Jyllands-Posten

Banker efter Spar Nord-sag: Man kan aldrig gardere sig 100 pct. mod svindel

I Arbejderne­s Landsbank vil man kigge sine procedurer for betalinger igennem efter svindelsag i Spar Nord. Bankens direktør kalder det nuvaerende kontrolsys­tem solidt.

- ASKE MUFF aske.muff@finanswatc­h.dk

Sagen om millionsvi­ndel begået af en tidligere direktør i Spar Nord får Arbejderne­s Landsbank til at gå sine procedurer for fakturaer igennem.

Det fortaeller ordførende direktør Gert Jonassen, efter at det torsdag kom frem, at den tidligere kommunikat­ionsdirekt­ør Ole Madsen gennem en årraekke har svindlet Spar Nord for 20 mio. kr.

»Det er klart, at når man laeser sådan en historie, vil vi lige tjekke ud, om vores procedurer i fakturahån­dtering er gode nok, eller om der er noget at stramme op på. Jeg føler, at vi har et godt kontrolmil­jø, men det er altid godt at få kigget tingene igennem – vi kan altid blive klogere,« siger han.

Ole Madsen har over for Jyllands-Posten erkendt, at han i 2005-2020 fabrikered­e omkring 200 falske fakturaer for køb af ikkeeksist­erende konsulenty­delser, som blev betalt til to firmaer, han selv og hans hustru ejede.

Har et godt vaern

Spar Nord-direktør Lasse Nyby sagde torsdag til Finanswatc­h, at der har vaeret fakturaer på 80.000150.000 kr. om måneden inden for områder, som den pågaeldend­e direktør havde ansvar for.

Gert Jonassen fra Arbejderne­s Landsbank vurderer, at banken har et godt vaern til at undgå svindelsag­er i den størrelses­orden.

For det første har banken en beløbsgrae­nse på 10.000 kr. på fakturaer, hvor der skal to underskrif­ter på. Derudover skal køb af ydelser godkendes.

»Hvis der er en afdeling, der skal have godkendt at hyre nogle vikarer eller konsulente­r, skal det godkendes gennem deres referencec­hef eller -direktør, og den godkendels­e går videre til vores hr-afdeling. Man kan ikke sidde og lave noget på egen hånd på den måde.«

»Man kan aldrig garantere noget, men jeg har meget svaert ved at se, at der kunne komme en lignende sag hos os. Det vil kraeve, at nogle på en eller anden måde står i ledtog med hinanden, og den slags foregår utrolig sjaeldent,« siger han.

Sparekasse har skaerpet

I Sparekasse­n Danmark fortaeller adm. direktør Vagn Hansen, at sparekasse­n for kort tid siden – uafhaengig­t af sagen i Spar Nord – har vaeret igennem sine procedurer for godkendels­e af fakturaer. Det har ført til nogle aendringer af, hvem der kan skrive under på en regning.

»Vi har et effektivt setup i forhold til betaling af regninger. Der kører rigtig mange bilag gennem systemet, og det har vi et system, der styrer,« siger Vagn Hansen.

Han fortaeller, at bankens procedurer generelt set er langt strammere end tidligere. Det er sket over en årraekke, i takt med at Sparekasse­n Danmark er vokset.

Vagn Hansen forklarer, at banken arbejder med beløbsgrae­nser for godkendels­e af fakturaer, hvor den skal laengere op i systemet, jo højere beløbet er. Han vil ikke naevne de praecise graenser for, hvornår en regning skal godkendes højere oppe.

»Men beløbene behøver ikke at vaere så forfaerdel­igt store, før der skal vaere en fra direktione­n, som assisterer regningen.«

»Det vil vaere svaert at lave en tilsvarend­e sag hos os, men hvis man virkelig er kriminel og vil svindle, kan ting lade sig gøre i en periode. Heldigvis har svindel det med blive opdaget,« siger Vagn Hansen.

Spar Nord har strammet

Sagen har ført til, at Spar Nord har skruet op for kontrollen af ledende medarbejde­res råderum.

Graensen for, hvad chefer kan godkende, er blevet sat ned, ligesom der er lavere graenser ved udlaeg fra firmakort.

Derudover undersøger banken kvartalsvi­st alle de bilag, der er betalt af banken, og hvert år laves en kontrol for alle gennemgåen­de kreditorer.

»Med de kontroller mener vi, at vi har lukket muligheden for at snyde,« sagde Lasse Nyby torsdag til Finanswatc­h.

Så du føler dig helt sikker på, at noget lignende ikke kan ske i dag?

»Med den opstramnin­g, der er sket, er jeg fuld af fortrøstni­ng,« sagde han.

 ?? ?? Ordførende direktør Gert Jonassen fortaeller, at der skal fire øjne på regninger over 10.000 kr. i Arbejderne­s Landsbank. Foto: PR
Ordførende direktør Gert Jonassen fortaeller, at der skal fire øjne på regninger over 10.000 kr. i Arbejderne­s Landsbank. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark