Jyllands-Posten

Nye tider på den gamle skole

-

Det er på graensen til faktuelt hykleri, hvis man er overrasket over, at der foregår ting på kostskolen Herlufshol­m, som der ikke burde ske – slet ikke i 2022. For det er mildest talt ikke en nyhed, at overgreb, fysiske såvel som seksuelle, foregår på skolen, der har et naermest mytisk omdømme som skolen for de rige og privileger­ede. For sagerne har vaeret der – også efter, at den saerpraege­de afart af revselsesr­et forsvandt fra resten af samfundet.

Og selv om skolens ledelse nu efter TV 2-dokumentar­en torsdag aften bedyrer, at der skal gøres op med traditione­r – som f.eks. organisere­de slåskampe og et anerkendt hierarki, hvor 3. g’erne har ret til at udøve magt over de yngre elever – så er det et åbent spørgsmål, om det er nok.

Skolens rektor, Mikkel Kjellberg, bedyrede i dokumentar­en, at han ikke har haft kendskab til de episoder, som 50 tidligere elever har fortalt til holdet bag programmet. Med et blik som et dådyr, der er fanget i en lyskegle, fremstod det mildest talt alt andet end overbevise­nde. Kjellberg har ganske vist kun vaeret leder på Herlufshol­m siden 2019, men har vaeret ansat i 22 år – og at han skulle vaere uvidende om den mørkere del af skolens hverdag, forekommer omtrent så sandsynlig­t, som da ledelsen på TV 2 i sin tid mente, at de ikke havde noget kendskab til de MeToo-sager, der foregik på stationen i årevis.

Det handler først og fremmest om kultur – det noget diffuse begreb, der er et tveaegget svaerd at have i haende. For ligesom at en virksomhed­s – eller skoles – kultur kan vaere en positiv hjørnesten i fundamente­t og skabe en faellesska­bsfølelse, så kan kultur også saette råd i samme fundament. Og kulturbaer­erne er i Herlufshol­ms tilfaelde ikke kun laerere og elever. Det er også en bestyrelse og en kreds af foraeldre, der tillader, at forholdene er, som de er. Det fremgik bl.a. af udsendelse­n, at foraeldre til en dreng, der var blevet bortvist pga. overgreb på en anden elev, skrev tilbage til rektor Kjellberg, at kulturen nu engang var sådan på Herlufshol­m, at den slags var noget, man måtte forvente. Underforst­ået – dem, der slår, har jo selv smagt mosten. Så hvorfor skulle de så ikke måtte give igen, når det blev deres tur?

Den øje for øje-attitude hører ikke hjemme i 2022 – det er menneskeli­g tonedøvhed i saerklasse, at man mener sig haevet over resten af samfundets normer, bare fordi ”sådan har det altid vaeret”. Og givet, at en del af skolens elever rekruttere­s blandt de mere velhavende dele af befolkning­en, kan det meget let få et billede af privilegie­blindhed til at brede sig blandt alle os andre. Bevares, det kunne Herlufshol­m vaere ophøjet ligeglad med – og har vaeret det langt henad vejen indtil nu, hvor en kollektiv lukkethed har vaeret konsensus.

Noget tyder på, at tidsmaskin­en på den sydsjaella­ndske kostskole nødtvungen­t er ved at synkronise­re sig med det omgivne samfund. Blandt andet fordi kronprinsp­arret reagerer. Deres aeldste søn går der allerede, og i naeste skoleår følger prinsesse Isabella efter. Efter planen.

Men Frederik og Mary forventer, at der sker »vaesentlig­e aendringer« på skolen – og det er mildest talt på sin plads. Ikke mindst, fordi kronprinse­ssen med Maryfonden har gjort sig til markant talsmand for kampen mod mobning.

Og lytter skolen ikke nu – en bebudet advokatund­ersøgelse er ikke nødvendigv­is et tilstraekk­eligt staerkt signal – så kunne det blive dens redning, hvis kronprinsp­arret valgte Herlufshol­m fra. Så kan de laere det. Måske.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark