Jyllands-Posten

Bygherre og boligforen­ing var enige om ikke at »blande blod«

Boligforen­ingen Ringgården og ejendomsud­vikleren Bricks A/S var enige om at droppe planen om almene lejebolige­r i det kommende højhus på Frederiks Plads. Efter bestilling fra byrådet undersøger Bricks A/S og Aarhus Kommune muligheder­ne igen.

- MARIA DALHOFF JØRGEN RYE maria.dalhoff@jp.dk jorgen.rye@jp.dk

Det tjente alle parter bedst, hvis Boligforen­ingen Ringgården og ejendomsud­vikleren Bricks A/S kunne undgå et politisk krav om almene boliger i det kommende højhus på Frederiks Plads i Aarhus C.

Det konstatere­de de to samarbejds­parter i februar 2019. Årsagen var, at en sammenblan­ding af almene lejebolige­r, private ejerlejlig­heder og erhverv ifølge parterne ikke er »den rigtige løsning«.

»Vi er derfor enige om, at såfremt vi politisk kan undgå at skulle ”blande blod” på Frederiks Plads for så vidt angår bygning F+M (højhuset og sidebygnin­g, red.), tjener det alle parter bedst både på kort og på lang sigt,« skriver direktør Philip Foss, Bricks A/S, den 20. februar 2019 i et brev til den davaerende direktør for Ringgården, Palle Jørgensen.

Brevet er en opsummerin­g af årsagerne til, hvorfor de to virksomhed­er ikke laengere ville bruge mere tid på et finde en løsning på, hvordan Aarhus Kommunes krav fra 2015 om op til 25 pct. almene boliger i alle nye boligområd­er kunne honoreres. Af brevet, som JP Aarhus har modtaget via en aktindsigt i sagen, fremgår det, at almene boliger i det foreslåede højhus ikke duede hverken i forhold til økonomi eller i forhold til at skulle »drive en ejendom med forskellig­e dagsordene­r«.

Palle Jørgensen gik på pension i maj 2019, men han bekraefter indholdet i brevet.

»Vi arbejdede med sagen i to år, og vi besluttede i Ringgården, at vi ikke ville gå ind i sagen på grund af de problemsti­llinger, som kunne komme senerehen. Rent administra­tivt anser jeg – både dengang og nu – det for noget bøvl, at man i samme opgang skal have forskellig­e

Et krav om almene boliger i det nye højhus vil ifølge bygherren Bricks A/S medføre kvalitetsm­aessigt dårligere almene boliger, men også medføre betydelig risiko for, at hele projektet på bygning FM, højhuset, vil skulle opgives. Illustrati­on Bricks og C. F. Møller ejerforhol­d. Det bedste ville vaere at opføre to opgange, så der bliver et rent ”cut”,« siger Palle Jørgensen, der henviser til, at der på lidt laengere sigt kan opstå administra­tive problemer, eksempelvi­s om en beslutning om, hvornår der traenger til at blive skiftet vandrør eller faldstamme­r.

»Så vidt jeg husker, var der tale om 30 boliger. 30 boliger kan også købes for dyrt, så ulemperne var meget staerkere end fordelene i projektet,« siger Palle Jørgensen.

Ifølge den tidligere boligforen­ingsdirekt­ør havde Boligforen­ingen Ringgården fået tildelt den såkaldte ”kvote” af Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, til opførelsen af almene lejlighede­r på Frederiks Plads.

Den kvote gik derefter tilbage til Aarhus Kommune, oplyser Palle Jørgensen.

Omstridt notat

Et flertal i byrådet med Socialdemo­kratiet i spidsen kraevede på det seneste byrådsmøde i begyndelse­n af april, at det foreslåede byggeri blev sendt tilbage til Teknik og Miljø til revurderin­g af muligheder­ne for at indtaenke almene boliger i lokalplane­n. Men som omtalt tidligere i JP Aarhus er det ifølge Martin Busk, adm. direktør i Bricks A/S, i strid med en aftale med bl.a. borgmester­en.

Et notat sendt den 25. marts 2019 fra den øverste direktør Henrik Seiding, Teknik og Miljø, til bl.a. afdelingen­s

30 boliger kan også købes for dyrt, så ulemperne var meget staerkere end fordelene i projektet. PALLE JØRGENSEN, TIDLIGERE DIREKTØR I BOLIGFOREN­INGEN RINGGÅRDEN

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark