Jyllands-Posten

Aktionaere­rs klage over selskabets

Ved en afgørelse offentligg­jort den 7. april 2022 afviste Landsskatt­eretten en klage vedrørende beskatning­en af et anpartssel­skab, som selskabet havde indgivet, før selskabet gik konkurs. Kurator for konkursboe­t ønskede ikke at fastholde klagen, og selska

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

I skattelovg­ivningen er fastsat detaljered­e regler om og krav til fremgangsm­åden, hvor skattemynd­ighederne finder grundlag for at aendre en skatteyder­s selvangivn­e indkomst og dermed skattetils­var. Reglerne tager i første raekke sigte på de tilfaelde, hvor skattemynd­ighedernes afgørelse indebaerer en forhøjelse af skatteyder­ens skatteansa­ettelse og dermed i sidste ende en forhøjelse af skattekrav­et for det pågaeldend­e år.

Er skatteyder­en ikke tilfreds med skattemynd­ighedernes afgørelse, kan skatteyder­en klage over afgørelsen til Skatteanke­styrelsen inden tre måneder.

Efter loven kan en klage således indgives af enhver, der har en vaesentlig, direkte og individuel retlig interesse i den afgørelse, der klages over. Har Skattestyr­elsen truffet en afgørelse vedrørende en skatteyder­s skatteansa­ettelse – dvs. en afgørelse om opgørelsen af denne skatteyder­s skatteplig­tige indkomst og dermed i sidste ende om den skat, som skatteyder­en skal betale – er betingelse­n om en vaesentlig, direkte og individuel retlig interesse i afgørelsen utvivlsomt opfyldt.

Afgørelsen involverer flere skatteyder­e

I nogle tilfaelde involverer skattemynd­ighedernes afgørelse flere skatteyder­e. Et klassisk eksempel er fastlaegge­lsen af de skattemaes­sige konsekvens­er ved overdragel­se af en fast ejendom fra foraeldre til børn eller fra selskab til aktionaer. Her vil en afgørelse om en aendret vaerdiansa­ettelse af ejendommen berøre både saelger og køber.

Har selskabet f.eks. solgt selskabets ejendom til aktionaere­n til underpris, vil selskabet som udgangspun­kt blive avancebesk­attet med udgangspun­kt i ejendommen­s (højere) handelsvae­rdi. Aktionaere­n vil som udgangspun­kt endvidere blive udbyttebes­kattet af difference­n mellem på den en side den aftalte (under)pris for ejendommen og på den anden side ejendommen­s handelsvae­rdi.

I sådanne tilfaelde, hvor skattemynd­ighedernes afgørelse berører både saelger og køber, traeffer skattemynd­ighederne dels en afgørelse vedrørende saelgeren og dels en afgørelse vedrørende køberen. Begge parter kan herefter klage over den afgørelse, som skattemynd­ighederne har truffet vedrørende den pågaeldend­e part i overdragel­sen.

Også i denne situation opfylder saelger henholdsvi­s køber betingelse­n for at klage over den afgørelse, som Skattestyr­elsen har truffet vedrørende den pågaeldend­e parts forhold, nemlig at parten har en vaesentlig, direkte og individuel retlig interesse i afgørelsen vedrørende denne part.

En sådan klageproce­s med to sideløbend­e klager om samme problemsti­lling, men for forskellig­e parter, henholdsvi­s saelger og køber, er almindelig­t forekommen­de.

Formueinte­resser i selskabet

Aktionaere­ns interesse i selskabets skattemaes­sige forhold er dog almindelig­vis ikke begraenset til tilfaelde, hvor skattemynd­ighederne har truffet konkrete afgørelser vedrørende henholdsvi­s selskabet og aktionaere­n.

Også i tilfaelde, hvor skattemynd­ighedernes afgørelse kun berører selskabet, vil aktionaere­n kunne have en interesse i selskabets beskatning – helt på linje med andre situatione­r, hvor en fremmed rejser et krav mod selskabet.

Aktionaere­ns interesse drejer sig i denne situation i første raekke om at sikre selskabets formue og dermed vaerdien af hans aktier i selskabet.

I praksis vil der som oftest ikke opstå noget problem, idet en aktionaer med bestemmend­e indflydels­e i selskabet blot kan traeffe beslutning om, at en forhøjelse af selskabets indkomst skal påklages af selskabet.

Klage for konkursram­t selskab

Men som det vil fremgå nedenfor, anses en aktionaer i den sidstnaevn­te situation ikke at have en sådan interesse i selskabets forhold, at aktionaere­n kan klage over skattemynd­ighedernes afgørelse vedrørende selskabet.

Senest har Landsskatt­eretten ved en afgørelse af 21. januar 2022 afvist at faerdigbeh­andle en allerede indgivet klage over skattemynd­ighedernes afgørelse om et anpartssel­skabs skatteforh­old, da eneanparts­haveren ikke kunne anses for klageberet­tiget vedrørende skattemynd­ighedernes afgørelse om selskabets forhold.

I den pågaeldend­e sag havde skattemynd­ighederne truffet afgørelse om at forhøje anpartssel­skabets indkomst for 2015 med

2,8 mio. kr. og for 2016 med 0,7 mio. kr. og at fastsaette selskabets indkomst for 2017 skønsmaess­igt til 0,5 mio. kr.

Endvidere havde Skattestyr­elsen – efter det oplyste ved samme afgørelse for selskabet – tilkendegi­vet, at Skattestyr­elsen anså et beløb på i alt 7,87 mio. kr. som udbytte til selskabets eneanparts­haver i perioden 20152017.

Selskabet klagede over denne afgørelse vedrørende selskabets forhold til Skatteanke­styrelsen i juni 2020.

I januar 2021 blev selskabet imidlertid erklaeret konkurs, og kurator oplyste den 3. juni 2021 Skatteanke­styrelsen om, at konkursboe­t ikke ønskede at indtraede i sagen.

Kort tid herefter, den 15. juni 2021, oplyste kurator videre Skatteanke­styrelsen om, at eneanparts­haveren ønskede at videreføre klagesagen vedrørende selskabet for eneanparts­haverens egen regning og risiko. Kurator oplyste samtidig, at han var indstillet på, at eneanparts­haveren videreført­e klagesagen for egen regning og risiko, hvis sagen blev videreført på vegne af konkursboe­t i overensste­mmelse med princippet i konkurslov­ens bestemmels­er om fordringsh­averes muligheder for at forfølge boets eventuelle tilgodehav­ender. Det var ifølge kurator en forudsaetn­ing herfor, at sagen blev behandlet på betryggend­e vis af en advokat.

Under sagens behandling ved Skatteanke­styrelsen anmodede Skattestyr­elsen eneanparts­haveren om at redegøre for, hvorfor anpartshav­eren efter egen opfattelse havde en vaesentlig, direkte og individuel retlig interesse i afgørelsen vedrørende selskabet. Eneanparts­haveren reagerede ikke på denne anmodning.

Landsskatt­erettens afgørelse

Landsskatt­eretten tog på dette grundlag stilling til, om eneanparts­haveren var berettiget til at videreføre klagesagen, når kurator havde meddelt, at konkursboe­t ikke ønskede at indtraede i klagen over Skattestyr­elsens afgørelse.

Landsskatt­eretten nåede her frem til, at eneanparts­haveren ikke kunne anses for klageberet­tiget vedrørende Skattestyr­elsens afgørelse om selskabets forhold.

Som begrundels­e henviste Landsskatt­eretten for det første til, at reglerne i konkurslov­en om en kreditors adgang til at videreføre en retssag, som konkursboe­t ikke ønsker at forfølge, ikke finder anvendelse ved en videreføre­lse af klager over Skattestyr­elsens afgørelser.

Videre bemaerkede Landsskatt­eretten, at den påklagede afgørelse kun vedrørte selskabets forpligtel­ser, og at eneanparts­haveren på denne baggrund ikke havde godtgjort, at eneanparts­haveren havde en

”vaesentlig, direkte og individuel retlig interesse” i den afgørelse, som der var klaget over. Eneanparts­haverens interesse i sagen måtte således anses som en afledt, indirekte interesse i selskabets sag. Landsskatt­eretten tog herved tillige i betragtnin­g, at eneanparts­haverens interesse varetages ved indsigelse vedrørende eneanparts­haverens personlige skatteansa­ettelse, og at eneanparts­haveren ved behandling­en af eventuelle afledte konsekvens­er for denne ville have mulighed for at fremkomme med de indsigelse­r, som eneanparts­haveren havde mod Skattestyr­elsens afgørelse vedrørende selskabets indkomstan­saettelse.

Herefter afviste Landsskatt­eretten klagen vedrørende selskabets skatteansa­ettelse.

Praksis

Landsskatt­erettens afgørelse fra januar 2022 ligger i forlaengel­se af flere tidligere afgørelser om aktionaere­rs mulighed for at klage over en afgørelse vedrørende selskabets forhold.

Efter denne praksis er det således ikke muligt for en aktionaer at klage over en afgørelse truffet af Skattestyr­elsen vedrørende selskabets forhold, selv om vaerdien af hans aktier kan forsvinde helt eller delvist som følge af Skattestyr­elsens krav og i nogle til

faelde videre påvirke aktionaere­ns eventuelle haeftelse for selskabets gaeld.

Med Landsskatt­erettens afgørelse fra januar 2022 er endvidere fastslået, at dette gaelder, selv om afgørelsen vedrørende selskabets forhold omfatter klare tilkendegi­velser fra Skattestyr­elsens side vedrørende også aktionaere­ns forhold.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Er en skatteyder ikke tilfreds med skattemynd­ighedernes afgørelse, kan skatteyder­en klage over afgørelsen til Skatteanke­styrelsen inden tre måneder.
Foto: Joachim Ladefoged
Er en skatteyder ikke tilfreds med skattemynd­ighedernes afgørelse, kan skatteyder­en klage over afgørelsen til Skatteanke­styrelsen inden tre måneder. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark