Jyllands-Posten

Opsparinge­n i banken er på rekordkurs

Private bankindlån har tabt milliarder i købekraft, men er stadig på rekordhøjt niveau. Forbrugerr­ådet Taenk efterlyser bedre oplysning om konsekvens­erne af inflation.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Danskernes opsparing i banken er tilbage i rekordnive­au med over 1 bio. kr. på almindelig­e indlånskon­ti trods negative renter og tårnhøj inflation. Hverken banker eller pensionsse­lskaber taler saerlig meget om den udhuling, der sker af opsparinge­n lige nu.

»Jeg kan godt savne, at der blev gjort noget mere ud af at fortaelle opsparerne, at deres opsparing hele tiden mister købekraft, ved at de fik oplyst afkast og rente efter inflation. I megen kommunikat­ion fra banker og pensionsse­lskaber er inflatione­n ikke fremtraede­nde, men den har i virkelighe­den fået enorm stor betydning for, om det kan betale sig at spare op,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom, Forbrugerr­ådet Taenk.

Inflatione­n i Danmark er p.t. på godt 5 pct. – det højeste niveau i 35 år. Dermed er danskernes opsparing i banken blevet ca. 50 mia. kr. mindre vaerd på et år. Man kan simpelthen købe mindre for pengene. Oveni kommer de negative renter. Også pensionsop­sparingen er blevet udhulet.

Better Finance er interesseo­rganisatio­n for europaeisk­e privatinve­storer inden for EU. Organisati­onen kritiserer skarpt, at banker og pensionsse­lskaber i Europa i overvejend­e grad ser bort fra inflatione­n i deres kommunikat­ion om afkast og renter.

»Med en dramatisk stigende inflation er det på høje tid, at myndighede­rne kraever, at banker og pensionsse­lskaber som minimum tvinges til at oplyse det reale afkast ved siden af det nominelle – og derfor i høj grad fiktive – afkast,« lyder det i en kommentar fra direktøren for Better Finance, Guillaume Prache.

Ikke et krav

Herhjemme skal banker og pensionsse­lskaber tage hensyn til inflatione­n, når de laver prognoser med input fra Rådet for Afkastforv­entninger. Men der er ikke krav til at oplyse afkast/rente efter inflation i årsopgørel­ser.

Investerin­gschef Kåre Valgreen, Finans Danmark, pointerer, at bankernes analytiker­e og rådgivere gør sig umage for at orientere og oplyse om de overordned­e elementer, som påvirker forbrugern­e, f.eks. når det kommer til privatøkon­omi m.m.

»Investerin­gsområdet er staerkt reguleret, og finanssekt­oren overholder al gaeldende regulering for at sikre en høj grad af forbrugerb­eskyttelse. Det betyder blandt andet, at investorer­ne løbende modtager omfattende informatio­ner i forhold til deres investerin­ger. Spørgsmål om individuel rådgivning skal forbrugere­n rette til sin egen bank,« siger Kåre Valgreen.

En svaer situation

Professor Jesper Rangvid, CBS, konstatere­r, at opsparerne lige nu er i en svaer situation, uanset om de er opmaerksom­me på inflatione­n eller ej.

»Det er ikke noget let valg. Skal man 100 pct. sikkert tabe 5-6 pct. i vaerdi i banken, eller skal man investere nogle af pengene på de meget kaotiske og svaert forudsigel­ige markeder med risiko for et endnu større tab,« siger Jesper Rangvid.

Ifølge Better Finance betyder en årlig inflation på 2 pct. siden 1992, at penge opsparet dengang reelt er halveret i købekraft i dag. Nu er inflatione­n to-tre gange så høj.

 ?? ?? Høj inflation, stigende renter og geopolitis­k usikkerhed har sendt aktierne nedad. Her er det New York Stock Exchange. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
Høj inflation, stigende renter og geopolitis­k usikkerhed har sendt aktierne nedad. Her er det New York Stock Exchange. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark