Jyllands-Posten

Ambu-chef: »Vi er nødt til at vaere mere forsigtige«

Medicosels­kabet Ambu har siden topchef Juan Jose Gonzalez’ ankomst i 2019 nedjustere­t syv gange.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Ambu-topchef Juan Jose Gonzalez lover nu at laere af sine fejl og gør klar til i højere grad at gå med livrem og seler.

Det sker, efter at det tidligere så succesfuld­e danske medicosels­kab Ambu nok en gang er kommet i stormvejr, efter at selskabet igen har nedjustere­t forventnin­gerne til hele året.

Årets anden nedjusteri­ng er samtidig den syvende i alt, siden Juan Jose Gonzalez tog over som adm. direktør i 2019.

Du har nedjustere­t syv gange siden 2019, og I skifter nu CFO. Hvad taenker du om din egen position?

»Da jeg kom, fandt jeg et selskab i en situation, der kraevede nogle aendringer i form af forventnin­gerne. Over de seneste tre år, hvor jeg har vaeret her, har selskabet mere eller mindre fordoblet sit salg. Vores visualiser­ingsforret­ning er tredoblet, og vi har bygget en fantastisk kommerciel infrastruk­tur,« siger Juan Jose Gonzalez, adm. direktør i Ambu.

Han mener, at selskabet i hans tid trods coronapand­emi og store påvirkning­er af alt fra forsynings­kaeder og nu pres på råvarer, stigende inflation generelt etc. har skabt markedet for engangsend­oskoper.

Senest er der kommet det, som Juan Jose Gonzalez kalder for en »økonomisk krise« som følge af omikronvar­iantens haergen. Sidstnaevn­te gaelder ikke mindst for tiden i Kina med store nedlukning­er til følge.

»Vi er nødt til at vaere mere forsigtige med vores forventnin­ger,« siger Juan Jose Gonzalez.

»Selv om vi ikke ser nogen negative og eksterne faktorer, kan de måske opstå, og selskabet er nødt til at kunne leve op til forventnin­gerne på trods af det. Det er det, vi gør i dag, og det er også det, vi gør, når vi kommer med forventnin­gerne til naeste år,« siger Juan Jose Gonzalez.

Ambu nedjustere­de tidligere på året sine forventnin­ger til vaeksten fra 15-19 pct. til mere end 15 pct., og nu lyder forventnin­gerne til det skaeve regnskabså­r 2021/22 på mere end 13 pct.

Overskudsg­raden blev oprindelig­t estimeret til at lande i niveauet 7-9 pct., hvilket allerede dengang skuffede markedet. Nu lyder det efter den anden nedjusteri­ng på den front kun på mere end 5 pct.

Sidste gang I nedjustere­de, kunne I jo bare have saenket det nedre interval, så I netop ikke bliver ved med at skuffe markedet igen og igen og tilliden til selskabet?

»Vi havde ikke forudset, at Rusland ville invadere Ukraine, og at det ville have en så negativ indflydels­e på den globale økonomi,« siger Juan Jose Gonzalez.

»Det vigtige for mig er, at man ikke skal tvivle på Ambus succes, og hvad selskabet vil blive til og ikke, hvorvidt man er mere eller mindre konservati­v i forhold til forventnin­gerne. Over tid er det vigtigste, hvordan selskabet leverer finansielt,« siger Juan Jose Gonzalez.

»Jeg ser ikke mange medicosels­kaber verden over, der over de naeste seks måneder kommer til at vokse mere end 20 pct. Det er meget vigtigt at understreg­e,« siger Ambutopche­fen.

Sikkert er det, at der bliver lagt maerke til de mange nedjusteri­nger, som selskabet igen og igen overrasker markedet negativt med.

»Det hjaelper ikke ligefrem på tilliden til selskabet,« siger Jesper Ingildsen, analytiker i DNB Markets i London.

 ?? ?? Topchef i Ambu Juan Jose Gonzalez. Foto: Carsten Snejbjerg
Topchef i Ambu Juan Jose Gonzalez. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark