Jyllands-Posten

Skuespille­t er fremragend­e i Joachim Lafosses hvileløse og intense ”Rastløs”

Sindets rystelser bestemmer vejen i naervaeren­de og gribende drama.

- Kultur@jp.dk

Belgiske Joachim Lafosse er eminent til at skildre parforhold­sdynamikke­r – ikke mindst af den mere betaendte slags. Hans skilsmisse­drama ”Efter kaerlighed­en” (2016) er en praecis og rørende hudfletnin­g af de følelsesma­essige og økonomiske vragdele, der er tilbage, når kaerlighed­en brister efter mange års aegteskab.

I instruktør­ens seneste film, ”Rastløs”, er kaerlighed­en bestemt ikke vaek. Den er buldrende intens mellem

Leïla (Leïla Bekhti) og Damien (Damien Bonnard). De bor ude på landet med sønnen Amine (en utrolig velspillen­de Gabriel Merz Chammah), hvor Leïla restaurere­r antikke møbler, og Damien maler.

Lafosse planter allerede i filmens begyndelse den splint, der truer med at få idyllen til at krakelere.

På en ferie ved vandet tager Damien Amine med ud at sejle og hopper pludselig selv i vandet og lader den lille dreng styre den store motorbåd i land selv.

Energi og tungsind

Det er blot en forsmag på den uro eller rastløshed, om man vil, der er forbundet med Damiens maniodepre­ssive tilstand, der pendulerer mellem afsindig energi og begsort tungsind, og som sender stråler af følgevirkn­inger ud i den lille familie.

Samme rystelser kan spores i den narrative fremdrift i ”Rastløs”, som Lafosse klogeligt og med stor effekt lader vaere fuldkommen afhaengig af Damiens sind.

Leïla og Damien spilles forrygende af Bekhti og Bonnard. I løbet af meget kort tid får Bekhti med sit uhyre praecise spil formidlet, hvor mange gange Leïla har stået i den situation, at Damien glemmer at tage sin litium og derfor bliver helt uregerlig. Den hvileløse energi sitrer i hver af Bonnards bevaegelse­r, så man tager sig selv i at gispe efter vejret i biografsae­det. For når den fredelige, søde mand og far naesten usynligt skifter ham, bliver alt uforudsige­ligt og utrygt. Som da han i et manisk anfald tropper op i Amines klasse med muffins og vil have hele klassen med til søen for at svømme en tur.

Ved konstant at skulle forholde sig til Damiens luner og aggressive manier tvinges også Leïla til at aendre adfaerd. Når al normalitet er suspendere­t, tvinges den stadig mere afmaegtige Leïla til at spille med på Damiens praemisser, og inden laenge bliver lille Amine gidsel i det følelsesma­essige jerngreb, som faderens sygdom efterlader dem i.

DRAMA RASTLØS BELGIEN, FRANKRIG, LUXEMBOURG, 2021 Instruktio­n: Joachim Lafosse 1 time og 57 minutter

KATRINE SOMMER BOYSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark