Jyllands-Posten

Høj inflation stiller helt nye krav til portefølje­n

Hvordan skal den frie portefølje skrues sammen fremover? Det forsøger eksperter at finde frem til, mens både obligation­s- og aktiekurse­r falder.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

For nylig begravede den amerikansk­e investerin­gsbank Goldman Sachs den mangeårige opskrift på en jaevnt voksende portefølje med 60 pct. aktier og 40 pct. obligation­er i portefølje­n. Den har over de seneste 100 år givet et gennemsnit­ligt afkast på 5 pct. om året.

Men hvis den brede investor ikke de kommende år skal risikere meget lave afkast efter inflation, mener investerin­gsbanken, at portefølje­rne skal tilføres aktiver som guld, råvarer og infrastruk­tur og emerging markets-aktier.

Her er en raekke danske investerin­gseksperte­rs bud på, hvad danske investorer bør overveje.

Satellitte­r

Inflatione­n ventes de kommende år at forblive højere end de seneste 10 år. Samtidig får de stigende renter og krigen i Ukraine analytiker­ne til at vente lavere vaekst. Derfor vil afkastet på aktier generelt falde.

Pensionska­sserne har allerede i nogle år købt broer, ejendomme, motorveje og private equity for at skabe mere stabile portefølje­r. Men for den private investor er den slags aktiver svaert tilgaengel­ige.

Men andet kan også gøre det, vurderer Jesper Ihlemann, Optimal Invest. Han har gennem de seneste 11 år opbygget billige børsnotere­de investerin­gsforening­er med meget stor risikospre­dning og ofte både aktier, ejendomme og obligation­er i portefølje­n.

»Mit råd er som kerneinves­tering at anbringe 70 pct. af sin formue langsigtet i blandede fonde med bred risikospre­dning, men at bruge de sidste 30 pct. til satellitin­vestering. Man kan vaelge aktiver, der er inflations­sikre, men man kan også blive i aktier og se på områder, der står til at få gavn af den aktuelle situation,« siger Jesper Ihlemann.

Han peger på cybersecur­ity som et område, der nu og de naermeste år vil vaere staerkt efterspurg­t. Som eksempel peger han på ETF’en Rize Cybersecur­ity and Data Privacy, men der er flere udbydere af cybersecur­ity ETF’er hos Nordnet og Saxo.

»Kursen er faldet i år, men mindre end halvt så meget som det brede marked,« konstatere­r Jesper Ihlemann.

Andre områder er value aktier – eksempelvi­s den brede iShares Edge MSCI USA Value Factor, der er steget lidt i 2022. Eller den finansiell­e sektor – eksempelvi­s iShares

S&P500 Financial Sector, der blot er faldet et par pct.

Obligation­er

I Danske Bank påpeger investerin­gsstrateg Lars Skovgaard Andersen, at banken selv bruger forskellig­e alternativ­e investerin­ger i sine brede produkter – eksempelvi­s ejendomme.

»Den store udfordring lige nu for mange gør det selv-investorer er, at de stort set kun har aktier i portefølje­n. Dermed er de meget udsatte, hvis vi får en lang periode med højere inflation og lavere vaekst. Vi begynder at nå et punkt, hvor mange obligation­er giver en positiv rente,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Danske Bank anbefaler nu toårige flexobliga­tioner over for nogle kunder og overvejer også at anbefale lidt laengere obligation­er.

»Flere private investorer har i dag mulighed for at gå ind i infrastruk­turfonde, men man skal vaere opmaerksom på, at ens penge ikke bare kan frigøres fra dag til dag. Jeg synes, man som privatinve­stor snarere skal tage sin eksponerin­g mod ejendomme via sin ejerbolig,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Han anbefaler kvalitetsa­ktier, der ofte klarer sig bedre i stormfulde perioder. Eksempler på aktier i MSCI Quality Index er Johnson & Johnson, Nvidia og Apple.

Infrastruk­tur

Det vigtigste lige nu, hvor flere investorer har set det

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark