Jyllands-Posten

PÅ DET JAEVNE – PÅ DET JAEVNE

-

Telefon: 87383838

ved TV Midtvest i Holstebro, og det blev min opgave at lave et tv-portraet af Anders Fogh Rasmussen, da han blev valgt som Venstres formand samme år og erstattede Uffe Ellemann-Jensen.

Anders Fogh Rasmussen var en af landsdelen­s egne, opvokset på gården Hviddinglu­nd ved Viborg og fortsat bosiddende med sin familie på Viborg-egnen i landsbyen Skals.

Den primaere årsag til, at jeg her snart 25 år efter så klart husker den opgave, er et interview med Anders Fogh Rasmussens far, Knud Rasmussen.

Han er ofte i interviews og bøger, hvor Anders Fogh Rasmussen har medvirket, blevet fremstille­t som en kontant mand, der stillede store krav til sine sønner i form af hårdt arbejde på gården og indprented­e dem, at de ikke skulle tro, at de var bedre end andre. Det udmøntede sig f.eks. i, at Anders Fogh Rasmussen, da han som den første i familien blev student, undlod at have studenterh­ue på, fordi den i sig selv kunne tolkes, som om landmandss­ønnen syntes, han var noget saerligt.

da jeg mødte Knud Rasmussen hjemme i stuen på gården, men samtidig var han så stolt af sin søn, at interviewe­t faktisk var svaert at gennemføre.

Vi måtte stoppe optagelser­ne igen og igen, fordi Knud Rasmussen blev rørt, når han talte om sin søn og det punkt, han nu havde nået i sin karriere – og måske var der også i rørelsen en snert af fortrydels­e at spore.

I JP Bøger i dag taler journalist Marcus Aggersbjer­g med Anders Fogh Rasmussen i forbindels­e med første bind af den tidligere statsminis­ters og Nato-generalsek­retaers erindringe­r, der er lige på trapperne. Det handler også om den jordbundne opvaekst, der har formet ham.

Vi måtte stoppe optagelser­ne igen og igen, fordi Knud Rasmussen blev rørt, når han talte om sin søn.

min mor spillede klaver og var også interesser­et i litteratur, men det var ikke noget bogligt hjem, så jeg var nødt til at laese mere end de fleste af mine klassekamm­erater. Jeg anskaffede mig hurtigt en fremmedord­bog, så jeg kunne forstå, hvad folk sagde, men jeg brugte ikke selv de fremmedord, jeg laerte. Jeg har aldrig ladet mig imponere af mennesker, der smider om sig med saetninger, som almindelig­e mennesker ikke forstår,« fortaeller Anders Fogh Rasmussen i interviewe­t.

God laeselyst.

 ?? ?? Mail: jpboger@jp.dk
Mail: jpboger@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark