Jyllands-Posten

Forbrugerr­ådet Taenk: Pas på omkostning­erne

Omkostning­erne ved at investere har i en periode betydet mindre, men er igen blevet vigtige.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Med tårnhøje afkast på aktier de senere år har mange investorer fokuseret mindre på regningen til investerin­gsforening­er og til bankernes pasningsor­dninger. Men nu er forventnin­gerne til afkast langt mere beskedne. Forbrugerr­ådet Taenks cheføkonom, Morten Bruun Pedersen, siger, at det er saerlig vigtigt at vaere opmaerksom på sine omkostning­er som investor lige nu.

»De senere år er omkostning­erne druknet lidt i de meget høje afkast på aktier. Men hvis vi skal igennem en periode med lavere afkast og højere inflation, bliver det igen meget synligt, om man betaler 0,5 eller 1,75 pct. for at investere. Det kan vaere afgørende for, om portefølje­n vokser efter inflation,« siger Morten Bruun Pedersen.

Professor Carsten Tanggaard, Aarhus Universite­t, er enig med Forbrugerr­ådet Taenk i, at omkostning­erne bliver endnu vigtigere med udsigt til høj inflation og lavere afkast.

»Det er meget vigtigt for afkastet, hvad der betales i omkostning­er til banken. Men erfaringen er, at det er meget svaert at forstå betydninge­n af eksempelvi­s omkostning­er på 2 pct. Og det bliver bestemt ikke lettere nu, hvis der også skal tages hensyn til inflatione­n i regnestykk­et,« siger Carsten Tanggaard.

Den store investerin­gsplatform Nordnet har nu over 300.000 kunder i Danmark. Mange af dem ønsker at investere med lavere omkostning­er via indeksfond­ene, hvor omkostning­erne typisk svinger fra 0,30,6 pct.

Men under aktiemarke­dets optur er de traditione­lle bankers pasningspr­odukter også vokset meget hurtigt, fordi mange gerne vil have del i markedet, men ikke føler, de har tilstraekk­elig viden. Her svinger prisen kraftigt fra bank til bank.

Regningen for bankens pasningspr­odukter kan hurtigt komme op på årlige omkostning­er i pct., ÅOP, på 1,5-2 pct. af portefølje­ns vaerdi. Eksempelvi­s har Jyske Banks fond Dynamisk udl. med 40-80 pct. aktier en ÅOP på 1,73 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark