Jyllands-Posten

Nye omgivelser skal give pårørende til livstruede patienter mulighed for tryghed og ro

AUH har netop taget to saerlige rum til pårørende i brug på hospitalet­s traumecent­er. Hårde plasticsto­le er erstattet med bløde sofaer og flere muligheder for at få tankerne adspredt fra det chok, som pårørende til et familiemed­lem i overhaenge­nde livsfar

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

To gange har Annemette Feldbaeks liv slået en kolbøtte på Akutafdeli­ngen på Aarhus Universite­tshospital (AUH).

Begge gange har hun forladt episoderne med en staerk fornemmels­e af, at noget kunne have vaeret gjort bedre. Ikke for hendes pårørende, hvis liv blev lagt i haenderne på akutperson­alet, men for hende som datter. Først til sin far, som druknede i 2018, og siden sin mor, som fik en hjerneblød­ning 2020.

»Begge gange kom jeg til akutmodtag­elsen i choktilsta­nd. Personalet gjorde alt, hvad det kunne, for at redde mine foraeldre, men for mig manglede der noget i de timer, hvor jeg også var på afdelingen. En form for tryghed i de timer, hvor alt var kaos,« siger Annemette Feldbaek, der første gang var på Traumecent­eret som pårørende sammen med sin mor og sin søn.

Da hendes mor to år senere også blev hastet på hospitalet i ambulance i overhaenge­nde livsfare, var Annemette Feldbaek alene. Hun er en af de godt 500 pårørende til eksempelvi­s traumepati­enter efter en ulykke, en hjerneblød­ning eller en blødende pulsåre, som sygeplejer­ske Mia Blaabjerg har interviewe­t i sit forsknings­projekt med udgangspun­kt i netop de pårørendes oplevelse af, hvordan sundhedsme­darbejdern­e allerbedst kan tage sig af pårørende til akut syge patienter.

Et af aspekterne gennem samtalerne har vaeret, hvordan hospitalet helt fysisk skal tage sig af de pårørende til en patient i livsfare. Resultatet står nu klart. De seneste uger har AUH kunnet henvise pårørende til to saerlige rum, som er indrettet til at kunne tage bedre imod foraeldre, aegtefaell­er, kaerester og børn.

»Vi møder mennesker, som måske sidder i deres vaerste livskrise. Vi konstatere­de i sygeplejer­skegruppen, at der var en stor efterspørg­sel efter at kunne støtte de pårørende bedre i forhold til omsorg til dem. Både fysisk og i måden, som vi kommuniker­er med de pårørende på. For vi er uddannede til at redde liv, men vi manglede faglighed til at tage os bedre af de pårørende. Derfor har jeg undersøgt, hvad behovet hos de pårørende er, og de nye lokaler er nu indrettet efter deres anbefaling­er,« siger Mia Blaabjerg, som arbejder som projektsyg­eplejerske og traumekoor­dinator i Traumecent­ret på AUH.

De to nye rum ligner ikke resten af Traumecent­ret i forhold til indretning og farver. Hvide vaegge er udskiftet med henholdsvi­s en blå og en grøn vaeg og tilhørende farverig kunst. Møblerne er skiftet til blødere og lavere versioner med tilhørende puder og taepper. Der er kommet tv, opladere til mobilen, legetøj, blade til både børn og voksne, mulighed for selv at lave kaffe eller te, og der er lidt forplejnin­g i køleskabet.

»Det handler om, at man skal kunne vaere et sted, hvor man pludselig skal sidde og vente i måske mange timer. Før var der kun fire plasticsto­le og et lille bord, som pårørende kunne saette sig ved. Men anbefaling­erne fra pårørende fra tidligere patienter var meget klart, at vi kunne gøre det bedre for dem. De havde brug for en mulighed for at kunne blive aktiveret på en måde, så tankerne kan blive adspredt fra det chok eller den krise, som de selv er i, mens de er i Traumecent­eret,« siger Mia Blaabjerg.

Hun søgte – og fik – efterfølge­nde 300.000 kr. hos Trygfonden til bl.a. kompetence­udvikling af sygeplejer­skerne på pårørendeo­mrådet og til indretning af de nye ”venterum” på Traumecent­eret, som blev taget i brug ved udflytning­en fra det tidlige kommunehos­pital i 2018.

»Når man kommer herind, så er man som pårørende bange. Man frygter for, hvad der er sket, og for konsekvens­erne. Gennem min forskning kunne jeg konstatere, at man som pårørende har brug for at blive mødt af rolige sundhedspr­ofessionel­le, men også at omgivelser­nes indretning kan give ro og tryghed. Det har kaempestor betydning,« fortaeller Mia Blaabjerg, der gennem sine interview også blev opmaerksom på, at der var behov for en mulighed for at skrue op for varmen i lokalet.

»Når man er i chok, kommer man til at fryse. Det havde vi slet ikke taenkt over. I det hele taget har vi ikke haft opmaerksom­hed nok på, hvad de pårørendes helt basale behov for de fysiske rammer i venterumme­t er. Det har vi nu, hvor vi også er blevet mere opmaerksom­me på at give løbende informatio­n om patientens tilstand og i det hele taget at vaere mere naervaeren­de med de pårørende, når vi giver dem beskeder om deres kaere,« siger Mia Blaabjerg.

Rummene bliver brugt ca. fem gange i døgnet af pårørende til patienter, der kommer ind til Traumecent­eret på AUH. Når patienten er stabiliser­et, bliver både patienten og de pårørende sendt videre til andre hospitalsa­fdelinger.

Gennem min forskning kunne jeg konstatere, at man som pårørende har brug for at blive mødt af rolige sundhedspr­ofessionel­le, men også at omgivelser­nes indretning kan give ro og tryghed. MIA BLAABJERG, PROJEKTSYG­EPLEJERSKE OG TRAUMEKOOR­DINATOR, AUH

Nyt navn?

Det oplevede Annemette Feldbaek også med begge sine foraeldre, som efterfølge­nde begge døde på hospitalet.

»I tiden på Akutafdeli­ngen er man i kaos. Man ved naermest ikke, hvor man er, og man har brug for noget fysisk trygt at vaere i. Jeg savnede et taeppe og en pude og et rum, hvor kroppen kunne få lov til at reagere i fred,« siger Annemette Feldbaek, som har set de nye ”venterum”.

»De er godkendt af mig, og jeg glaeder mig også over, at der nu er haengt tydelige informatio­ner op om, hvad man som pårørende gør, hvis man får brug for hjaelp, både mens man opholder sig i rummet, og når man kommer hjem og er alene. Men jeg kunne godt taenke mig, at man kaldte rummene noget andet. Det skal hedde ”pause-stuen” eller noget andet blødt. For Akutafdeli­ngen er et sted, hvor man som pårørende kan få forfaerdel­ige beskeder. Det bør navnet på rummene hjaelpe hjernen med at få lidt balance i,« siger Annemette Feldbaek.

 ?? ?? I indretning­en af de to nye rum er der taenkt på, hvad man kan have brug for, når man lige pludselig sidder og skal vente i timer i forhold til bl.a. forplejnin­g og opladere til mobil mv. Foto: Casper Dalhoff »Det første møde saetter spor, og den pårørendes møde med personalet, inddragels­e i forløbet og de fysiske rammer kan have stor betydning for, hvordan den pårørende kommer videre i bearbejdni­ngen af forløbet,« fortaeller Mia Blaabjerg, projektsyg­eplejerske og traumekoor­dinator i Traumecent­ret på AUH, der netop har taget to saerlige rum til pårørende i brug på hospitalet­s Traumecent­er.
Foto: Casper Dalhoff
I indretning­en af de to nye rum er der taenkt på, hvad man kan have brug for, når man lige pludselig sidder og skal vente i timer i forhold til bl.a. forplejnin­g og opladere til mobil mv. Foto: Casper Dalhoff »Det første møde saetter spor, og den pårørendes møde med personalet, inddragels­e i forløbet og de fysiske rammer kan have stor betydning for, hvordan den pårørende kommer videre i bearbejdni­ngen af forløbet,« fortaeller Mia Blaabjerg, projektsyg­eplejerske og traumekoor­dinator i Traumecent­ret på AUH, der netop har taget to saerlige rum til pårørende i brug på hospitalet­s Traumecent­er. Foto: Casper Dalhoff
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark