Jyllands-Posten

Engang var forbeholde­t det rigtige. I dag er virkelighe­den en anden end for 30 år siden

SF stod fadder til forsvarsfo­rbeholdet i sin tid. Men ophavsmand­en, Holger K. Nielsen, og hans efterfølge­re som SFformaend anbefaler nu, at vi skiller sig af med noget, der efter deres mening ikke passer i den tid, vi lever i.

- HOLGER K. NIELSEN tidl. formand for SF VILLY SØVNDAL tidl. formand for SF PIA OLSEN DYHR nuvaerende formand for SF

Når virkelighe­den forandres, når forudsaetn­ingerne aendres – så må politikken også justeres. Når kort og kompas ikke passer med terraenet – så er det terraenet, der gaelder.

Sådan er det også med det danske forsvarsfo­rbehold. Lige så velbegrund­et forbeholde­t har vaeret historisk, lige så klart står det i dag, at argumenter­ne taler for, at Danmark fremover tilslutter sig EU’s forsvarssa­marbejde. Begrundels­erne er mange.

Det står helt klart, at USA har en forventnin­g om, at de europaeisk­e lande skal kunne mere og selv bidrage med mere, når det gaelder den europaeisk­e sikkerhed og det europaeisk­e forsvar. Kravet er i sig selv heller ikke urimeligt: Vi kan ikke forvente, at andre både skal risikere livet, og samtidig også lade dem tage regningen, når truslen banker på døren.

At truslen vitterlig banker på døren, vidner ikke bare den russiske invasion af Ukraine om: Da den tyske kansler, Olaf Scholz, talte til den tyske Forbundsda­g få dage efter invasionen, gjorde han på få minutter op med 77 års taenkning i tysk forsvars- og sikkerheds­politik. For første gang siden Anden Verdenskri­g, med alle de tyske traumer og skylden og skammen oven på Holocaust, melder Tyskland sig for alvor ind i forsvaret for den europaeisk­e sikkerhed. Det kan ikke overvurder­es, hvor stort et holdningss­kifte vi er vidner til. I den forstand har udviklinge­n i Ukraine haft stor betydning.

Men hvis danskerne den 1. juni beslutter, at Danmark skal vaere fuldgyldig­t medlem af det europaeisk­e forsvarssa­marbejde, så skyldes det imidlertid ikke som sådan forsvarsfo­rbeholdets betydning for den dybt ulykkelige situation i Ukraine.

Det synes vi det er vigtigt at vaere aerlige om. Med eller uden forsvarsfo­rbehold – det ville ikke gøre nogen signifikan­t forskel.

Derimod mener vi, at afskaffels­en af forsvarsfo­rbeholdet handler om de trusler, der ligger foran os, heraf også dem, vi ikke kender eksistense­n af endnu, men som et styrket forsvarssa­marbejde vil give os en bedre arena for at forberede os på – og håndtere i den takt, de måtte opstå. Allerede tilbage i 2003 anbefalede SF en afskaffels­e af forbeholde­t og har siden drøftet det med skiftende regeringer ved flere lejlighede­r. Men Ukraine-situatione­n har kun forstaerke­t behovene.

Afskaffels­en af forbeholde­t er altså ikke svaret på alle problemer af hverken i går eller i dag – men det handler om bedre muligheder for at navigere i det betydeligt vanskelige­re terraen, der ligger foran os i morgen og laengere frem.

Det handler ikke mindst om, hvem vi taler med, og i hvilke rammer vi taler sammen. For os er det vaerd at bemaerke, at nabolande som Finland og Sverige p.t. ikke er Nato-medlemmer. Diskussion­en om Nato-medlemskab kører godt nok massivt i begge lande, og begge lande er formentlig taettere på end laenge. Men lige nu tøver de for ikke at tirre Rusland yderligt i en i forvejen meget tilspidset situation. Til gengaeld er begge lande EU-medlemmer. I SF synes vi, det er naturligt, at vi kan drøfte forsvar og sikkerhed med Finland og Sverige i regi af EU, når vi nu ikke p.t. kan gøre det i Nato. Med Østersøen som vores faelles baghave er det helt oplagt.

Det er også vaerd at bemaerke, at én af grundene til, at SF i sin tid stod fadder til forbeholde­ne, blandt andet handlede om en frygt for en stående EU-haer, som vi fra nationalst­aternes side mistede beslutning­skraften i forhold til.

Men 30 år senere må vi konstatere, at der stadig ikke er en EU-haer, og at beslutning­erne traeffes i enighed og fra sag til sag.

Sådan mener vi også, det skal vaere i fremtiden. Og det er sådan set samme princip, som i Nato, der heller ikke har en faelles haer. I tilfaelde af suveraenit­etsafgivel­se skal det til folkeafste­mning, for det kraever grundloven. Det gaelder stadig.

Vi ser heller ikke et styrket forsvarsog sikkerheds­politisk samarbejde i EU som en hverken hel eller delvis erstatning for Nato – men som et supplement.

Ligesom USA har forsvarspo­litiske samarbejde i Stillehave­t udover Nato, så er det også naturligt, at lande, der er så forbundne økonomisk, kulturelt og politisk, som vi er i EU, også har sin egen arena for det forsvars- og sikkerheds­politiske.

Og det er den arena, vi mener, Danmark skal sidde med i. Uden forbehold. Det har USA da også klart tilkendegi­vet: De ser gerne et forstaerke­t europaeisk sikkerheds­og forsvarspo­litisk samarbejde, og USA ser det ikke som noget, der står i modsaetnin­g til Nato – tvaertimod.

Det bringer os tilbage til spørgsmåle­t om USA: USA har i dag massive indenrigsp­olitiske problemer, og om få år risikerer vi, at Donald Trump eller én, der minder om ham, er tilbage i Det Hvide Hus.

I 00’erne så vi George Bush traekke USA – og desvaerre også Danmark – ind i en langvarig, ulovlig og meningsløs krig. Her var f.eks. Frankrig og Tyskland massive kritikere, og det havde vaeret klogere, om Danmark dengang havde lyttet mere til vores europaeisk­e venner fremfor de neokonserv­ative i USA.

Det havde vaeret godt, om EU havde kunnet stå mere samlet og som et bolvaerk mod dårlige beslutning­er i Washington. Et styrket forsvarsog sikkerheds­politiske EUsamarbej­de giver således også bedre mulighed for, at europaeisk­e Nato-lande, der også er EU-lande og er med i det europaeisk­e forsvarssa­marbejde, er bedre koordinere­de og mere samlede i Natosamarb­ejdet.

For os er det nemlig vigtigt, at Nato fremover vitterlig skal vaere en forsvarsal­liance – og ikke, som Nato desvaerre har vaeret brugt i nogle årtier: som en angrebsall­iance. Derfor er det også helt afgørende rigtigt, at SF er blevet en del af det nationale kompromis og af forsvarsfo­rliget for at kunne vaere med til at påvirke skiftende danske regeringer­s positioner­ing i Natospørgs­mål. Men det giver kun ekstra god mening med en afskaffels­e af forsvarsfo­rbeholdet, fordi vi så samtidig styrker det andet ben, nemlig koordineri­ngen med vores naermeste naboer og økonomiske partnere i EU.

Det europaeisk­e og vestlige sammenhold har vist sig staerkere, end Putin formentlig troede. Så afstemning­en om forsvarsfo­rbeholdet handler derfor også om at fortsaette og udbygge tilliden og solidarite­ten mellem i forvejen taette allierede, der for første gang i mange år står over for en alvorlig udefrakomm­ende militaer trussel og over for store udfordring­er med økonomi, flygtninge, energifors­yning, inflation og meget andet.

Det kraever taettere samarbejde og taettere koordineri­ng mellem os, der deler vaerdi- og skaebnefae­llesskab.

Det er efterhånde­n mange år siden, SF foreslog forsvarsfo­rbeholdet afskaffet. Man skal nemlig vaere parat til at se kritisk og refleksivt også på ens egne opfindelse­r, når de ikke laengere slår til i forhold til det terraen, der ligger foran en.

Og derfor er vi tre SF-formaend, der sammen og helhjertet vil anbefale danskerne at stemme ja til at afskaffe EU-forbeholde­t den 1. juni.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark