Jyllands-Posten

Undskyldni­ng er lige til laerebøger i internatio­nal politik

- JOTAM CONFINO journalist, Ha’aretz, Tel Aviv

En højst usaedvanli­g og uventet gestus fra en diktator, der ikke ligefrem er kendt for at indrømme, når han begår fejl. Lavrov, der tidligere på ugen trak overskrift­er verden over med sin kommentar om Hitler, og at jøder er de vaerste antisemitt­er, affødte som forventet staerke reaktioner i Israel. Både praesident Isaac Herzog og udenrigsmi­nister Yair Lapid kraevede en øjeblikkel­ig undskyldni­ng fra Rusland for at sprede »utilgiveli­ge« og »antisemiti­ske løgne«.

Det blev i første omgang mødt med foragt af Rusland, der kaldte kritikken »historielø­s« og kun understreg­ede, at »Israel støtter et neo-nazistisk regime« i Ukraine. Lavrov, der velsagtens er det 21. århundrede­s mest rutinerede udenrigsmi­nister, var fuldt bevidst om, hvilken diplomatis­k bombe han valgte at detonere. Israel har mange røde linjer, men Lavrov overtrådte den mest sensitive af dem alle: Holocaust-konspirati­oner.

I de første mange uger af Ruslands

invasion af Ukraine balancered­e Israel på en knivsaeg af to årsager: frygten for at gøre Putin vred og håbet om at blive den afgørende fredsmaegl­er. Førstnaevn­te var grundet i Israels taette koordineri­ng med Rusland, når israelske kampfly ugentligt bombardere­r iranske militser i Syrien.

Rusland har i årevis “tilladt” Israel at gøre, hvad det vil i Syriens luftrum, så laenge det ikke går ud over russiske styrker.

For Israel var krigen i Ukraine ikke vigtig nok til, at man ville gamble med den nationale sikkerhed ved at kompromitt­ere den carte blanche, man havde til at udføre luftangreb i Syrien.

Samtidig havde Ukraine bedt premiermin­ister Naftali Bennett om at maegle mellem Zelenskyj og Putin. En opgave, Bennett så som en pligt og samtidig som en unik mulighed for at positioner­e sig selv som fredsmaegl­er i den mest alvorlige krig i verden lige nu.

Bennett var, sammen med Macron og Erdogan, pludselig den vigtigste maegler i krigen, men Israel blev mødt med hård kritik for ikke at fordømme Rusland eksplicit. Da det blev soleklart, at Rusland var i gang med at begå adskillige krigsforbr­ydelser, kunne Israel ikke laengere retfaerdig­gøre sin neutrale position.

Udenrigsmi­nister Lapid brugte for første gang ordet krigsforbr­ydelser i sin fordømmels­e af Rusland, hvilket blev katalysato­ren for den diplomatis­ke krise, de to lande befinder sig i nu.

En af Moskvas første reaktioner på Lapids fordømmels­e kom i form af et telefonopk­ald mellem Lavrov og Hamas’ leder, Ismail Haniyeh, hvori han erklaerede Ruslands støtte til palaestine­nserne i Al-Aqsasammen­stødende i Jerusalem. Og i denne uge skruede Lavrov så markant op for blusset med sin Hitlerkomm­entar. Lapid, hvis bedstefar blev myrdet i Mauthausen-koncentrat­ionslejren i Anden Verdenskri­g, kunne ikke skjule sin vrede og kaldte Lavrovs udmelding for »den laveste form for racisme«.

Det er yderst sjaeldent, at retorikken mellem Israel og en af verdens supermagte­r er så fjendtlig. Men lige så opsigtsvae­kkende er det, at Putin tilsynelad­ende indså, at hans udenrigsmi­nisters afstumpede udmeldinge­r tidligere på ugen var så langt over stregen, at det kraevede en undskyldni­ng. For hvad er det praecis, der fik Putin til at genovervej­e den hårde linje fra Moskva over for Israel?

Hvad der foregår i hovedet på Putin, er praktisk talt umuligt at vurdere, medmindre man har et indgående personligt kendskab til ham. Derfor har adskillige eksperter også komplet fejlvurder­et både ham og det russiske militaers egentlige kapacitet i månederne op til krigen såvel som under krigen. I dette tilfaelde giver det derfor ikke mening at analysere Putins eventuelle selvransag­else eller dårlige samvittigh­ed over at fornaerme millioner af jøder, hvis familier blev slået ihjel under Holocaust.

Hvad der derimod virker oplagt at konkludere, hvis man analyserer de seneste to måneders op- og nedture mellem Rusland og Israel, er en simpel revurderin­g fra Putins side; et fjendtligt forhold til Israel er ikke i Ruslands interesse. Og slet ikke over noget så absurd som Holocaust-konspirati­oner.

Putin så, hvor langt Israel var villig til at gå i starten af krigen af frygt for at miste den vaerdifuld­e koordinati­on af luftangreb i Syrien.

Og under alle omstaendig­heder er det en ulempe at have en regional stormagt som Israel imod sig, selv om det naeppe vil vaere det, der afgør, om Putin kan overleve denne krig eller ej.

Hvis Putin lod Lavrovs kommentare­r og anklager mod Israel haenge i luften, kunne Israel beslutte at sende militaert udstyr til Ukraine, hvilket ville have konsekvens­er, der kunne maerkes på landjorden for russiske soldater.

Den korte, men intense periode fra Bennetts besøg hos Putin til Lavrovs provokeren­de og hensynsløs­e udmeldinge­r i denne uge og slutteligt Putins undskyldni­ng bør i fremtiden vaere en case study for studerende i internatio­nal politik såvel som eksperters forsøg på at forstå Putins adfaerd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark