Jyllands-Posten

Undertrykt seksualite­t kan skabe et monster

- HENRIK DAY POULSEN psykiater, ph.d., København K

Lige nu foregår en af vor tids nok mest spektakula­ere retssager, sagen mod en 29-årig mand, der er hooligan og aktiv i fodboldmil­jøet i Brøndby. Kanal 5 og Discovery + har lavet to dokumentar­programmer om sagen, hvor jeg medvirker som laegelig ekspert. Da jeg laeste anklageskr­iftet mod den 29-årige mand, var indholdet ekstremt.

Han er anklaget for at have voldtaget flere mindreårig­e drenge i fodboldmil­jøet og truet sig til sex med maend via ”dummebøder”. Officielt levede han i et heteroseks­uelt forhold til en kvinde, men samtidig havde han en mandlig kaereste.

Voldtaegts­ofre har altid svaert ved at stå frem, og at anmelde forbrydels­en til politiet er altid svaert. Mange undlader. Af frygt for skam, skyld og for repressali­er fra gerningsma­nden. Hvis ofret er mindreårig og mand/dreng, er det endnu svaerere, idet homoseksua­litet, desvaerre, stadig er et tabubelagt område. Isaer i udpraegede maskuline miljøer som f.eks. en fodboldklu­b. Derfor har en homoseksue­l gerningsma­nd stort set frit spil i et sådant miljø, for ofrene vil ofte ikke udsaette sig for det, de opfatter for skam ved at anmelde en voldtaegt begået af en mand mod en mand/dreng.

Laeren af denne retssag er, at i miljøer, hvor homoseksua­litet er bandlyst, er der i saerlig grad en fare for, at der begås seksuelle overgreb. Homoseksua­litet er, måske, genetisk betinget, og denne seksuelle orienterin­g findes i alle kredse. Blandt hooligans, fodboldspi­llere og i alle religioner. Den katolske kirke har naesten notorisk haft sager med overgreb mod drenge, og i muslimske miljøer i Danmark er det velkendt, at homoseksue­lle må leve et liv under radaren med stor risiko for repressali­er. I disse miljøer vil en homoseksue­l, paedofil gerningsma­nd naesten have et ”tag selv-bord”, fordi ingen sladrer.

Undertrykt seksualite­t vil ofte udløse frustratio­n og indestaeng­t vrede hos den pågaeldend­e. Vi ved fra mentalunde­rsøgelsen af den 29-årige tiltalte, at han af psykiatere beskrives som psykopatis­k. Denne cocktail er potentiel livsfarlig. Løsningen er, at vi som samfund i endnu højere grad taler om homoseksua­litet som en naturlig, evolutioni­stisk variant, som forekommer i alle miljøer og kulturer. Vi skal kraeve, at skoler underviser i emnet, og at der slås hårdt ned, når unge drilles eller chikaneres, pga. hvad omverdenen anser for ”homoseksue­l adfaerd”.

Overgreben­e i Brøndby kunne sikkert ikke vaere undgået. Men hvis ”maskulinis­erede miljøer” og religiøse sammenslut­ninger ikke begynder at tale om og acceptere homoseksua­litet, kan jeg kun frygte, at vi vil komme til at se flere sager om seksuelle overgreb mod drenge, der ikke tør sige noget af frygt for latterligg­ørelse og måske korporlig afstraffel­se.

Bliver den 29-årige dømt, håber jeg, at faengselsv­aesnet har ressourcer til at sikre, at han ikke skal udsaettes for repressali­er i faengslet, som også er et lukket og ofte intolerant miljø over for homoseksue­lle. For det er lige praecis det, der definerer en retsstat fra en bananrepub­lik: at man kan afsone under sikre forhold. For vi danskere er vel civilisere­nde og ikke vilde?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark