Jyllands-Posten

Mobning nedbryder sjaelen. Og det er de voksnes ansvar

Vi skal ikke uddelegere ansvar for opdragelse til børn. Men mange voksne er klar til at gøre det.

-

Jeg krymper indeni, når jeg laeser vidneberet­ningerne fra den traditions­rige kostskole Herlufshol­m. TV 2-dokumentar­en ”Herlufshol­ms Hemmelighe­der” har afdaekket den årelange historik med ydmygende kraenkelse­r, taesk, seksuelle overgreb og grov mobning – men det er ikke første gang, vi hører om uhyrlighed­erne fra kostskolen med de velplejede plaener ved Susåen på det naturskønn­e Sydsjaella­nd.

»Herlufshol­m udnaevner gymnasieel­ever til praefekter for hinanden og de yngre elever. Børns ubarmhjert­ige hakkeorden er sat i system. At lade børn opdrage hinanden er at gøre gruppepres til ideologi. På dem, hvor gruppens pres lå hårdest, var det årelang psykisk tortur, understøtt­et af skolens autoritete­r.« Sådan skrev tidligere Herlufshol­m-elev og tidligere politisk rådgiver Kasper Fogh Hansen i en tankeryste­nde kronik i Informatio­n for 18 år siden, hvor han anfaegter praefektor­dningen. Tanken er, at de aeldste elever opfostrer de yngre, sørger for, at skolens regler overholdes, og fungerer som laererens forlaenged­e arm – både når det gaelder opdragelse og omsorg.

Praefektor­dningen er problemati­sk, for selvfølgel­ig kan man ikke saette en flok 17-årige til at vogte 13-14-årige børn, uden at det fremkalder alle menneskets urkraefter – selviskhed, magtsyge og selvophøje­lsestrang – »børns ubarmhjert­ighed sat i hakkeorden«, som

Fogh Hansen formulerer det.

Det fordrer en karakter af et barn, som man ingenlunde kan forvente – og det pålaegger barnet et ansvar, barnet ikke kan løfte – det er alle vist enige om i disse dage, hvor kulturen på Herlufshol­m er til eftersyn – og til forargelse. Ikke mindst blandt politikere, der straks står klar med forbud, påbud og indgreb over for praefektor­dningen, som undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkranz-Theil (S) kalder en »uskik«.

Men inden hun svinger den moralske pegepind, skal hun måske holde sine egne og regeringen­s kaepheste lidt i tøjlerne. For hele den socialdemo­kratisk fordelings­ideologi i daginstitu­tioner, på skoler og gymnasier bygger netop på en taenkning, der har en rem af samme hud, nemlig at børn har ansvaret for at opdrage hinanden – det er dét, den såkaldte ”kammeratsk­abseffekt” handler om. En paedagogis­k metode, der på ingen måde er børnevenli­g, fordi den kun har et idealistis­k og ikke realistisk blik på, hvad et menneskeba­rn er i stand til.

I virkelighe­den er det fuldkommen skørt, at man bilder sig selv ind, at børn er ansvarlige, modne og reflektere­de nok til at opdrage og tilrette hinanden – og i sidste ende er det uansvarlig­t. Børn hverken kan eller skal vaere rollemodel­ler for hinanden – og nu kommer det allermest penible i den verserende sag om Herlufshol­m, nemlig at Mary Fondens mobbesyn er baseret på selvsamme paedagogis­ke hypotese.

Ifølge fondens materiale skal børnene laerer i videst mulige omfang selv at håndtere konflikter­ne, og alle skal laere at forstå deres rolle i løsningen af en konflikt: »Et vigtigt element i Fri for Mobberi er at udfordre tilskuerne­s passivitet over for mobning og i stedet hjaelpe dem til at forsvare de børn, der ikke kan forsvare sig selv.« Og videre: »På den måde kan den passive tilskuerku­ltur over tid udvikle sig til en kultur, hvor børn hjaelper til med, at alle i gruppen har en plads og føler sig godt tilpas.«

Det lyder jo som den bedste af alle ideologisk­e verdener. Men virkelighe­den er den, at den socialisti­ske drøm om børneunive­rser, hvor de voksne traekker sig, ofte bliver farlige for børn, fordi børn ikke har de nødvendige erfaringer, etiske pejlemaerk­er og moralske kompas til at agere hensigtsma­essigt. Og mobning er farligt. Det nedbryder et menneskes sjael. Og det er de voksnes ansvar. Ikke børnenes.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark