Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Dø for en Fifantasti­sk sag

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Praesident­en for det internatio­nale fodboldfor­bund, Gianni Infantino, er så traet af at høre al den patetiske snak om de tusindvis af stakkels immigranta­rbejdere, der faldt døde om som fluer, mens de byggede stadions i Qatar. Det er helt misforståe­t, siger han. Arbejdet gav dem vaerdighed og stolthed, er han overbevist om. Også i 50 graders varme uden vand. Om nogen ved Gianni Infantino hvorfor. Han er nemlig selv emigreret som barn fra Italien til Schweiz, fortaeller han, og det er jo fuldstaend­ig det samme. Kunne nogen eventuelt skynde sig at lade Gianni Infantino, som også er medlem af OL’s øverste organ, IOC, falde for en fremskudt Arne-pensionsal­der? For han er tydeligvis kommet til at kvaele sig selv delvist med et par af de olympiske ringe, så de forhindrer ilttilstrø­mningen til hans hjerne. »Når man giver nogen arbejde, selv under hårde arbejdsvil­kår, giver du ham vaerdighed og stolthed. Det er ikke velgørenhe­d.« Gianni Infantino i et interview om de over 6.000 mennesker, der er døde under byggerier af bl.a. stadions til VM i fodbold i ørkenstate­n Qatar.

Den tidligere justitsmin­ister Nick Haekkerup skal vaere direktør i Bryggerifo­reningen. For så kan han bedre holde øje med, at der ikke er nogen børn, der får den forkerte alkohol – eller i hvert fald sikre, at det er bryggerier­nes produkter, der til enhver tid passer til den drukfaeldi­ge lavalder, og sikre, at branchen i det hele taget ikke kommer i klemme i naevenytti­g, afholdsfre­mmende lovgivning. Nu skal Mattias Tesfaye vaere justitsmin­ister, formentlig indtil han har et netvaerk, der er stort nok til en lobbyistka­rriere. Det kunne vaere en toppost i Spejder Sport, hvor han kan laegge et godt ord ind, når de skal opbygge lejrene i Kosovo og Rwanda og andre eksotiske steder, der måtte komme på listen over flygtninge-camps.

Citi kom i forbindels­e med en større oprydning i portefølje­n til at trykke på et par forkerte knapper – en såkaldt fat finger-fadaese – og saette hele skidtet til salg, eller hvad det nu var, vedkommend­e aktiehandl­er gjorde. Hvilket afstedkom et dyk på det danske marked. Og det svenske. Og lidt nogle andre europaeisk­e markeder. Uanset hvor dårlig din uge har vaeret, så har den naeppe vaeret så skidt, som den har vaeret for dealeren, der med sin pølsefinge­r kostede en h… masse investorer en hulens masse penge. Det forlyder, at den uheldige nu er sendt afsted for at lede afviklinge­n af Citis russiske forretning. Han eller hun skal bare lige selv skaffe en flybillet til en by i Rusland.

En gang om året stimler folk sammen i horder så store som ved Jesu eller Elvis’ eller Kurt Cobains genopstand­else. Det er ved den årlige generalfor­samling i investerin­gsselskabe­t Berkshire Hathaway, hvor ”oraklet fra Omaha”, Warren Buffett, taler til verden. Mens vi andre sidder og kaemper med de stigende udgifter til havregryn, fyringsoli­e, lakridser, penge og festartikl­er, vil oraklet gerne give os et råd: Find det, du er god til. Det kan ingen tage fra dig! Er det alligevel det bedste råd, du kan komme med, Warren, mens du sidder og skuer ud over verden fra dit bjerg af penge? Har du et bud på, hvordan vi i mellemtide­n skal betale regningern­e, mens vi laeser videre til cirkusarti­st, laege eller brolaegger? Vi lytter gerne, Warren. Men du bliver nødt til at komme med noget klogere, end hvad Joachim B. Olsen i sine skarpeste dage kunne finde på at sige. »Uanset hvilke evner du har, kan de ikke blive taget fra dig. De kan aldrig blive pustet op (som priser, red.) og vaek fra dig.«

Warren Buffett anbefaler folk at uddanne sig og dygtiggøre sig, for så vil der altid vaere brug for deres kompetence­r.

Maersk kunne i ugens løb oplyse, at rederiet i 1. kvartal tjente en halv mia. kr. om dagen. Det er efter at have tabt et milliardbe­løb på at have trukket sig ud af Rusland. Vi ved godt, at ”the business of business is business” og alt det der. Men når nu familien Møller tjener så absurd mange penge og allerede har udvist samfundssi­nd og givet os en opera, 1 mia. kr. til folkeskole­n og en total renovering af Maendenes hjem på Vesterbro – kunne man så ikke så mindeligt bede Maersk om en gang imellem at bruge en container eller to til at løse et par andre af samfundets problemer – f.eks. sejle en helvedes masse jordemødre, praktisere­nde laeger og Ikea-stigereole­r til landet – vi mangler! Og så kunne I eventuelt putte nogle influencer­e i de tomme containere og sejle dem hen til en havn naer Rusland som en slags ”kosmetolog­isk våben”?

Maersk-chefen Søren Skou benyttede tyngden af sit overskud til at sende en indirekte sviner afsted til de danske virksomhed­er, der stadig er i Rusland. Det er en farlig strategi at blive i Rusland, det kan koste dyrt på laengere sigt, sagde Søren Skou. Men Ecco og Rockwool holder fast i deres russiske forretning­er, mens selv nogle af de mest skruppellø­se oligarker begynder at vove at tale zar Putin midt imod. En af de seneste, der hev plastret af egen mund, er Oleg Tinkov, milliardae­ren der havde sit eget cykelhold og også sin egen bank. Den har han ikke mere. For Putin syntes, det var bedst, hvis han solgte den for fire rubler og en halv flaske vodka. Nu tjekker han løbende sine underbukse­r for Novitjok og sin skulder for giftpile med tallium. I den forstand kan man måske godt forstå, at Ecco stadig gerne saelger et par af sin nye Helsinki-model til Vladimir, som også fortsat kan isolere sig selv fra den øvrige omverden maksimalt med den bedste stenuld fra Rockwool.

Boris Becker var på en måde meget dygtigere end alle de russiske milliardae­rer, der ser ud til at have meget svaert ved at skjule deres enorme plimsoller­e og deres lige så enorme formuer. Indtil nu i hvert fald. Den tyske tidligere tenniskong­e, der holdt så meget af taet samvaer i kosteskabe, kommer til at sidde taet med nogle lidt andre end unge piger, nemlig andre kriminelle. Det er en britisk domstol, der har dømt ham til to et halvt års tugthus, fordi han i forbindels­e med en konkurs skjulte vaerdier så store som luksusvill­aer, som han hellere ville rage til sig selv end til kreditorer­ne. Det er uvist, om han stadig har nogen tennistrof­aeer, han kan samle lommepenge ind i, eller om de alle er pantsat i forsøget på at finansiere hans ekstravaga­nte livsstil og voksende flok af ekskoner og børnepenge­kraevende børn.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark