Jyllands-Posten

Derfor kan din bank snyde på vaegten, når renterne stiger

Bankerne har vaeret dygtige til at vaelte udgifter til negative renter videre til kunderne. Forvent ikke den samme nidkaerhed, når renterne nu går den modsatte vej.

-

Et af historiens større økonomiske eksperimen­ter lakker mod enden. Det har varet det meste af et årti og haft konsekvens­er for over en million danskere og naesten alle danske virksomhed­er. Jeg hentyder til den bizarre ”Omvendtsle­v-øvelse”, det har vaeret for landets banker at opkraeve negative renter af kundernes opsparing.

Det er nu 10 år siden, de officielle danske renter for første gang røg under 0 pct. Der har de med få og små undtagelse­r befundet sig lige siden. For syv år siden blev de første virksomhed­er bedt om at betale negative renter for indlån, og for tre år siden blev også private kunder ramt af faenomenet.

I dag ligger graensen for negative renter i de fleste danske banker på beløb over 100.000 kr. Det er vaesentlig­t lavere end i sammenlign­elige EU-lande, hvor graenserne typisk er sat mellem 375.000 kr. og 750.000 kr. Danske opsparere bliver med andre ord langt hårdere ramt af de negative renter end kunder i andre landes banker. Vurderinge­n er i dag, at over en tredjedel af danskerne betaler negative renter til deres bank for i alt 3-4 mia. kr. om året.

Det er altså en ret solid pengestrøm, bankerne har vaennet sig til at få i kassen på den konto. Den slags blive let vanedannen­de for en sektor, der i flere år har haft svaert ved at indfri aktionaere­rnes forventnin­ger om afkast.

Netop derfor er der rigtig god grund til at holde et vågent øje med, hvordan de toneangive­nde banker har taenkt sig at opføre sig over for kunderne, når renterne i en ikke alt for fjern fremtid skal op igen, i takt med at centralban­kerne haever deres rentesatse­r for at taemme den forurolige­nde inflation, der galopperer igennem det meste af verden for tiden.

Meldingern­e fra bankernes egne topfolk er alt andet end tydelige på det punkt. Hos Nordea og Ringkjøbin­g Landbobank lyder forventnin­gen, at tiden med negative renter måske slutter til naeste år. Fra Jyske Bank og Danske Bank er lysten til klar tale ikke ligefrem større – men ingen af dem lover i udgangspun­ktet, at de negative renter på privatkund­erne vil blive fjernet med samme konsekvens og systematik, som de igennem de seneste år er blevet indført med. Det afgør konkurrenc­en, mener både Danske Banks topchef Carsten Egeriis og Jyske Banks ditto Anders Dam.

Dét er tankevaekk­ende.

For har vi egentlig på det seneste set tegn på, at konkurrenc­en mellem bankerne stadig er i kraft på indlånsomr­ådet? Døm selv:

Den 25. oktober 2021 saenkede Danske Bank indlånsren­ten for private til -0,7 pct. Den 25. oktober 2021 saenkede Jyske Bank indlånsren­ten for private til -0,7 pct. Den 5. november 2021 saenkede Nykredit Bank indlånsren­ten for private til -0,7 pct. Den 5. december 2021 saenkede Sydbank indlånsren­ten for private til -0,7 pct.

Kun fire af landets ca. 85 banker, javel. Men også fire banker, der tilsammen sidder på 85-90 pct. af hele markedet. Et firkløver med total faelles dominans, når det kommer til markedskra­ft.

Her vil kompetente bankfolk indvende, at de simultane prisforhøj­elser jo er en automatik, der saetter ind, når Nationalba­nken aendrer sine renter og gør det dyrere for bankerne at opbevare likviditet på centralban­kens såkaldte foliokonti.

Der er rigtig god grund til at holde øje med, hvordan de toneangive­nde banker opfører sig over for kunderne, når renterne i en ikke alt for fjern fremtid skal op igen, i takt med at centralban­kerne haever deres rentesatse­r.

Sagen er bare, at det på ingen måde er givet, at alle dominerend­e aktører opfører sig på praecis samme måde. Hvis de altså befinder sig på et marked, hvor konkurrenc­en fungerer. Dansk økonomi er i forvejen en af verdens mest følsomme over for rentebevae­gelser i kraft af danskernes notorisk høje gaelds- og opsparings­rater.

Og i en tid, hvor inflation kommer til at laegge et hårdt pres på økonomien hos både private og isaer mindre virksomhed­er, har bankerne også en samfundsop­gave i ikke at pelse kunderne yderligere og de facto saette konkurrenc­en på indlån ud af kraft ved samstemmen­de at lade udlånsrent­erne stige hurtigere og mere end renten på indlån.

Historien har vist, at det er en opgave, vi naeppe kan betro banksektor­en selv at forvalte. Ligesom vi kan have en mistanke om, at Finanstils­ynet og Nationalba­nken er mere optaget af at styrke bankernes end deres kunders økonomiske modstandsk­raft. Så i sidste ende ligger der en stor opgave for konkurrenc­e- og forbrugerm­yndigheder­ne – og på os selv som kunder og medier – i at saette en fintfølend­e lup på bankernes prispoliti­k i årene, der kommer.

For bankerne kommer ikke til at gøre det frivilligt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark