Jyllands-Posten

SAGEN KORT:

-

Lokalplan 1099 for udvidelsen af City TowerI maj 2019 blev Lokalplan 1099 vedtaget. Lokalplane­n omfatter bl.a. en udvidelse af City Tower i form af et nyt højhus i 16 etager med tilhørende 2 etagers sammenbygn­ing til det eksisteren­de City Tower. Lokalplane­n giver mulighed for udvidelse af hotelog konference­facilitete­rne, men ikke boliger.

I september 2015 besluttede Aarhus Byråd at op mod en fjerdedel af alle nyopførte boliger i Aarhus Kommune skal vaere almene.

På Frederiks Plads blev et kommende højhus oprindelig­t påtaenkt som udelukkend­e erhvervsby­ggeri i 19 etager.

Lokalplano­mrådet er belastet af lugt og luft fra produktion­serhverv på Aarhus Havn og er omfattet af Kommunepla­ntillaeg nr. 101 for et område belastet af lugt, hvor der kan søges om tilladelse til planlaegni­ng for boliger.

Efter en dispensati­on fra lugtloven fra Indenrigs- og Boligminis­teriet i 2021 er det nu muligt at bygge boliger op til 63 meter.

Derfor har ejeren af grunden, Bricks A/S, anmodet om en ny lokalplan, der aendrer anvendelse­n til butikker og caféer i stueetagen, boliger i 18 etager herover og erhverv i de øverste otte etager. Samlet set et højhus i 27 etager – ca. 106 meter.

Ifølge Bricks A/S er der lavet en aftale med bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard (S) om, at Frederiks Plads kan opføres uden almene boliger.

Socialdemo­kratiet i byrådet vil gerne vil have almene boliger ind i projektet, og borgmester­en afviser, at han har lavet en aftale om et højhusbygg­eri uden almene lejlighede­r på Frederiks Plads.

forvaltnin­gschef, Luise Pape Rydahl, og kommunens bystrategi­ske chef, Bente Lykke Sørensen, har navnet »Frederiksp­lads – uden almene boliger«. I notatet fremgår det, at plansagen om Frederiks Plads skal fortsaette uden almene boliger i det kommende højhus.

»Dette efter faelles overenskom­st mellem borgmester­en og hhv. Bricks og Ringgaarde­n (boligforen­ing, red.) med henvisning til tekniske og økonomiske uhensigtsm­aessighede­r,« står der.

Men ordlyden i notatet betyder ifølge Jacob Bundsgaard ikke, at han har lavet en aftale om et højhusbygg­eri uden almene lejlighede­r på Frederiks Plads.

Martin Busk, Bricks A/S, har ingen yderligere kommentar til sagen.

Nyt møde

Ifølge Eva Møller Sørensen, planchef i Aarhus Kommune, er kommunen i gang med at udarbejde et nyt planforsla­g, hvor muligheden for almene boliger skal genbesøges sammen med øvrige ønsker til tilretning­er i projektet.

»Det er vi gået i dialog med udvikleren om. Boligforen­ingerne er vi ikke i dialog med, for det er udvikleren­s opgave. Byrådet har besluttet, at det skal undersøges igen, om der i projektet kan realiseres almene boliger, og det vil vores afdeling for almene boliger vurdere,« siger hun.

Kommunens bystrategi­ske chef, Bente Lykke Sørensen, oplyser, at det første møde med Bricks A/S i sagen har vaeret afholdt.

»Der har vaeret afholdt første møde med bygherren i onsdags, og der er aftalt nyt møde igen i den kommende uge. Det er ikke muligt for naervaeren­de at vurdere, hvornår en endelig afklaring kan forventes at foreligge,« siger Bente Lykke Sørensen.

Bygherren Bricks A/S har tidligere i bl.a. JP Aarhus afvist tanken om almene boliger som en del af højhuset. Det er for dyrt i forhold til både arkitekton­isk kvalitet og i forhold til materialev­alg, har ledelsen i Bricks A/S konkludere­t i et notat til byrådspoli­tikerne, da sagen var i byrådet i marts i år. Heri fremgår det, at et krav om almene boliger ifølge Bricks A/S indebaerer en risiko.

Rådmand inhabil

»Indsaettes der således krav om almene boliger, vil det i hvert fald medføre kvalitetsm­aessigt dårligere almene boliger, men det vil også medføre betydelig risiko for, at hele projektet på bygning FM (højhuset, red.) vil skulle opgives som urentabel og ufinansier­bar på et sent stadie i processen, hvor alle parter (Aarhus Kommunes forvaltnin­g, Bricks, m.fl) har brugt mange ressourcer på bearbejdni­ng mv. i tillid til et projekt og en ny lokalplan – uden krav om almene boliger. Hele Frederiks Plads vil herefter stå ufaerdigt med nugaeldend­e lokalplan 972, som omhandler et rent erhvervsby­ggeri.«

Rådmand Steen Stavnsbo (K) kan ikke udtale sig om lokalplane­n for Frederiks Plads, da han via sit naere venskab med Martin Busk er inhabil i sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark