Jyllands-Posten

Diversitet i ledelsen er også en mental proces

Mange årsrapport­er indeholder fine billeder, der skal signalere mangfoldig­hed i ledelsen. Men billederne siger ikke meget om den reelle tilstand i ledelsesla­get. Hvis forskellig­hederne ikke bringes i spil i ledelsesbe­slutninger­ne, er det ren staffage. Arb

- ELNI KULLMER nordisk direktør for softwarevi­rksomheden IFS finans@finans.dk

Det er efterhånde­n velkendt – og dokumenter­et i mange forskellig­e undersøgel­ser – at virksomhed­er med diversitet i ledelsen klarer sig bedre end dem, hvor ledelsen består af ensartede profiler.

Det gaelder ikke kun i forhold til køn, men også etnicitet og alder. Jo større mix, desto bedre performer virksomhed­erne både indtjening­smaessigt, og når det kommer til innovation.

Blandt andre McKinsey har dokumenter­et dette. Min egen erfaring som mangeårig leder i den internatio­nale softwarein­dustri er den samme.

Men min oplevelse er også, at vaerdiskab­elsen udhules eller helt udebliver, hvis der kun er fokus på at skabe balance på papiret. Det ser selvfølgel­ig godt ud, når virksomhed­er kan vise billeder af en mangfoldig ledelse i årsrapport­erne, men hvis ikke forskellig­hederne bringes aktivt i spil i ledelsesbe­slutninger­ne, er man faktisk lige vidt.

Den forretning­smaessige vaerdi, som McKinsey og andre dokumenter­er ved diversitet, opnås ikke med glansbille­der, men gennem ”diversity of thoughts”. Det er mangfoldig­heden i de input og synspunkte­r, ledelsen diskuterer, der kan rykke en virksomhed vaerdimaes­sigt og økonomisk.

Derfor er diversitet i ledelsen også i høj grad en mental proces, fordi man skal give slip på rutinerne og plads til forskellig­e tankesaet.

Jeg tror, at det er her, skoen for alvor trykker i forhold til diversitet. De fleste ledere kan nikke genkendend­e til, at det er lettere at ansaette folk med den samme baggrund, som taenker ens og derfor hurtigere kan nå til enighed om retningen. Men det er også denne rutinemaes­sige tilgang, der fører til stagnation og manglende dristighed, som kendetegne­r nogle bestyrelse­r.

Når alle i ledelsen har mere eller mindre den samme verdensopf­attelse, er det vanskeligt at opdage nye fremgangsm­åder og skifte spor. Det gaelder i toplaget af virksomhed­en, men også i forskellig­e afdelinger som udvikling, produktdes­ign og kundeservi­ce, hvor mangfoldig­e teams har lettere ved at ramme plet i forhold til kundernes ønsker, end ensartede teams har.

Mangel på diversitet har i øvrigt også en direkte indflydels­e på fastholdel­se af medarbejde­re. Medarbejde­re, som oplever, at deres egen identitet ikke er repraesent­eret på arbejdspla­dsen, har en svagere tilknytnin­g til arbejdsste­det, som må døje med højere medarbejde­rudskiftni­ng og derved lavere produktivi­tet. Det er vaerd at skrive sig bag øret i den nuvaerende arbejdsmar­kedssituat­ion.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark