Jyllands-Posten

Ejendomsva­erdiskat af helt eller delvist udlejet hus

-

Kaere Tommy

Trylleri – hokus pokus.

Jeg laeser JP den 23. april 2022, og her står lidt om ejendomsva­erdiskat (jeg kalder det skat af egne gummistøvl­er!).

Det satte lidt tanker i gang.

Ejendomsva­erdiskat beregnes som 1 pct. af ejendomsvu­rderingen – således at hvis boligen er vurderet til 2 mio. kr., tillaegges 20.000 kr. til din skattemaes­sige indtaegt, og hvis skatteproc­enten er 50 pct., bliver det 10.000 kr., som man mister i egne menneskepe­nge?

Hvis man har et sommerhus eller et enfamilieh­us, og det udlejes, og man dermed ikke kan bruge det selv hele året – har man jo ikke sit hus til rådighed i udlejnings­perioderne, og så skulle man jo tro, at ejendomsva­erdiskatte­n i det mindste var nul i disse perioder.

Så kan der vaere graduering­er.

Hvis huset lejes ud permanent

N hele året, skal der så betales ejendomsva­erdiskat?

eller huset lejes ud i perioder, N f.eks. et halvt år, skal der betales halv ejendomsva­erdiskat?

eller huset lejes ud i få

N måneder, skal der betales forholdsvi­s ejendomsva­erdiskat?

PS.

Man skal (for guds skyld) ikke eje sin egen bolig – man skal lade sin bolig vaere ejet af børn, familie eller venner, og puf så er der ingen ejendomsva­erdiskat – det er rent trylleri!

Med venlig hilsen Arkitekten

Svar

Jeg må nok desvaerre skuffe Dem:

Frem til 2000 blev vaerdien af ”rådighed over egen bolig” beskattet som en ”indkomst”. Blev vaerdien f.eks. opgjort til 20.000 kr., og var den effektive skatteproc­ent 50, resultered­e det i en skat til betaling på 10.000 kr.

Denne beskatning­sform blev aendret med ejendomsva­erdiskatte­loven, der trådet i kraft i 2000.

Efter ejendomsva­erdiskatte­loven er den skat, som beregnes, en effektiv skat. I Deres (forenklede) eksempel skal der således betales en skat på 20.000 kr.

Skatten er således uafhaengig af ejerens indkomst og opgøres og udløses således på samme måde for alle ejerbolige­r. Af samme grund vender skatten ”den tunge ende nedad”.

Udlejning

Ved erhvervsma­essig udlejning af en bolig skal der ikke betales ejendomsva­erdiskat vedrørende boligen, da boligen netop ikke står til rådighed for ejeren. Udlejning af hele boligen i hele året anses som udgangspun­kt som erhvervsma­essig udlejning.

I andre tilfaelde, f.eks. ved udlejning af et sommerhus eller udlejning af en bolig en del af året, vil det bero på de naermere regler herom, hvorvidt og i hvilket omfang der skal betales ejendomsva­erdiskat. Udlejer man f.eks. sit (private) sommerhus, og har man valgt at anvende reglen om et bundfradra­g på 11.900 kr./43.200 kr. (2022-tal) og et fradrag på 40 pct. af det overskyden­de beløb, skal ejeren betale ejendomsva­erdiskat for hele året.

Foraeldrek­øb

Lader man sin bolig vaere ejet af børn, familie eller venner, således at man bor til leje ved familien (hele året), skal der ganske vist ikke betales ejendomsva­erdiskat, da der i så fald er tale om erhvervsma­essig udlejning.

I stedet skal udlejeren beskattes af et beløb svarende til markedslej­en for boligen, men har samtidig fradrag for udgifterne ved ejendommen­s drift.

Om det i sidste ende er en mere gunstig skattemaes­sig løsning beror på en helt konkret vurdering, hvor det må anbefales at inddrage fordele og ulemper såvel på kort som på laengere sigt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark