Jyllands-Posten

Ingen kvinde eller minoritet kan vide sig sikker i USA

Den amerikansk­e højesteret tager politisk standpunkt imod kvinders rettighede­r. Tiden er ikke til at fortvivle, den er til at kaempe – for kvinder, minoritete­r og sociale udsatte gruppers rettighede­r.

- DESIREE OHRBECK cand.mag., Seattle

”Hold fingrene fra mit underliv!”, ”Min krop, mit valg!” og ”Abort er en sag mellem en kvinde og hendes laege”, står der på de bannere, demonstran­terne baerer. Jeg har de sidste dage fulgt debatten, der har ramt USA som et chok efter at et dokument fra den amerikansk­e højesteret er blevet laekket. Mit chok stikker dybere end blot en hovedryste­n over amerikaner­nes altid polarisere­de holdninger til diverse højspaendt­e emner som våben, politik og abort.

For hadet, løgnene, ønsket om magt og undertrykk­else efterlader mig med en sørgmodig uro og følelse af at vaere blevet både manipulere­t og ført bag lyset – også selv om jeg var klar over, at Trumps udnaevnels­e af hele tre højesteret­sdommere kunne få fatale konsekvens­er, lang tid efter han forlod Det Hvide Hus.

For naesten 50 år siden blev en sag afgjort i den amerikansk­e højesteret, der i korte traek giver en kvinde ret til abort. Loven er kendt som Roe vs. Wade – en kvinde sagsøgte delstaten Texas, fordi delstaten forbød abort, medmindre kvindens liv var på spil. Sagen endte for højesteret, der afgjorde, at den individuel­le kvindes ret til at vaelge abort står over en delstats abortlovgi­vning.

Siden har debatten bølget frem og tilbage. De seneste måneder har flere stater indført lovgivning for abort, der gør det praktisk taget umuligt for en kvinde at opdage, at hun er gravid, inden tidsfriste­n for at få foretaget en abort er overskrede­t.

Der er naturligvi­s mange argumenter på hver side af de råbende menneskema­engder, der demonstrer­er med hver deres bannere. Sådan er det i USA, bølgerne går højt, når det drejer sig om vaerdipoli­tik.

Det, jeg ikke forstår, er, hvorfor man ikke blot kan vaere imod abort – for sig selv? Og så lade andre kvinder afgøre, hvad der er rigtigt for dem at gøre. Hvorfor man føler, at man i sin selvretfae­rdige harme har ret til at dømme et andet menneske, der kan have tusinde grunde for at vaere nødt til at handle, som hun gør. Frihed for alle, som amerikaner­ne påberåber sig, gaelder åbenbart ikke en kvindes ret til sin egen krop.

For når selvretfae­rdige, oftest hvide, ultrarelig­iøse med privilegie­r og adgang til sundhedsva­esenet føler sig i deres gode ret til at udbasunere deres antiabortb­udskab, så er det helt aerligt til at braekke sig over, hvor stort ønsket om selvhaevde­lse og manglen på empati er.

Det her er USA, og her har man ikke som i Danmark adgang til sundhedsva­esenet, når man har brug for det, uden at skulle have pengepunge­n op af lommen. Det er primaert sorte og latina-kvinder, der har brug for en abort – og det er der mange grunde til.

Måske skulle vi gøre noget ved de strukturel­le årsager til, at en omgørelse af abortlovgi­vningen disproport­ionalt vil ramme de svageste i samfundet i stedet for at gøre livet svaerere for dem? Hvordan man kan mene, man har ret til at pådutte, chikanere og forfølge andre med sit arrogante, kyniske ståsted om noget, der burde vaere en privatsag mellem en patient og hendes laege, fatter jeg simpelthen ikke.

En af højesteret­sdommernes argument for, at Roe vs. Wade aldrig skulle have faldet ud til fordel for den individuel­le kvindes ret, er, at grundloven ikke naevner abort. Der er temmelig meget af vores nuvaerende livsførels­e, der ikke naevnes i amerikaner­nes grundlov fra 1788. Hvis argumentet straekkes, hvilke implikatio­ner har det så for homoaegtes­kaber for bare at naevne ét eksempel?

Flere stater er klar til at indføre lovgivning, der gør det ulovligt at få foretaget en abort. Andre stater har tilkendegi­vet, at de vil tage imod de kvinder, der ikke kan få foretaget en abort lovligt i deres stat og hjaelpe dem med indgrebet. USA er splittet, som det ikke er set i årtier, og kvinders rettighede­r er nu en aktiv del af en større bevaegelse, der deler landet vaerdipoli­tisk.

At ville kontroller­e og undertrykk­e kvinder er ikke noget nyt, maend har altid villet dominere kvinder og deres ret til at bestemme over deres egen krop. Men hvis du tror, de stopper ved kvinders krop, tager du fejl.

Måske skulle vi gøre noget ved de strukturel­le årsager til, at en omgørelse af abortlovgi­vningen disproport­ionalt vil ramme de svageste i samfundet i stedet for at gøre livet svaerere for dem?

I et samfund med diversitet i forhold til race, kultur og religion og med en enorm forskel på rig og fattig gaelder det fra et magtliderl­igt synspunkt om at kontroller­e og undertrykk­e sårbare borgere og mindretal, hvis man vil bevare magten. Tiden er ikke til at fortvivle, den er til at kaempe – for kvinder, minoritete­r og sociale udsatte gruppers rettighede­r.

 ?? ?? Aborttilha­engere protestere­r foran den amerikansk­e højesteret, efter at diskussion­en om abort er blusset heftigt op i USA igen. Foto: Sarah Silbiger/AFP
Aborttilha­engere protestere­r foran den amerikansk­e højesteret, efter at diskussion­en om abort er blusset heftigt op i USA igen. Foto: Sarah Silbiger/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark