ligger en interessan­t undersøgel­se af mediernes behandling af kvindelige kunstnere gemt i ”Medina”, men nu er det altså kun Medina selv, der står for skud, og det er slående og rørende at se, hvor påvirket hun er blevet af disse utidige åbenlyst kønsbeting­ede personangr­eb.

DOKUMENTAR MEDINA DANMARK, 2022 Instruktio­n: Kasper Astrup Schröder Kan streames på Discovery+ 8 afsnit à ca. 22 minutters varighed

Eksperimen­terende form

”Medina” er klart bedst, når hovedperso­nen selv har ordet. Astrup Schröder eksperimen­terer med vekslende held med forskellig­e interviewp­ositioner, men der kommer ikke noget sindsopriv­ende ud af at

vaere med Medina til psykoterap­eut eller osteopat, for ingen af d’herrer bruger deres faglighed til at få Medina til at fortaelle os noget, hun ikke kunne fortaelle lige så interessan­t selv. Interview med Medinas naere veninder, der blandt andet taeller skuespille­rinde Julie Zangenberg, hvis analyse af mediernes behov for at skabe stjerner, som kan pilles ned igen, nok er rigtig, men ikke ligefrem radikal, er også kun delvist vellykkede.

Heldigvis kommer der andre boller på suppen, da

Medinas mand, Malo Chapsal, saetter sig i den varme stol. Om det er bevidst eller uerkendt fra instruktør­ens side, så fungerer denne romantiske gestus som en understreg­ning af den undertone af klassisk romance, som filmen i den grad abonnerer på.

Forfulgt af stalker

Det er også umuligt at efterlades uberørt, når Medina fortaeller om den stalker, der traengte ind i hendes hjem, eller om sit naere forhold til sin lillesøste­r, der har skizofreni. Det burde ikke vaere nødvendigt at have behov for at fremstille sig selv som ”et helt menneske”, men man forstår godt impulsen, når man i årevis er blevet reduceret til tom luft og flotte bryster.

Måske havde det klaedt Astrup Schröder at give stoffet lidt mere modstand. Det havde formentlig bragt os dybere og naermere en forståelse af en mere kompleks og nuanceret forståelse af virkelighe­den.

Men aerlig talt: Man forstår godt, hvis modstand er det sidste, Medina har brug for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark