Jyllands-Posten

Samuel Alitos laekkede dokument splitter det amerikansk­e samfund

Samuel Alito blev fra sin første dag i USA's højesteret i 2006 beskrevet som aerkekonse­rvativ. Nu er han centrum for den varmeste politiske kartoffel i landet efter et besynderli­gt laek.

- LINUS CALOV JACOBSEN linus.calov@jp.dk

Samuel Alito har i sine 16 år som dommer i USA’s højesteret fået et ry som »aerkekonse­rvativ«, og han har sjaeldent vaeret bange for at ytre sine holdninger, uanset om det gaelder retten til at baere våben, at fastholde kristne traditione­r eller aktuelt i spørgsmåle­t om kvinders konstituti­onelle ret til fri abort.

Netop retten til fri abort er for alvor blevet et politisk og saerdeles varmt emne i USA for tiden, der kun er blevet mere polarisere­t, efter et dokument med højesteret­tens foreløbige afgørelse i sagen om, hvorvidt der skal vaere fri abort i USA, blev laekket natten til tirsdag i mediet Politico.

Laekket, der har Samuel Alito som forfatter, viste, at et flertal af højesteret­tens ni dommere på nuvaerende tidspunkt ville stemme for, at hver enkelt delstat frit kan indføre lovgivning, der begraenser retten til fri abort.

Men spørgsmåle­t om abort har Alito haft interesse for helt tilbage til 1985.

Dengang – da Ronald Reagan var republikan­sk praesident i USA – var Alito en ung advokat, der var ivrig efter at hjaelpe sin kollega Albert Lauder i en sag fra staten Pennsylvan­ia, hvor han ifølge avisen The Washington Post var med til at skrive en anbefaling om at opretholde en lokal lov i Pennsylvan­ia, der pålagde en raekke abortrestr­iktioner i delstaten.

Klar afstand til abort

Ifølge avisen var det vigtigt for Alito, at den anbefaling »gjorde det klart, at vi er imod Roe mod Wade«, som i 1973 gav kvinder en landsdaekk­ende og konstituti­onel ret til at få foretaget en abort.

Og mere end nogensinde tidligere er netop Roe mod Wade aktuel, efter at Alitos retsdokume­nt fra højesteret er kommet frem i offentligh­eden.

Hvis loven fra 1973 aendres og dermed begraenser kvinders ret til fri abort, kan flere stater følge i haelene på stater som Oklahoma og Texas, der inden for den seneste tid har indført statslige lovgivning­er, som begraenser muligheden for retten til fri abort.

Og selv om hele spørgsmåle­t om fri abort i årevis har vaeret centrum for debat i USA, har det laekkede dokument yderligere forstaerke­t spaendinge­rne i landet.

Det viste billeder af titusindvi­s af demonstran­ter fra en raekke amerikansk­e storbyer dagen efter laekket tydeligt.

Advokat i det offentlige

Samuel Alito blev født den 1. april 1950 i New Jersey af en italiensk far og amerikansk mor.

Han fik en bachelor i historie og statskunds­kab fra Princeton University i 1972. Siden gik turen videre til naeste prestigefy­ldte universite­t, da han tog en kandidatud­dannelse i jura fra Yale i New Haven, Connecticu­t, som han faerdiggjo­rde i 1975. Undervejs var han bl.a. redaktør på Yale Law Journal, der er et anerkendt studenterb­lad.

Men allerede i tiden på Princeton havde Alito drømme om at blive højesteret­sdommer på et tidspunkt.

Det viser et citat fra hans årbog.

Efter endt uddannelse arbejdede Alito sig op ad den juridiske rangstige, hvor han mere eller mindre udelukkend­e arbejdede som advokat i det offentlige.

I 1990 og 16 år frem var Alito forbundsdo­mmer i hjemstaten New Jersey, indtil hans drøm om at blive højesteret­sdommer blev indfriet. Det skete 34 år efter tiden på Princeton, da den davaerende praesident, George Bush, indstilled­e ham til posten i 2005, og Samuel Alito blev indsat året efter.

»Tog fejl fra begyndelse­n«

Da mediet Politico natten til tirsdag dansk tid offentligg­jorde det højest usaedvanli­gt laek fra USA’s højesteret, ryddede samtlige amerikansk­e medier deres forsider, og de sociale medier eksplodere­de.

I sit notat skriver Samule Alito bl.a. følgende om den historiske Roe mod Wade-afgørelse.

»Roe mod Wade tog voldsomt fejl lige fra begyndelse­n,« som var det et ekko af hans hjaelp i sagen fra Pennsylvan­ia i 1985, da han som ung advokat kaempede mod retten til fri abort.

I det laekkede dokument fortsaette­r han:

»Dens begrundels­e var usaedvanli­g svag, og beslutning­en har haft skadelige konsekvens­er. Og i stedet for at bibringe en national løsning på abortspørg­smålet har Roe og Casey sat gang i debatten og skabt yderligere splittelse.«

Samuel Alito henviser med »Casey« til endnu en højesteret­sdom fra 1992 kendt som Casey mod Planned Parenthood, der igen fastslog retten til fri abort i USA.

Højesteret­spraesiden­t

John Roberts bekraefted­e dagen efter, at dokumentet var aegte, og omtalte det som »forraederi«, at det var blevet laekket til pressen. Højesteret­tens officielle dom forventes at falde om ca. to måneder.

Samuel Alito, højesteret­sdommer, USA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark