Jyllands-Posten

Stifteren af Psykiatrif­onden var elsket af sine patienter

Jes Gerlach, stifter af Psykiatrif­onden, er død, 83 år. Han roses for blandt andet at have haft stort netvaerkst­alent.

-

Jes Gerlach stiftede i 1996 Psykiatrif­onden, der er en privat organisati­on, som arbejder for at hjaelpe personer, der har eller er i risiko for at få en psykisk sygdom.

Tidligere formand i Psykiatrif­onden og speciallae­ge Anne Lindhardt fortaeller, at Jes Gerlach havde et netvaerkst­alent uden lige.

»Da han stiftede Psykiatris­in fonden gjorde han det med afgørende støtte fra to meget staerke skikkelser, nemlig tidligere, desvaerre afdøde, nationalba­nkdirektør Erik Hoffmeyer og tidligere statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen,« siger hun og fortsaette­r:

»Jes var eminent til at alliere sig med mennesker, der ofte havde egne livserfari­nger med psykisk sygdom fra deres naermeste familie, og som derfor engagerede sig dybt i arbejdet med at udbrede viden og forståelse,« siger Anne Lindhardt.

Hun siger også, at Jes Gerlach gjorde, hvad der passede ham.

Han insistered­e på at vaere

egen og har vaeret vanskelig at kalde til orden i et hierarki som sundhedsva­esenets, siger den tidligere formand for Psykiatrif­onden.

Jes Gerlach blev også respektere­t både som lobbyist og som erhvervsma­nd.

»Jes Gerlach var garant for fakta, han var pålidelig og politisk neutral – og så var han ikke mindst højtelsket af sine patienter i den private praksis, han drev i mange år,« siger Anne Lindhardt.

Jes Gerlach blev cand.med. i 1966, speciallae­ge i psykiatri i 1977 og overlaege på Sankt Hans Hospital i Roskilde i 1978.

Han skrev og var med til at skrive flere videnskabe­lige artikler med saerlig fokus på det, der kaldes antipsykot­ika. Det handler blandt andet om, hvordan man kan mildne sygdommen hos personer, der lider af psykisk sygdom.

Jes Gerlach efterlader sig hustru og voksne børn.

Jes Gerlach, 83 år

 ?? ?? Gerlach, der betragtes som et meget betydnings­fuldt menneske for psykiatrie­n i Danmark og for udbredelse­n af forståelse og viden om psykisk sygdom, er gået bort. Arkivfoto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix
Gerlach, der betragtes som et meget betydnings­fuldt menneske for psykiatrie­n i Danmark og for udbredelse­n af forståelse og viden om psykisk sygdom, er gået bort. Arkivfoto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark