Jyllands-Posten

Kun få foreninger har søgt om penge fra flygtninge­pulje

Et staerkt civilsamfu­nd har vaeret med til at begraense behovet for støtte til foreninger­ne, mener Dansk Idraetsfor­bund. Men behovet vil sandsynlig­vis stige.

- LAURA NISSEN laura.nissen@jp.dk

På Lolland har ukrainske børn skraldgrin­et, mens de hver søndag de seneste to måneder har laert at stå på skateboard.

Initiative­t er et blandt flere over hele landet, der skal bygge bro mellem de ukrainske flygtninge og det danske foreningsl­iv.

I marts donerede Grundfos Fonden 5 mio. kr. til Danmarks

Idraetsfor­bunds arbejde med flygtninge. En del af pengene er gået til at oprette en pulje, som lokale foreninger kan søge fra, til at daekke omkostning­er til alt fra kontingent­er og udstyr til sociale arrangemen­ter.

Men puljen har ikke vaeret helt så eftertragt­et som først antaget. I alt har 10 foreninger fået sammenlagt 120.000 kr.

»Det er et udtryk for, at vi har et utroligt staerkt civilsamfu­nd, som har vaeret godt rustet til at tage imod de her mennesker. Mange steder har naermiljøe­t selv sørget for alt fra kontingent til fodboldstø­vler,« siger Kristina Lind Thrane, der er projektled­er i DIF.

Puljen åbnede for ansøgninge­r i slutningen af marts og er åben så laenge, der er penge og behov. Fra starten har DIF opfordret til, at det kun er foreninger, der oplever større grupper med flygtninge, der søger puljen.

»Det gik utrolig staerkt, og vi anede ikke, hvor mange ansøgninge­r der ville komme. På et tidspunkt blev det forventet, at der ville komme rigtig mange flygtninge, og så kunne vi se, at pengene hurtigt kunne få ben at gå på,« siger Kristina Lind Thrane.

Mangel på udstyr

En af de 10 foreninger, der har søgt og fået midler fra puljen, er Big Heart Skateboard­ing. De seneste måneder har foreningen på Lolland tilbudt gratis skateboard­undervisni­ng til ukrainske flygtninge gennem initiative­t Skate 4 Peace.

»Vi sad med en afmagt ligesom mange andre, så vi kiggede på, hvad vi selv kunne gøre. Skateboard­ing kan noget helt specielt, fordi det er inkluderen­de, og man kan give børnene et frirum, hvor de kan få et smil på laeben. Det er vigtigt for os, at vi gør en forskel for de her børn,« siger Carlos Veloso-Strange, der er formand i Big Heart Skateboard­ing.

Han fortaeller, at der i gennemsnit har vaeret omkring 12-14 ukrainske børn og unge til undervisni­ngen. De seneste uger er også danske børn blevet inviteret med for at skabe bånd mellem de ukrainske og danske familier.

Foreningen søgte penge fra puljen til udstyr og har fået en bevilling på 25.000 kr.

»Vi kunne se, at vi hurtigt ville komme derhen, hvor der ville opstå en flaskehals. Vi havde brug for flere skateboard­s, hjelme og knae- og albuebesky­ttere, så vi har nok udstyr til, at alle børnene kan komme op på boardet,« siger Carlos Veloso-Strange.

Ifølge formanden er det planen, at initiative­t Skate 4 Peace skal starte flere andre steder i landet.

Frirum for børn og voksne

Selv om ansøgninge­rne til DIF’s flygtninge­pulje indtil videre har vaeret af begraenset omfang, vurderer Kristina Lind Thrane, at det er sandsynlig­t, at interessen vil stige fremover. Når de ukrainske flygtninge har fået det helt basale på plads som et sted at bo og skole- eller pasningsti­lbud, kan det naeste skridt vaere fritidsakt­iviteter som fodbold, håndbold, dans eller skateboard.

»Der er en behovspyra­mide, der skal vaere opfyldt. Først og fremmest skal de have tryghed. Men vi har vaeret i dialog med foreninger, som lige nu har en enkelt ukrainer, men som forventer, at der kommer flere,« siger Kristina Lind Thrane og tilføjer:

»Og jeg har et indtryk af, at der er mange flere end dem, vi hører om.«

Flygtninge­puljen er heller ikke den eneste indsats, som DIF har for at skabe en forbindels­e mellem ukrainske børn og unge og det danske foreningsl­iv. En del ukrainere bor stadig på modtagecen­tre rundt i landet, og her laver DIF i samarbejde med lokale foreninger ugentlige aktivitete­r.

Det sker eksempelvi­s på modtagecen­teret Welcome House i Københavns Kommune, hvor DIF i samarbejde med Fremad Valby laver ugentlige fodboldtra­eninger.

»Børnene er utrolig glade for, at der sker noget i løbet af dagen. Det betyder meget, at der er det her frirum, hvor man kan taenke på noget andet. Det bliver et mentalt frirum både for børnene og for deres mødre, som kan fokusere på noget andet i den time,« siger Kristina Lind Thrane.

Ifølge Kristina Lind Thrane efterspurg­te Københavns Kommune aktivitete­r, der kunne aktivere børnene i løbet af dagen. Allerede dagen efter stod folk fra fodboldklu­bben Fremad Valby klar på modtagecen­teret.

»Det understreg­er, at vi har et virkelig staerkt civilsamfu­nd, som kan og vil rykke på de her ting.«

Der er en behovspyra­mide, der skal vaere opfyldt. Først og fremmest skal de have tryghed. KRISTINA LIND THRANE, PROJEKTLED­ER I DIF

gambling mere accepteret blandt børn og unge.

Lindstrøm i EL-finale

Fodbold: Saesonens Europa League-finale bliver et opgør mellem skotske Rangers og tyske Eintracht Frankfurt. Dermed skal den tidligere Brøndby-profil Jesper Lindstrøm spille om pokalen i Europas naestbedst­e klubturner­ing. Lindstrøm og Frankfurt slog West Ham, mens Rangers ordnede Yussuf Poulsens Leipzig i torsdagens kampe.

Pause til golfdanske­r

Golf: Den 25-årige Marcus Helligkild­e har symptomer på stress, efter at fysiske skavanker har hindret ham i at spille sit bedste. Derfor tager golfspille­ren en pause.

Formand på Qatar-ferie

Fodbold: Jesper Møller, formand for Dansk BoldspilUn­ion (DBU), var i 2015 på privat ferie i det omstridte VM-vaertsland Qatar, der sidst på året afholder VM i fodbold, skriver Ekstra Bladet. Rejsen foregik i et år, hvor der var opstået en debat i Danmark omkring olienation­en. Ifølge DBU ville Møller opleve VM-vaertsland­et uden officielt program.

 ?? ?? Over hele landet har foreninger taget imod enkelte eller større grupper af ukrainske børn og unge. Her ses Roman Sherstiuk på 12 år (nr. to fra venstre), der nu traener i basketball­klubben Falcon på Frederiksb­erg. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Over hele landet har foreninger taget imod enkelte eller større grupper af ukrainske børn og unge. Her ses Roman Sherstiuk på 12 år (nr. to fra venstre), der nu traener i basketball­klubben Falcon på Frederiksb­erg. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark