Jyllands-Posten

Stjernepro­ducer får dansk film ud i verden

Hun står bag nogle af de største danske filmsucces­er i udlandet. Som noget nyt skal hun producere en tv-serie.

-

Hendes navn vaekker ikke samme genklang som skuespille­rnes og instruktør­ernes, men få har haft lige så stor betydning for den danske filmskat og saerligt for dansk film i udlandet som producer Sisse Graum Jørgensen.

Mens instruktør­en står for det kreative, er det produceren, der har styr på finansieri­ng, planlaegni­ng og ikke mindst distributi­on. Det er derfor i høj grad Sisse

Graum Jørgensens fortjenest­e, at film som ”En kongelig affaere”, ”Jagten” og ”Haevnen” er kommet ud til et internatio­nalt publikum.

Ifølge hende selv lå det ikke i kortene, at hun skulle arbejde i filmbranch­en.

Hun voksede op i Sorø og kendte ingen fra det kreative miljø, men allerede i ungdommen var Sisse Graum Jørgensen tiltrukket af filmenes verden. Den lille biograf i Sorø, Victoria Teatret, fik en saerlig plads i hendes hjerte.

Efter nogle år på Handelshøj­skolen i København blev hun ansat i et reklamefil­mselskab. Hun begyndte som receptioni­st, men arbejdede sig op til at vaere assistent på reklamefil­mene. Det var sådan, at hun mødte instruktør­en Susanne Bier, som anbefalede hende til et job på produktion­sselskabet Zentropa.

Det job fik hun, og siden har Sisse Graum Jørgensen vaeret fast inventar, først som Peter Aalbaeks assistent og siden som producer.

Elsker alle sine film

Hendes første projekt blev Niels Arden Oplevs film ”Fukssvanse­n” fra 2001. I de følgende 20 år har hun produceret 30 film. De fleste har vaeret en succes, og hun har ikke nogen personlig favorit.

»Det er ligesom med børn. Det er rigtigt svaert at sige, at man elsker den ene højere end de andre,« siger Sisse Graum Jørgensen.

Hun tilføjer dog, at hun måske er mest stolt af de film, der har fået et stort publikum i både Danmark og udlandet.

»Jeg er meget optaget af at få dansk film ud til resten af verden. Og det betyder meget for mig, når det lykkes,« siger hun.

Og lykkes, det gør hun tit. Af de i alt 13 danske film, der har vaeret nomineret til en Oscar for bedste internatio­nale film, har Sisse Graum Jørgensen produceret fem.

Den seneste var ”Druk”, som vandt prisen i 2021.

I år begynder et nyt kapitel for produceren, der bor på Lolland med sin mand og fire børn.

Foruden at hun fylder rundt, skal Sisse Graum Jørgensen nemlig for første gang producere en tv-serie. Den kommer til at hedde ”Familier som vores”, skal sendes på TV 2 og instrueres af Thomas Vinterberg.

Sisse Graum Jørgensen, filmproduc­er, Søllested

 ?? ?? Filmproduc­eren Sisse Graum Jørgensen har i de seneste 20 år sat sit praeg på dansk film i samarbejde med instruktør­er som Thomas Vinterberg og Anders Thomas Jensen.
Foto: Les Kaner/Free
Filmproduc­eren Sisse Graum Jørgensen har i de seneste 20 år sat sit praeg på dansk film i samarbejde med instruktør­er som Thomas Vinterberg og Anders Thomas Jensen. Foto: Les Kaner/Free

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark