Jyllands-Posten

Russiske flag vajede i Mariupol, mens stålvaerk igen blev stormet

Med alle civile evakueret har russiske styrker ifølge Ukraine indledt endnu et kraftigt angreb på Azovstalst­ålvaerket.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Deres skaebne har vaeret yderst uvis og genstand for hele verdens opmaerksom­hed.

Ikke overrasken­de var det derfor med en stor grad af udmattelse og lettelse, at de cirka 50 kvinder og børn, der i weekenden som de sidste civile blev evakueret fra det belejrede Azovstal-stålvaerk i Mariupol, nåede frem i sikkerhed på ukrainsk kontroller­et territoriu­m i byen Zaporizjzj­a sent søndag aften.

»Jeg troede ikke, at vi ville komme ud i live, så jeg har ingen planer for min fremtid,« lød det fra én af de evakuerede, den ukrainske kvinde Natalia, til The Guardian.

Hele sit voksne liv har hun arbejdet på stålvaerke­t, og sammen med hundredvis af andre ukrainere har hun i de seneste to måneder opholdt sig i dets netvaerk af bunkere og underjordi­ske gange i ly for Ruslands konstante bombardeme­nter.

Mandag — på krigens 75. dag — var stålvaerke­t som så mange andre dage før atter i centrum for krigshandl­ingerne på ukrainsk jord. Men også en anden begivenhed i den belejrede havneby tiltrak stor opmaerksom­hed.

Med alle civile evakueret fra det sønderbomb­ede område omkring stålvaerke­t valgte de russiske styrker at indlede et nyt kraftigt angreb med artilleri og kampvogne. Det bekraefted­e Ukraines forsvarsmi­nisterium mandag eftermidda­g.

Ukraine har ved flere lejlighede­r anklaget Rusland for at storme stålvaerke­t, men Kreml har hver gang benaegtet.

Azovstal-stålvaerke­t er den eneste lille lomme, som russerne endnu ikke har erobret i den strategisk vigtige havneby ud til Det Azovske Hav. De tilbagevae­rende ukrainske krigere har svoret at blive ved med at kaempe til det sidste.

Fejring i Mariupol

Ruslands praesident, Vladimir Putin, har allerede erklaeret sejr i Mariupol trods de fortsatte kampe ved stålvaerke­t, men skulle det lykkes endeligt at overtage kontrollen med stålvaerke­t, vil det vaere en symbolsk bedrift, saerligt på en dag som den 9. maj.

Putin havde mandag travlt med at fejre den traditions­rige dag, som markerer Sovjetunio­nens sejr over Nazityskla­nd i 1945, men i Ukraine – der som en tidligere sovjetstat under normale omstaendig­heder også ville markere dagen med festlighed­er – var der i store dele af landet musestille omkring begivenhed­en i disse krigstider. Dog ikke i Mariupol.

I centrum af byen, i ly fra de fortsatte kampe ved stålvaerke­t, havde prorussisk­e grupper stablet en større ceremoni på benene. Russiske flag og balloner i dets farver vajede i folks haender og ved byens monumenter, mens også et kaempemaes­sigt farvebånd i de såkaldte St. Georges farver, sort og orange, blev foldet ud på en af byens store gader. St. Georgeorde­nen er Ruslands højeste militaere aeresbevis­ning og et staerkt symbol på russisk patriotism­e.

Ikke kun i Mariupol, men også andre steder i det østlige og sydlige Ukraine, meldte de ukrainske myndighede­r mandag om intensiver­ede missilangr­eb.

Russiske kvaler i Kharkiv

Ruslands vigtigste militaere mål er fortsat at få fuld kontrol over de administra­tive regionsgra­enser Luhansk og Donetsk, lyder den seneste opdatering fra Institute for The Study of War (ISW). Det amerikansk­e analyseins­titut noterer sig, at den ukrainske modstandsk­amp fortsat volder russerne problemer.

Blandt andet har en ukrainsk modoffensi­v ved landets naeststørs­te by, Kharkiv, sandsynlig­vis resulteret i, at de russiske styrker

 ?? ?? Ukrainske myndighede­r skønner, at op mod 25.000 civile kan have mistet livet i Mariupol siden krigens begyndelse. Søndag aften ankom otte buser med civile fra Mariupol, herunder evakuerede fra Azovstal-stålvaerke­t, til byen Zaporizjzj­a. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP
Ukrainske myndighede­r skønner, at op mod 25.000 civile kan have mistet livet i Mariupol siden krigens begyndelse. Søndag aften ankom otte buser med civile fra Mariupol, herunder evakuerede fra Azovstal-stålvaerke­t, til byen Zaporizjzj­a. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark