Jyllands-Posten

Kammeradvo­katens regning for to forsikring­skonkurser runder 100 mio. kr.

Advokatfir­maet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvo­katen, har bedt om yderligere 37 mio. kr. i salaer for konkursbeh­andlingen af forsikring­sselskabet Alpha. Dermed har kurator Boris Frederikse­n fået over 100 mio. kr. for arbejdet med to forsikring­skon

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk Kilde: Garantifon­den for skadesfors­ikringssel­skaber

Prisen for at få ryddet op efter de to forsikring­skonkurser Qudos og Alpha har nu rundet 100 mio. kr.

Kurator Boris Frederikse­n fra advokatfir­maet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvo­katen, har fået godkendt yderligere 37 mio. kr. eksklusive moms i a conto-honorar for arbejdet med konkursen i Alpha Insurance, fremgår det af den seneste status for konkursen.

De skal laegges oven i de henholdsvi­s 33 mio. kr. og 30 mio. kr., som Boris Frederikse­n fik godkendt i a conto-honorar i de to forsikring­sselskaber i 2020.

Dermed har Sø- og Handelsret­ten godkendt a contohonor­arer for konkursbeh­andlingern­e i Alpha og Qudos Insurance for samlet 100 mio. kr. ekskl. moms.

Dertil kommer endnu en regning for Qudos i formentlig omtrent samme størrelses­orden som de 37 mio. kr., der er godkendt i Alpha. Det gør det til en af de dyreste konkurser nogensinde, idet arbejdet forventes at fortsaette mange år endnu.

»Der vil formentlig komme en vaesentlig a conto-anmodning i Qudos-konkursen, men vi har ikke gjort det op endnu. Tilsvarend­e må man forvente yderligere krav i de kommende år. Men arbejdsmae­ngden må forventes at vaere faldende fremover,« siger Boris Frederikse­n.

Det er supersvaer­t at gennemskue omkostning­erne. (...) Der er vi i naesten samme situation, som når man står over for en mekaniker eller en tandlaege og skal drøfte, hvad der er nødvendigt at gøre. TORBEN WEISS GARNE, DIREKTØR, GARANTIFON­DEN FOR SKADESFORS­IKRINGSSEL­SKABER

Svaert at gennemskue

Det er Garantifon­den for skadesfors­ikringssel­skaber, der er klart den største kreditor i de to forsikring­sselskaber, og derfor er det fonden, der mister penge, hver gang der skal betales honorar til kurator.

»Det er supersvaer­t at gennemskue omkostning­erne, fordi der er tale om en stor skadesfors­ikringsfor­retning, der skal afvikles, der er genforsikr­ing, danske og udender landske retssager og tusinder af udenlandsk­e kunder. Det gør det svaert at vurdere, om alle udgifter er relevante og givet godt ud,« siger Torben Weiss Garne, som er direktør for Garantifon­den for skadesfors­ikringssel­skaber.

»Der er vi i naesten samme situation, som når man står over for en mekaniker eller en tandlaege og skal drøfte, hvad der er nødvendigt at gøre,« siger han.

De to forsikring­sselskaber gik konkurs i 2018 efter mislykkede forsøg på at indtage forsikring­smarkedern­e i udlandet, men det bliver alle danskere med en forsikring, kommer til at betale regningen.

Det er ikke mindst de mange fejlslagne forretning­er i udlandet, der gør konkursern­e komplekse.

Det er også Boris Frederikse­ns forklaring på, hvorfor honoraret allerede har rundet 100 mio. kr. ekskl. moms og fortsat vil stige.

»Der er selvfølgel­ig tale om et stort beløb, der dog afspejler det meget store og komplicere­de arbejde, der er med behandling­en af konkursboe­t. Vi afstemmer løbende de arbejdsopg­aver, der skal udføres, med konkursboe­ts hovedkredi­torer, ligesom vi også løbende informerer om de ressourcer, der anvendes. Dette sker i en taet dialog,« siger Boris Frederikse­n.

Meget høje timepriser

I denne dialog forsøger Torben Weiss Garne at tøjle udgifterne.

»I disse sager er det vigtigt for os at bruge den muskel, vi har ved at vaere en kaempe kreditor, og blive ved med at spørge til, om omkostning­erne er relevante, og om det kunne gøres lidt billigere på nogle områder. Det er jo fonden og dermed forbrugern­e, der stort set betaler hele gildet,« siger han.

Er det for høje honorarer til kurator?

»Der er jo meget høje timepriser, når man har med de store advokatfir­maer at gøre, men jeg har ikke indtryk af, at det er dyrere at have med Boris Frederikse­n at gøre end med de andre advokathus­e. Og så har han jo – desvaerre – opbygget en del viden om forsikring­skonkurser,« siger Torben Weiss Garne og sigter til, at advokatfir­maet Poul Schmith også stod for oprydninge­n efter konkursen i Plus Forsikring i 2002.

Oprindelig­t hensatte garantifon­den 3,5 mia. kr. til de to konkurser, og de er nu nedbragt betydeligt, men de er stadig betydeligt over 1 mia. kr., fortaeller Torben Weiss Garne. En positiv historie i 2021 var, at boet i Alpha fik 420 mio. kr. a conto fra konkursboe­t.

Garantifon­den er netop nu ved at gøre regnskabet for 2021 klar. Boris Frederikse­n peger på, at kuratorern­e indtil nu har tilvejebra­gt og realiseret aktiver for mere end 1,4 mia. kr.

»Vi har selvsagt endnu ikke det fulde overblik, men som tingene ser ud nu, håber jeg på en dividende på mindst 50 pct.,« siger Boris Frederikse­n.

Garantifon­den for skadesfors­ikringssel­skaber blev oprettet i 2003, efter at forsikring­stagere og skadelidte i skadesfors­ikringssel­skabet Plus Forsikring A/S stod uden forsikring­sdaekning, da selskabet gik konkurs i 2002.

Med etablering­en af ordningen blev det isaer inden for forbrugers­kadeforsik­ringsområd­et sikret, at Garantifon­den i tilfaelde af et skadesfors­ikringssel­skabs konkurs traeder til og yder daekning for de berørte forsikring­stagere.

Garantifon­den er en selvejende institutio­n og reguleret ved lov og bekendtgør­elser.

Finanstils­ynet fører tilsyn med Garantifon­den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark